MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

margin-left i direction:rtl

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

margin-left i direction:rtl

Postautor: Yano » 14 stycznia 2004, 15:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6b) Gecko/20040102 Firebird/0.7+

Tak się bawiłem i zauważyłem, że przy:
Kod: Zaznacz cały
body{direction:rtl}
#main{width:100%;border:1px solid #f16}
#test{width:100%;height:200px;background-color:#1f6;margin-left:40px}

coś takiego:
<div id="main">
 <div id="left">lewy</div>
</div>

jest pozbawione lewego marginesu, choć taki jest zdefiniowany. Jak usunę direction:rtl, to wszystko jest OK.
To bug czy feature?
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Re: margin-left i direction:rtl

Postautor: Domel » 14 stycznia 2004, 15:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Yano pisze:To bug czy feature?

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale IMHO jest to feature ;) bo pomino ze zmieniasz "ciag" tekstu z lewej na prawa to dalej lewa jest lewa a prawa jest prawa. Jak zmnienisz margin-left na margin-right efekt "tradycyjny" zostanie osiagniety.

BTW. Przestan myslec o divach jako o tabelkach a zacznij jak o blokach ;) . Widze juz to w Twoim n-tym kodzie ze uparcie dajesz
<div id="glowny"><div id="jeden"></div><div id="dwa"></div></div>

W mysleniu blokowych znacznik o identyfikatorze jest zgedny bo nie ma tak takiego "dziedziczenia" i "kaskadowosci" jak ze znaczniakmi table -- tbody -- tr -- td.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Yano » 14 stycznia 2004, 16:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6b) Gecko/20040102 Firebird/0.7+

Hmm.. jak mam ltr (czyli domyślnie) to mi przesuwa blok o te parę pixeli w prawo, jak tylko zmienię ltr na rtl to przesunięcie znika, więc chyba raczej bug. Ale to tak jako ciekawostka, taka odskocznia od pracy ;)

Domel pisze:BTW. Przestan myslec o divach jako o tabelkach a zacznij jak o blokach

Tak, wiem. :oops: Przyzwyczajenie drugą naturą, jak mawiają. Ciężko mi się przestawić. I tak dobrze, że w miarę szybko "nauczyłem" się XHTML'a, choć HTML 4.01 wrósł mi jak korzenie w fundamenty. Kwestia czasu mam nadzieję.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Domel » 14 stycznia 2004, 16:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Yano pisze:Hmm.. jak mam ltr (czyli domyślnie) to mi przesuwa blok o te parę pixeli w prawo, jak tylko zmienię ltr na rtl to przesunięcie znika, więc chyba raczej bug.

Czyli chyba nie rozumiem. Mozesz dac jakis kod?

Yano pisze: Kwestia czasu mam nadzieję.

Dla wiekszej determinacji polecam literature "Why tables for layout is stupid" + jego podstrony (klikajac next).
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony