MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problemy ze słownikiem Onetu

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: tristan » 29 lipca 2002, 12:43

Przeglądarka: -

Korzystam dużo ze słownika Onetu, ot np.: http://slowniki.onet.pl/index.html?tekst=account&tr=eng-pol i tam zrobione jest tak, że znaczki z zapisu fonetycznego są jako obrazki. W IE pojawiają się one po chwili, ale jest to niezauważalne. Mozilla natomiast najpierw wstawia jakieś paskudny kwadracik oznaczający brak obrazka, a potem się dopiero wypełnia i zmiejsza rozmiar.

Znów IE górą. :(
mgr inż. inż. Ja
tristan
 
Posty: 365
Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Lokalizacja: stąd

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: pbartecki » 29 lipca 2002, 18:25

Przeglądarka: -

U mnie wstawia je od razu...
Możliwe jest wstawianie literek bezpośrednio z klawiatury, trzeba miec tylko odpowiednią mapę.
pbartecki
 
Posty: 705
Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: tristan » 29 lipca 2002, 21:35

Przeglądarka: -

pbartecki pisze:U mnie wstawia je od razu...
Możliwe jest wstawianie literek bezpośrednio z klawiatury, trzeba miec tylko odpowiednią mapę.


Nie zrozumiałeś mojego proiblemu... Nie chodzi o polskie znaczki dostępne przez przyciski, ale o samą treść. Podałem linka. Jak go sobie załadujesz na wolniejszym łączu (u mnie SDI) zauważysz, że załaduje się treść pisana tekstem a potem w transkrypcji fonetycznej jest znaczek odwróconego e. I ten znaczek jest obrazkiem. Na wolniejszym łączu ładuje się siłą rzeczy wolniej i po czasie. Zanim Mozilla załapie, że ten obrazek załadowała, to w jego miejsce wstawia dużo większy kwadracić. IE wyświetla lepiej, bo od razu ustawia właściwy rozmiar i w miejsce brakującego obrazka jest białe tło, co sprawia, że strona nie skacze podczas ładowania...

System oczywiście Windows, skoro mówię o IE!
mgr inż. inż. Ja
tristan
 
Posty: 365
Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Lokalizacja: stąd

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: GmbH » 29 lipca 2002, 23:18

Przeglądarka: -

tristan pisze:Nie zrozumiałeś mojego proiblemu... Nie chodzi o polskie znaczki dostępne przez przyciski, ale o samą treść. Podałem linka. Jak go sobie załadujesz na wolniejszym łączu (u mnie SDI) zauważysz, że załaduje się treść pisana tekstem a potem w transkrypcji fonetycznej jest znaczek odwróconego e. I ten znaczek jest obrazkiem. Na wolniejszym łączu ładuje się siłą rzeczy wolniej i po czasie. Zanim Mozilla załapie, że ten obrazek załadowała, to w jego miejsce wstawia dużo większy kwadracić. IE wyświetla lepiej, bo od razu ustawia właściwy rozmiar i w miejsce brakującego obrazka jest białe tło, co sprawia, że strona nie skacze podczas ładowania...


A jak niby każda normalna przeglądarka ma wyświetlić taki obrazek:
<img SRC="/_d/_ent/601.gif">?
Nie ma zdefiniowanych rozmiarów więc z początku wyświetlane jest miejsce na obrazek o rozmiarach standardowych...

tristan pisze:System oczywiście Windows, skoro mówię o IE!


Doprawdy :P ?
GmbH
 
Posty: 825
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: tristan » 30 lipca 2002, 00:20

Przeglądarka: -

GmbH pisze:A jak niby każda normalna przeglądarka ma wyświetlić taki obrazek:
<img SRC="/_d/_ent/601.gif">?


Tak jak IE? Nie wiem jak i nie mów, że to wina Onetu, bo działanie jest niestety upierdliwe i zmusiło mnie do porzucenia Mozilli, bo skakanie strony jest nie do wytrzymania :-(. IE jakoś to robi, że strona nie skacze.


W tym przypadku nie mówimy o łamaniu zasad w3c, więc i Mozilla mogłaby działać dobrze.
mgr inż. inż. Ja
tristan
 
Posty: 365
Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Lokalizacja: stąd

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: GmbH » 30 lipca 2002, 07:35

Przeglądarka: -

tristan pisze:Tak jak IE? Nie wiem jak i nie mów, że to wina Onetu, bo działanie jest niestety upierdliwe i zmusiło mnie do porzucenia Mozilli, bo skakanie strony jest nie do wytrzymania :-(. IE jakoś to robi, że strona nie skacze.

Bo IE w ogole standardowo nie wyświetla miejsca na obrazki...
Zobacz: IE->Narzędzia->Opcje internetowe->Zaawansowane->Multimedia->Pokaż obrazy - odznacz, teraz wyczyść cache i załaduj stronę ze słownikami... I co? Jak wygląda? Dokładnie tak samo jak w Mozilli przed załadowaniem obrazków. Btw. Była, jeśli mi się dobrze zdaje, opcja do pokazywania miejsca na obrazki w Mozilli... Ale w tej chwili nie chce mi się jej szukać - idę coś zjeść ;)

tristan pisze:W tym przypadku nie mówimy o łamaniu zasad w3c, więc i Mozilla mogłaby działać dobrze.

I działa bardzo dobrze...
GmbH
 
Posty: 825
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: dls » 30 lipca 2002, 12:52

Przeglądarka: -

tristan pisze:... bo działanie jest niestety upierdliwe i zmusiło mnie do porzucenia Mozilli, bo skakanie strony jest nie do wytrzymania :-(. IE jakoś to robi, że strona nie skacze


Skacze nie do wytrzymania?
Ludzie to czasem maja problemy...
Trzeba być uprzedzonym aby z tego powodu rezygnować z Mozilli.
Jest to kwestia co powinna pokazać przeglądarka jak nie ma co pokazać ani nie zna tego rozmiarów - IE robi to tak Mozilla inaczej i tyle. Czasem lepiej jest tak a czasem owak.
Pewnie kiedyś będzie w Mozilli opcja zdefiniowania tego wg. własnych upodobań - o ile będzie więcej takich wrażliwców jak ty.
dls
 
Posty: 215
Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: problemy ze słownikiem Onetu

Postautor: tristan » 30 lipca 2002, 13:17

Przeglądarka: -

dls pisze:
tristan pisze:... bo działanie jest niestety upierdliwe i zmusiło mnie do porzucenia Mozilli, bo skakanie strony jest nie do wytrzymania :-(. IE jakoś to robi, że strona nie skacze


Skacze nie do wytrzymania?


Ano. Własnie dostałem zadanie tłumaczenia tekstu i korzystam z tego dość intensywnie i to naprawdę wkurza.


dls pisze:Ludzie to czasem maja problemy...
Trzeba być uprzedzonym aby z tego powodu rezygnować z Mozilli.


Gdybym był uprzedzony, to bym do niej nie sięgał, bo jak na razie robi same problemy:
-- działa wolno
-- nie obsługuje mojej myszki z rolką
-- źle wyświetla sporo stron, co prawda zapewne z winy ich twórców, ale z punktu widzenia użytkownika stron to minus Mozilli.

Podoba mi się wyglądem skórka nowoczesna oraz możliwość ładowania do paneli środkowym przyciskiem, więc uzywam, ale okazuje się, że IE ostawić się nie da i wciąż trzeba do niego wracać.

dls pisze:Jest to kwestia co powinna pokazać przeglądarka jak nie ma co pokazać ani nie zna tego rozmiarów - IE robi to tak Mozilla inaczej i tyle. Czasem lepiej jest tak a czasem owak.


No wyskakujący kwadracik nie jest dobry przy małym rozmiarze. Uważam, że nie zaszkodziło by, gdyby Mozilla w tym przypadku zachowywała się jak IE. Nie łamało by to żadnych zasad, a dawało by komfort.

Generalnie to nie jedyna strona, gdzie zauważyłem skakanie strony w Mozilli, a w IE nie. IE jakoś sensowniej zgaduje położenie na stronie i nie dokonuje zmian potem. A Mozilla tak, co przy zwykłym przeglądaniu jest denerwujące, ale da się żyć, ale przy takim korzystaniu jak ja ze słownika, już powoduje problemy.

Pomijam to, że nie rozumiem, dlaczego za drugim razem obrazek nie jest wyciągany z kesza i pokazywany od razu.
mgr inż. inż. Ja
tristan
 
Posty: 365
Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Lokalizacja: stąd


Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: