Witam
Dlaczego znacznik <P> traci swe właściwości kiedy umieszczęgo go w tabeli.
Chodzi o własności zdefiniowane w zewnętrznym .css.
np.
na http://www.larryn.prv.pl w tabeli we wstępnie musiałem dodać
<p style="font-weight: bold; font-size:13pt;">
ale już w UCZELNIA nie dodałem i sami możecie zobaczyć róźnice.
Czy to zachowanie zgodnie ze specyfikacją i zawsze powinnienem od nowa definiować nowy styl w tabeli.
LarryN
PS.
Problem oczywiście dotyczy również innych znaczników (OL, UL)
Waw
Znacznik P w tabeli
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Znacznik P w tabeli
Przeglądarka: -
Larry,.. tzn. co _dokładnie_ jest źle... Od Was tego należy wymagać. "Idźcie i sprawdźcie" naprawdę zajmuje więcej czasu...
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze:Larry,.. tzn. co _dokładnie_ jest źle... Od Was tego należy wymagać. "Idźcie i sprawdźcie" naprawdę zajmuje więcej czasu...
Nie ma sprawy:
Mam zdefiniowanego zewnetrzny.css a w nim p{font-size; 13pt; font-weight: bold;}
W pliku index.html
Robię coś takiego
<TABLE><TR><TD><P>I tekst ma standardowe własności, przestaje być pogrubiony, i powiększony</P></TD></TR></TABLE>
Oczywiście wszystko jest zwalidowane walidatorem css i html z w3c.
Jak chciałbym uzywskać, żeby w każdym miejscu dokumentu czy to w tabeli, czy poza nią <P>tekst</P> dawało ten sam efekt.
Czy moje oczekiwania są niezgodne z jakimiś zaleceniami w3c?
- LarryN
- Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13
LarryN pisze:Mam zdefiniowanego zewnetrzny.css a w nim p{font-size; 13pt; font-weight: bold;}
W pliku index.html
Robię coś takiego
<TABLE><TR><TD><P>I tekst ma standardowe własności, przestaje być pogrubiony, i powiększony</P></TD></TR></TABLE>
Oczywiście wszystko jest zwalidowane walidatorem css i html z w3c.
Jak chciałbym uzywskać, żeby w każdym miejscu dokumentu czy to w tabeli, czy poza nią <P>tekst</P> dawało ten sam efekt.
Czy moje oczekiwania są niezgodne z jakimiś zaleceniami w3c?
Stworzyłem sobie taki trywialny przykład jak podałeś i wszystko działa tak jak powinno, ustawiałem inne style na tagach nadrzędnych i też było w porządku, żadnych problemów z nieprawidłowym dziedziczeniem. Ponieważ nie mogłem wejść na stronę którą podałeś jako przykład (Connection timed out), nic więcej nie mogę zrobić. Ew. rzuć okiem na
http://www.mozilla.org/docs/web-developer/bugspecs/REC-CSS1.html
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Troche się zgodzę z LarryN. No moze to był zły przykład bo u mnie działa ale to fakt że Mozilla (tak jak inne przeglądarki) ma problemy z dziedziczeniem. To się objawia przede wszystkim w tabelach.
Aby zaradzić temu należy deklarować te same wlasciwości dla body i table (lub w innej konfiguracji, zalezy od drzewa dziedziczenia).
Ale musze przyznac ze LarryN troche wyleciał za daleko z ul i ol, bo z tym napewno Mozilla problemów nie ma.
Aby zaradzić temu należy deklarować te same wlasciwości dla body i table (lub w innej konfiguracji, zalezy od drzewa dziedziczenia).
Ale musze przyznac ze LarryN troche wyleciał za daleko z ul i ol, bo z tym napewno Mozilla problemów nie ma.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony