MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kojeny bank -- Inteligo :-(

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Kojeny bank -- Inteligo :-(

Postautor: tristan » 26 września 2002, 10:17

Przeglądarka: -

Witajcie,

przy próbie logowania się do Inteligo dostaję coś takiego:

https://secure.inteligo.com.pl/wmcimages/CookiesInfo.html

w skrócie -- włącz ciasteczka. Ciasteczka mam włączone, a niestety Inteligo nie loguje :-(
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Re: Kojeny bank -- Inteligo :-(

Postautor: Jacek » 26 września 2002, 10:41

tristan pisze:Witajcie,

w skrócie -- włącz ciasteczka. Ciasteczka mam włączone, a niestety Inteligo nie loguje :-(

W takim razie pod jakim systemem (linux/windows) i czy ten link dziala prawidlowo na IE?
Bo mam podejrzenia, ze zachowa sie tak samo :-?

Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

Postautor: KLAPEK » 26 września 2002, 11:27

tristan pisze:Witajcie,

To chyba cos u Ciebie w systemie lub z sama Mozilla nie tak.
Ja bez problemu otrzymalem okienko logowania wchodzac ze strony glownej przez Login -> no niestety nie moge sprawdzic czy da sie zalogowac, bo nie mam tam konta :lol: , ale jak wpisalem cokolwiek to mnie odrzucilo ze bledne haslo/login... czyli dziala poprawnie 8)
Mozilla 1.0.1 PL + win98se

PS jak bede w domku moge sprawdzic dodatkowo na 1.1+win98se i 1.1+Linux
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Jacek » 26 września 2002, 12:39

KLAPEK pisze:To chyba cos u Ciebie w systemie lub z sama Mozilla nie tak.
Ja bez problemu otrzymalem okienko logowania wchodzac ze strony glownej przez Login -> no niestety nie moge sprawdzic czy da sie zalogowac, bo nie mam tam konta :lol: , ale jak wpisalem cokolwiek to mnie odrzucilo ze bledne haslo/login... czyli dziala poprawnie 8)
Mozilla 1.0.1 PL + win98se

PS jak bede w domku moge sprawdzic dodatkowo na 1.1+win98se i 1.1+Linux

Ze strony glownej to i ja moge wejsc, ale przez podany przez tristana link - nie wykrywa qkies (i mam watpliwosci czy je sprawdza i w jaki sposob :roll: )

Pozdrawiam,
Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

Postautor: KLAPEK » 26 września 2002, 12:50

Jacek pisze:Ze strony glownej to i ja moge wejsc, ale przez podany przez tristana link - nie wykrywa qkies (i mam watpliwosci czy je sprawdza i w jaki sposob :roll: )

Pozdrawiam,
Jacek

Ale czy ten podany link nie jest wynikiem proby wejscia przez strone glowna :roll: , bo jest to staly plik html, informujacy o ciasteczkach, wiec u kazdego wlasnie tak powinien wygladac /tak sadze, ale moge sie mylic :-? /, no ale to nasz czcigodny hrabia... ;) tylko moze wyjasnic :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: tristan » 26 września 2002, 13:29

No oczywiście -- mój link jest opisem błędu. Natomiast występuje on wtedy, gdy chcę sie zalogować do systemu. Pola logowania się pojawiają, tak jak u Klapka, ale nie loguje do środka, bo płacze o te ciasteczka. Oczywiście w tym samym czasie logowanie z IE przechodzi bez bólu.

Choć właśnie wykryłem, że przy przejściu przez główną stronę loguje się bez bólu, natomiast sypie się przy przejściu od razu na stronę logowania:
https://secure.inteligo.com.pl/wmc/web, choć sama strona się odpala, to przy logowaniu, nawet przy błędnym logowaniu (więc każdy może sprawdzić), się sypie.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: KLAPEK » 26 września 2002, 14:31

tristan pisze:Choć właśnie wykryłem, że przy przejściu przez główną stronę loguje się bez bólu, natomiast sypie się przy przejściu od razu na stronę logowania:
https://secure.inteligo.com.pl/wmc/web, choć sama strona się odpala, to przy logowaniu, nawet przy błędnym logowaniu (więc każdy może sprawdzić), się sypie.

Faktycznie wejscie bezposrednio na strone szyfrowana, nawet przy zlym loginie/hasle wysypuje sie informacja o ciasteczkach, dziwne, a przez glowna strone, odwolujaca sie do tej samej szyfrowanej, idzie :o
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 26 września 2002, 15:08

No nie jest to takie dziwne. Jeśli ciasteczko ustawiane jest na głównej stronie, a sprawdzane na stronie logowania, to objaw będzie własnie taki, jak opisany powyżej. Przy wejściu z pominięciem strony ustawiającej ciasteczko nie zostanie ono ustawione, więc strona do logowania go nie dostanie i zaprotestuje.

Disclaimer: powyższe rozważania robiłem jedynie na podstawie Waszego opisuy bez patrzenia co tak naprawde dzieje się na w/w stronach, więc być może w ogóle nie oto chodzi.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: tristan » 26 września 2002, 18:18

GabrielBaines pisze:No nie jest to takie dziwne. Jeśli ciasteczko ustawiane jest na głównej stronie, a sprawdzane na stronie logowania, to objaw będzie własnie taki, jak opisany powyżej. Przy wejściu z pominięciem strony ustawiającej ciasteczko nie zostanie ono ustawione, więc strona do logowania go nie dostanie i zaprotestuje.

Disclaimer: powyższe rozważania robiłem jedynie na podstawie Waszego opisuy bez patrzenia co tak naprawde dzieje się na w/w stronach, więc być może w ogóle nie oto chodzi.

No zapewne nie o to chodzi, bo w IE wchodzę bezpośrednio na podaną stronę i nie ma z tym problemu. Jak wspomniałem -- system działa również dla błędnego loginu i hasła, więc spokojnie możesz potestować także jeśli nie masz konta w Inteligo.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony