MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Alternatywny tekst obrazka

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Alternatywny tekst obrazka

Postautor: Igna$ » 22 listopada 2004, 08:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Wiem, ze poczatkowym zalozeniem tzw. alternatywnego tekstu obrazka (img alt=""), bylo wyswietlanie sie tekstu tylko jezeli nie mozna zaladowac obrazka. Jednak w IE tekst alternatywny pokazuje sie zawsze, i przyznam sie jest to swietna "meta-dana". Czy jest mozliwosc wlaczenia wyswietlania alternatywnego tekstu w "dymku", nie po kliknięciu "właściwości" ?!
Igna$
 

Postautor: zwierz » 22 listopada 2004, 09:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Igna$ pisze:Wiem, ze poczatkowym zalozeniem tzw. alternatywnego tekstu obrazka (img alt=""), bylo wyswietlanie sie tekstu tylko jezeli nie mozna zaladowac obrazka.

Nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale:
Kod: Zaznacz cały
<img src="obrazek.png" alt="tekst alternatywny" title="krótki opis" longdesc="dluzszyopiswpliku.html"/>

Zerknij do specyfikacji.
zwierz
Moderator
 
Posty: 1914
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Gość » 22 listopada 2004, 09:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Troche zagmatwalem, chodzi mi o to, ze IE wyswietlal "alt", a FireFox wyswietla "title", po najechaniu kursorem na obrazek. Chodzi mi o to zeby FireFox wyswietal opis, który jest w alt, tak jak IE.
Gość
 

Postautor: Cleriic » 22 listopada 2004, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2

Anonymous pisze:Chodzi mi o to zeby FireFox wyswietal opis, który jest w alt, tak jak IE.

A kto powiedział że IE zachowuje się prawidłowo?

Zgodnie z definicją "alt" służy do:
The alt attribute specifies alternate text that is rendered when the image cannot be displayed


A do tego co mówisz służy własnie "title":
Values of the title attribute may be rendered by user agents in a variety of ways. For instance, visual browsers frequently display the title as a "tool tip" (a short message that appears when the pointing device pauses over an object). Audio user agents may speak the title information in a similar context.
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator
 
Posty: 659
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Postautor: ignas » 22 listopada 2004, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ależ wy jesteście uparci! W pierwszym moim poście napisałem, że inne jest założenie alt, jednak wiele stron, z których korzystam posiada informacje w "alt", które wygodnie byłoby widzieć w dymkach. Pytam zatem kolejny raz czy jest taka możliwość, że FireFox to prawidłowo wyświetlał ?!
ignas
 
Posty: 3
Z nami od: 22 listopada 2004, 10:01
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postautor: Gedi » 22 listopada 2004, 12:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)

Aleś Ty uparty! Prawidłowo wyświetla Firefox! Masz wyjaśnione do czego służy ALT a do czego TITLE. Jeśli ALT zostaje wyświetlony w dymku to jest to nieprawidłowe! Jeśli już się tak uparłeś, to dawaj i ALT, i TITLE z tym samym opisem:

<img ... alt="tekst" title="tekst" />
Gedi
 
Posty: 324
Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Postautor: KLAPEK » 22 listopada 2004, 12:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20040913 --==MOZILLA RULLEZ ;)==--

Ależ Ty czytasz z brakiem zrozumienia ;)
Zgodnie ze specyfikacjami W3C atrybut alt posiada opis obrazka, który nie może byc wyświetlony [brak na serwerze lub przeglądarka tekstowa].
Natomiast by po najechaniu myszą było widać opis potrzebny jest atrybut title.
Natomiast IE niezgodnie ze standardami się zachowuje [zresztą nie tylko tu]. Zatem dążenie do kompatybilnośći z pseudostandardami IE jest niewskazane i niepożądane.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

No nie wiem, kto tu jest uparty :)

Postautor: Titanic » 22 listopada 2004, 12:48

Przeglądarka: Privoxy/3.0 (Anonymous)

ignas pisze:Ależ wy jesteście uparci! W pierwszym moim poście napisałem, że inne jest założenie alt, jednak wiele stron, z których korzystam posiada informacje w "alt", które wygodnie byłoby widzieć w dymkach. Pytam zatem kolejny raz czy jest taka możliwość, że FireFox to prawidłowo wyświetlał ?!


Firefox wyświetla to prawidłowo. Jeśli obrazek nie może być pobrany/ renderowany, to wyświetla tekst alternatywny, jeśli zaś najedziesz nań kursorem, to objawia się tytuł obrazka - miej pretensje do twórców stron oraz miłościwie panującego nam Internet Explodera, który propaguje bałagan.

Ciekawe, że poniższy kod jest interpretowany przez firefoxa i operę podobnie: wyświetlają title, a nie alt. Opera dodatkowo wyświetla jeszcze adres odnośnika, co może być czasem wygodne :)
Kod: Zaznacz cały
<a
 href="http://firanka.sympatia.pl"><img
 style="border: 0px solid ; width: 160px; height: 125px;"
 alt="http://firanka.sympatia.pl" title="Firanka"
 src="http://sympatia.pl/users_files/f/firanka/foto/ec50421d.jpg"></a>
Titanic
 

Postautor: Ludwik » 22 listopada 2004, 13:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Dla mnie jako dla webmastera jest to jedna z bardziej denerwujących cech IE, bo zamiast myśleć jak zrobić dobre alt dla przeglądarek nie wyświetlajacych obrazków muszę myśleć o tym, że to się będzie w IE pokazywać. Wiele osób rezygnuje przez to z alt.
Natomiast odpowiadacie w tym temacie pytającemu jakby był webmasterem., a wyraźnie napisał że nie jest - chodzi mu o cudze strony.
Czytałem kiedyś o dodatku do Firefoksa, który powoduje taką obsługę alt taką jak w IE, ale sam poszukaj go w bazach dodatków, bo ja nie przyłożę ręki do popularyzacji tego :) A najlepiej namów webmasterów żeby to poprawili.
Ludwik
Moderator
 
Posty: 2908
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Re: No nie wiem, kto tu jest uparty :)

Postautor: ignas » 22 listopada 2004, 13:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ależ Wy jesteście uparci ;-).

1. Tu nie chodzi o strony, która ja robię, tylko o strony, które przeglądam. Jeżeli to by były moje strony - nie byłoby tej rozmowy.

2. Trochę niefortunnie ująłem ostatnie zdanie. Czy jest możliwość wyświetlenia tekstu alt w dymku? Wiem, ze jest to niezgodne ze specyfikacja (sam to w pierwszym poście napisałem!) .

3. Wina M$ jest spora, ale jakaś część winy jest po stronie twórców WWW, którzy nie trzymają się strandardów.

Pozdrawiam serdecznie
ignas
 
Posty: 3
Z nami od: 22 listopada 2004, 10:01
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postautor: przepla » 22 listopada 2004, 13:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

To rozszerzenie umożliwia to co chcesz.
<i>When in doubt, go to the library.</i> - Ron Weasley (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
przepla
 
Posty: 119
Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Ludwik » 22 listopada 2004, 13:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ludwik
Moderator
 
Posty: 2908
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

I wilk nie jest głodny

Postautor: Titanic » 22 listopada 2004, 13:48

Przeglądarka: Privoxy/3.0 (Anonymous)

i owca cała. Szkoda, że musiał kit wtrążalać :D
Titanic
 

Postautor: ignas » 22 listopada 2004, 15:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Uruchomiłem dodatek w wersji pl i działa bez problemów. Dziekuje za pomoc.
Ja jestem webmaster (głównie webdeveloperem) i po przesiadce na FireFox'a myslalem, ze forum bedzie najszybsza forma rozwiazania tego problemu. ;-). A wracajac do ALT'a to osobiscie uwazam, ze nawet dla webmaster'a dobrze jest moc na szybko podejrzec tekst alternatywny do obrazka, ulatwia to praca przy projektowaniu stron

Pozdrawiam
ignas
 
Posty: 3
Z nami od: 22 listopada 2004, 10:01
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Postautor: piecu » 22 listopada 2004, 15:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

ignas pisze:Ja jestem webmaster (głównie webdeveloperem)

To zerknij jeszcze na rozszerzenie Web Developer.
Bartosz Piec
piecu
Moderator
 
Posty: 809
Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: zwierz » 22 listopada 2004, 16:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

ignas pisze: A wracajac do ALT'a to osobiscie uwazam, ze nawet dla webmaster'a dobrze jest moc na szybko podejrzec tekst alternatywny do obrazka, ulatwia to praca przy projektowaniu stron

Do tego właśnie najlepsze jest rozszerzenie, które polecił Ci piecu
zwierz
Moderator
 
Posty: 1914
Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Eluś » 22 listopada 2004, 17:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9 Mnenhy/0.6.0.104

po co instalowac od rozszerzenie kiedy można sobie napisać bookmarkleta.
Z głowy:
Kod: Zaznacz cały
<a href="javascript:(function(i,a){for(i=0;a=document.images[i++];)if(a.alt&&!a.title)a.title=a.alt})()">włącz dymki</a>

nie testowałem ale powinno działać
Eluś
 
Posty: 17
Z nami od: 20 października 2004, 23:19

Postautor: Taeril » 26 listopada 2004, 21:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041113 Firefox/1.0

Ludwik pisze:Dla mnie jako dla webmastera jest to jedna z bardziej denerwujących cech IE, bo zamiast myśleć jak zrobić dobre alt dla przeglądarek nie wyświetlajacych obrazków muszę myśleć o tym, że to się będzie w IE pokazywać. Wiele osób rezygnuje przez to z alt.
a jakby dało się alt="teklst alternatywny" oraz title="" to chyba by wyszło sensownie (wybaczcie jakiegoś takiego lenia, że nie chce mi się sprawdzać :lol: )
- Taeril -
Taeril
 
Posty: 107
Z nami od: 23 września 2003, 22:18
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: RA-V » 27 lipca 2008, 22:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070208 Firefox/3.0.1

A co jeśli alt i title to ten sam tekst i chciałoby się aby był wyświetlany w dymku i na IE i w Firefoxie? Można w jakiś sposób połączyć te dwie komendy tak żeby nie pisać dwa razy tego samego alt="blablabla" title="blablabla" ?
RA-V
 

Postautor: KomarQ » 27 lipca 2008, 23:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070208 Firefox/3.0.1

Można napisać do MS, coby przestrzegał standardów ... rotfl ;d
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: