MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pasek wyszukiwania

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: OldSkull » 14 września 2006, 09:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.6) Gecko/20060729 SeaMonkey/1.0.4

Standardowo w Operze i FireFoxie obok paska z adresem jest pasek do szybkiego wyszukiwania w wybranym serwisie (google, wiki, allegro, pwn itd.). Niestety w SeaMonkey tego nie ma i bardzo mnie to boli, gdyż często muszę coś wyszukiwać, a wchodzenie na strony serwisów albo otwieranie bocznego paska wyszukiwania (który jest strasznie nieporęczny i niewygodny) trwa długo i jest niwygodne, jeśli chcemy danej informacji w kilku serwisach na raz szukać.
Czy jest (i skąd je ściagnąć) jakieś rozszerzenie dodające ten pasek wyszukiwania?

PS: google toolbar nie chcę, bo mi sie rozszerza menu w dół, zmniejszająć okienko przegladania stron
OldSkull
 

Postautor: lemiel » 15 września 2006, 10:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20060905 SeaMonkey/1.0.5

Wpisz frazę do wyszukiwania w pasku adresu i zobacz co ci się poniżej tego paska pokazuje, powinno być coś w rodzaju: Szukaj w Google "wpisana fraza". Najeżdżasz na to klawiszem strzałki w dół i naciskasz enter.
Albo po wpisaniu naciskasz przycisk Szukaj, którego wyświetlanie obok klawisza Idź można sobie włączyć w preferencjach.
lemiel
 
Posty: 93
Z nami od: 18 maja 2004, 07:09

Postautor: OldSkull » 15 września 2006, 10:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.6) Gecko/20060729 SeaMonkey/1.0.4

ale nie o to mi chodzi - to m idaje tylko mozłiwość wyszukiwania w googlu (i to niezbyt wygodnie), chciałbym mieć cos takiego jak jest w FFoxie albo w Operze
OldSkull
 

Postautor: Tomek » 15 września 2006, 10:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b2) Gecko/20060821 Firefox/2.0b2

Wydzieliłem bo nijak się to miało do poprzedniej dyskusji...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Adrianer@work » 25 września 2006, 08:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20060910 MultiZilla/1.8.2.0i SeaMonkey/1.0.5 Mnenhy/0.7.3.0

osobnego paska wyszukiwania w seamonkey nie ma i raczej nie będzie, bo większość użytkowników sm jest temu przeciwna ;)

Pasek adresu jest w sm i tak już dwufunkcyjny: jest zarówno paskiem adresu JAK I paskiem wyszukiwania (wystarczy wpisać wyszukiwaną frazę, następnie strzałka w górę i enter). Jedyne czego brakuje to szybkiej możliwości wybierania silnika wyszukiwania... może ktoś zgłosi do tego bug na bugzilli?

Dla maniaków różnych silników wyszukiwania jest w sm ale rozwiązanie: search-sidebar, a dla jeszcze większych maniaków rozszerzenie "advanced search-sidebar".
Adrianer@work
 

Postautor: OldSkull » 03 października 2006, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20060910 SeaMonkey/1.0.5

wszystko byłoby ok(moze nie całkiem), gdyby właśnie tych silników wyszukiwana było więcej, albo gdyby pasek wyszukiwania był zwijalny...
a ten search-sidebar (przynajmniej z tego co szukałem) to działa jedynie pod firefoxem :( (nie wiem w takim razie po co jest)
. nad i
OldSkull
 
Posty: 29
Z nami od: 16 września 2006, 13:55

Postautor: Gość » 10 lutego 2007, 17:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070111 MultiZilla/1.8.3.0a SeaMonkey/1.1

Rozszerzenie MonkeyMenu do SeaMonkey daje taki pasek wyszukiwarki jak w FireFoxie :) http://markbokil.org/index.php?section= ... eymenu.php

Jakby nie bylo go zaraz po zainstalowaniu rozszerzenia, to musisz zaznaczyc go w opcjach :)
Gość
 

Postautor: OldSkull » 12 lutego 2007, 13:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.2pre) Gecko/20070111 SeaMonkey/1.1

ok, dzięki, ale już znalazłem

PS:
u Was też jak się poprawia błędnie napisane słowo to uzycie procesora przez SM gwałtownie rośnie?
. nad i
OldSkull
 
Posty: 29
Z nami od: 16 września 2006, 13:55

Postautor: GLI » 12 lutego 2007, 20:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.9) Gecko/20061211 SeaMonkey/1.0.7

lemiel pisze:Wpisz frazę do wyszukiwania w pasku adresu i zobacz co ci się poniżej tego paska pokazuje, powinno być coś w rodzaju: Szukaj w Google "wpisana fraza". Najeżdżasz na to klawiszem strzałki w dół i naciskasz enter.
Albo po wpisaniu naciskasz przycisk Szukaj, którego wyświetlanie obok klawisza Idź można sobie włączyć w preferencjach.


To ja się podczepię z pytaniem. Gdzie i jak sprawić, żeby wyszukiwanie z
paska adresu korzystało z google.PL?

Po uruchomieniu about:config mam (m.in.):

browser.search.defaulturl -> http://www.google.pl/search?q=
keyword.URL -> http://www.google.pl/search?ie=UTF-8&oe=utf-8&q=

oraz

browser.search.param.Google.1.custom -> chrome://navigator/content/searchconfig.properties
browser.search.param.Google.1.default -> chrome://navigator/content/searchconfig.properties

...yyy...

No proszę. Tyle kombinacji, a to takie proste - w pliku file:///C:/Program%20Files/mozilla.org/SeaMonkey/searchplugins/google.src wytarczy zmienić nieco zawartość (".com" zastąpić ".pl"). Czy w następnej wersji SM PL może być to zmienione?
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 202
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

MonkeyMenu

Postautor: FanSeaMonkey » 12 lipca 2007, 00:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070509 SeaMonkey/1.1.2

Witam

Instaluję MonkeyMenu i nie chce działać to w mojej wersji przeglądarki... Po prostu nigdzie nie widzę ani paska-wyszukiwarki ani opcji aby go włączyć itp. :( W konfiguracji widać że to rozszerzenie jest zainstalowane ale jest tak jak by go nie było...
Proszę o pomoc :(
FanSeaMonkey
 

Postautor: OldSkull » 17 lipca 2007, 10:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070509 SeaMonkey/1.1.2

a doszły ci jakieś przyciski na pasku? jeśli tak, to kliknij na którymś prawym przyciskiem mychy - powinno wyskoczyć okienko z możliwymi do zaznaczenia różnymi dodatkowymi przyciskami.
. nad i
OldSkull
 
Posty: 29
Z nami od: 16 września 2006, 13:55

Postautor: JHamer™ » 02 sierpnia 2007, 07:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070716 SeaMonkey/1.1.3

GLI pisze:No proszę. Tyle kombinacji, a to takie proste - w pliku file:///C:/Program%20Files/mozilla.org/SeaMonkey/searchplugins/google.src wytarczy zmienić nieco zawartość (".com" zastąpić ".pl"). Czy w następnej wersji SM PL może być to zmienione?


jak ktoś chce to tutaj lekko zmodyfikowane googlepl.src + ikonka. skopiować do searchplugins i mamy:

ObrazekObrazek

pliki do pobrania:
googlepl.src
googlepl.gif

pozdro
JHamer™
 
Posty: 81
Z nami od: 19 maja 2003, 10:40

Postautor: KLAPEK » 02 sierpnia 2007, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070716 SeaMonkey/1.1.3

GLI pisze:No proszę. Tyle kombinacji, a to takie proste - w pliku file:///C:/Program%20Files/mozilla.org/SeaMonkey/searchplugins/google.src wytarczy zmienić nieco zawartość (".com" zastąpić ".pl"). Czy w następnej wersji SM PL może być to zmienione?

W pełni popieram.
Zawsze mnie drażniło to com i tak ręcznie musiałem wpisywać pl, by szukać tylko w polskich wynikach.
Adrianer mógłbyś to uwzględnić w kolejnej wersji?
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Postautor: Adrianer » 02 sierpnia 2007, 23:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070716 MultiZilla/1.8.3.3a SeaMonkey/1.1.3 Mnenhy/0.7.5.0

KLAPEK: bylem do tej pory przekonany, ze to w ktorejs wersji SeaMonkey uwzglednilem... Jak widac musialem to kiedys oryginalnymi plikami z en-US nadpisac :/
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1770
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: GLI » 04 sierpnia 2007, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070509 SeaMonkey/1.1.2

Adrianer pisze:KLAPEK: bylem do tej pory przekonany, ze to w ktorejs wersji SeaMonkey uwzglednilem... Jak widac musialem to kiedys oryginalnymi plikami z en-US nadpisac :/


Rozumiem, że zostanie to uwzględnione w wersji 1.1.4, która na dniach ma się ukazać. Tak? I proszę nie zapomnieć o ustawieniu na danym pliku atrybutu "tylko do odczytu".
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 202
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Postautor: KLAPEK » 06 sierpnia 2007, 07:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070802 SeaMonkey/1.1.4

Adrianer pisze:KLAPEK: bylem do tej pory przekonany, ze to w ktorejs wersji SeaMonkey uwzglednilem... Jak widac musialem to kiedys oryginalnymi plikami z en-US nadpisac :/

I znowu zapomniałeś ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Postautor: ~Adrianer » 06 sierpnia 2007, 09:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070802 SeaMonkey/1.1.4

KLAPEK pisze:I znowu zapomniałeś ;)

Nie, nie zapomnialem. W tym momencie mialem juz gotowy langpack 1.1.4 i nie mialem czasu, aby cos w nim jeszcze zmieniac. Poczekajmy na 1.1.5 ;)
~Adrianer
 

Postautor: OldSkull » 06 sierpnia 2007, 18:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070716 SeaMonkey/1.1.3

Właściwie wszystkie paski oprócz pasku stanu można w dowolnej chwili włączać i wyłączać. Jaka jest szansa, że z paskiem stanu też będzie można tak robić?
. nad i
OldSkull
 
Posty: 29
Z nami od: 16 września 2006, 13:55

Postautor: KLAPEK » 06 sierpnia 2007, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070802 SeaMonkey/1.1.4

A F11 nie wystarcza?
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Postautor: GLI » 06 sierpnia 2007, 21:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.6) Gecko/20070802 SeaMonkey/1.1.4

OldSkull pisze:Właściwie wszystkie paski oprócz pasku stanu można w dowolnej chwili włączać i wyłączać. Jaka jest szansa, że z paskiem stanu też będzie można tak robić?


Widok -> Pokaż/Ukryj -> Pasek stanu :wink:

GLI pisze:
Adrianer pisze:KLAPEK: bylem do tej pory przekonany, ze to w ktorejs wersji SeaMonkey uwzglednilem... Jak widac musialem to kiedys oryginalnymi plikami z en-US nadpisac :/


Rozumiem, że zostanie to uwzględnione w wersji 1.1.4, która na dniach ma się ukazać. Tak? I proszę nie zapomnieć o ustawieniu na danym pliku atrybutu "tylko do odczytu".


Ustawiam "read-only" na pliku "google.src", gdyż zdarzało się, że przywracane były pierwotne ustawienia. Przy przechodzeniu na nowszą wersję odinstalowywałem i zazwyczaj kasowałem wszelki powiązane katalogi, ale tym razem zapomniałem, deinstalator nie usunął pliku z RO i pojawił się błąd podczas instalacji SM 1.1.4 PL. Instalator nie mógł nadpisać tego pliku i wyłożył się na instalacji (zdaje się) langpaka z regionalizmami - zgłoszony został siakiś błąd "cyferki - coś tam Read-Only" (nie zrobiłem screena). W każdym razie zamiast właściwych okien wyskakiwały jakieś krzaki w ramkach.

Jeśli nie wprowadzi się osobnego "searchplugina" bez informacji i namiarów dla "aktualizacji", to manewr z usuwaniem pliku RO będzie musiał być uwzględniony w instalatorze/deinstalatorze.

BTW MinimizeToTray w dalszym ciągu nie działa z wersją PL :(
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 202
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Następna

Wróć do Rozszerzenia dla pakietów SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: