MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z Shockwave Flash

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

problem z Shockwave Flash

Postautor: lukand » 17 grudnia 2009, 20:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.8.1.12) Gecko/20080219 Firefox/2.0.0.12 Navigator/9.0.0.6

Witam!

Od pewnego czasu nie mogę pozbyć się problemu przy korzystaniu z przeglądarki SeaMonkey. Działam na Windows 98 SE. Otóż pojawia się komunikat o treści:

Niedozwolona operacja we wtyczce

Shockwave Flash

Wtyczka wykonała niedozwoloną operację. Zalecane jest ponowne uruchomienie Nawigatora


Próbowałem na wersjach SeaMonkey od 1.1.16 do 1.1.18. Wpisałem polecenie: about:plugins i okazało się, że zarówno wersja Shockwave Flash 9.0 r159 jak i 9.0 r260 powoduje ten sam efekt (w pewnym momencie przeglądarka przestaje reagować). Moje inne przeglądarki (Opera, Nestscape, Avant Browser) nie witają mnie żadnymi tego typu niespodziankami.

Czy można jakoś zaradzić temu problemowi?


Pozdrawiam z góry dziękujac za pomoc.
lukand
 
Posty: 22
Z nami od: 06 lutego 2004, 11:41

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: Grzegorz » 18 grudnia 2009, 12:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091215 Minefield/3.7a1pre

A po co Ci wtyczka Shockwave? Większość użytkowników wystarczy najzwyklejszy Flash.

Poczytaj także: viewtopic.php?f=15&t=37621&p=185216&hilit=shockwave#p185222
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: GLI » 19 grudnia 2009, 13:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091206 SeaMonkey/2.0.1

GrzegorzJZD pisze:A po co Ci wtyczka Shockwave? Większość użytkowników wystarczy najzwyklejszy Flash.


Menu -> Pomoc -> O wtyczkach:

"Shockwave Flash
Nazwa pliku: NPSWF32.dll
Shockwave Flash 10.0 r42"

... czyli jest to "podstawowy" Flash Player. Nazwa "prawdziwego" Shockwave-a (przydatnego m.in. dla bardziej skomplikowanych gier) to:

"Shockwave for Director
Nazwa pliku: np32dsw.dll
Adobe Shockwave for Director Netscape plug-in, version 11.5"

Oczywiście, ja mam aktualne wersji i polecam użytkownikowi lukand aktualizację swoich wtyczek (że o systemie nie wspomnę :o )... yyy... znaczy się, nie ma wersji 10 dla Win98, mea culpa.
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: lukand » 19 grudnia 2009, 16:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605 SeaMonkey/1.1.17

GrzegorzJZD pisze:A po co Ci wtyczka Shockwave? Większość użytkowników wystarczy najzwyklejszy Flash.

Poczytaj także: viewtopic.php?f=15&t=37621&p=185216&hilit=shockwave#p185222


Nie wiem po co mi Shockwave. Po prostu chcę się pozbyć denerwującego komunikatu z przeglądarki.
Jak mogę ewentualnie wyłączyć lub wyinstalować tę wtyczkę?
lukand
 
Posty: 22
Z nami od: 06 lutego 2004, 11:41

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: GLI » 20 grudnia 2009, 12:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091206 SeaMonkey/2.0.1

lukand pisze:
GrzegorzJZD pisze:A po co Ci wtyczka Shockwave? Większość użytkowników wystarczy najzwyklejszy Flash.

Poczytaj także: viewtopic.php?f=15&t=37621&p=185216&hilit=shockwave#p185222


Nie wiem po co mi Shockwave. Po prostu chcę się pozbyć denerwującego komunikatu z przeglądarki.
Jak mogę ewentualnie wyłączyć lub wyinstalować tę wtyczkę?


Aby odinstalować:
Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> "Adobe Flash Player 10 Plugin" (czy jak tam się nazywa wersja 9 dla Win98) -> "Usuń". Dla pewności można zastosować specjalny program Adobe do usuwania dodatków "flash".

Oczywiście, spowoduje to odinstalowanie także wersji dla IE, ale później można ponownie zainstalować plugin active-x tylko dla IE.
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: Tomek199 » 04 kwietnia 2011, 15:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0) Gecko/20100101 Firefox/4.0

Witajcie Mam problem z Shockwave Flash 10.0.42.34 na Nk przy uruchomieniu naszej klasy mam 100% zużycia procesora, gdy wejdę w zakładki - dodatki - wtyczki i powyłączam inne dodatki to nic się nie zmienia, ale gdy wyłączę Shockwave Flash to działa mi normalnie ale nie mogę wtedy nic zrobić. Najbardziej na Mozilli mi się wywala ta wtyczka i na Internet Explorer. Co zrobić mam żeby działało mi normalnie bo jak używam innych stron to działa mi elegancko tylko z nasza-klasa mam taki problem. Proszę o pomoc
Tomek199
 

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: dexter » 04 kwietnia 2011, 15:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.2a1pre) Gecko/20110403 Firefox/4.2a1pre

Czy na pewno masz przeglądarkę Seamonkey?
dexter
Moderator
 
Posty: 7410
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: Mirek » 04 kwietnia 2011, 15:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.16) Gecko/20110319 Firefox/3.6.16

Tak czy siak zaktualizuj Flasha - już wiele nowszych wersji zostało wydanych.
Mirek
Moderator
 
Posty: 2151
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: filopolityk » 06 lipca 2011, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

Informatycy wielcy ,fachowcy jedni a na prostym problemie się nie znają (ja nie jestem informatykiem )
Mam ten sam problem z wtyczką shockwve (na IE nie występuje tylko na mozilli) coś wydaje mi się że problem jest tego typu (odinstalowywanie adobe nie pomaga) ,że masz lub miałeś jakigoś wira i dokonał spustoszenia w programach w tym mozilli i adobe ..a jesli nie to nie mam zielonego pojęcia co ale nie słuchaj rad cioci zuzi bo nigdy nie dojdziesz , pozostaje przywrócenie systemu do innego punktu przywracania systemu lub dezinstalacja mozilli+adobe czego zaraz spróbuję ..pa
filopolityk
 

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: filopolityk » 06 lipca 2011, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:5.0) Gecko/20100101 Firefox/5.0

Pomogło przeinstalowanie mozilli z adobe z tym ,że musisz usunąć z "program files" na dysku C: po odinstalowaniu ( a przed zainstalowaniem :P) folder z adobe (nistety także odinstaluj adobe readera jeśli masz ) jeśli nie będziesz mógł usunąć tak jak u mnie to musisz pozmieniać nazwy wszystkich folderów i plików łącznie z głównym"adobe" (niektórych plików u mnie się nie dało co potwierdza bytność virusa)
po tej akcji zainstaluj sobie wszystko ponownie .
Podziękowania słać na filopolityk@gazeta.pl :PPPP
filopolityk
 

Odp: problem z Shockwave Flash

Postautor: Mirek » 06 lipca 2011, 16:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.18) Gecko/20110614 Firefox/3.6.18

Możesz sobie darować ironiczne komentarze o wielkich informatykach i fachowcach, bo to świadczy tylko o Twoim poziomie i charakterze :P. Zresztą odpowiedzi padły, tylko pytający nic potem już nie odpowiedzieli - to przecież nie będziemy na siłę dalej drążyć temat - zazwyczaj oznacza to, że uporali się z problemem. Jeśli przejrzysz tematy związane z Flashem, to zobaczysz, że padłyby rady takie jak podajesz - tylko bardziej dopracowane...
Mam ten sam problem

Opisz dokładniej jaki - czy taki jak użytkownik, który założył temat w 2009 roku, czy jak ten, co się dopisał w 2011? Czy używasz takiej samej wersji wtyczki jak któryś z pytających? Czy rzeczywiście korzystasz z Seamonkey, a nie np. Firefoksa? Fajnie, że rozwiązałeś problem, ale nie wiadomo do końca który...
na IE nie występuje tylko na mozilli

IE korzysta z innej wtyczki do obsługi Flasha - i już w wielu tematach i artykułach w takiej sytuacji zalecamy właśnie całkowite odinstalowanie i ponowne zainstalowanie wtyczki Flash, tak jak opisano to np. w artykule: https://support.mozilla.com/pl/kb/wtycz ... sie-nie-ak
coś wydaje mi się że problem jest tego typu (odinstalowywanie adobe nie pomaga) ,że masz lub miałeś jakigoś wira i dokonał spustoszenia w programach w tym mozilli i adobe

Jeśli tak, to należy zacząć od usunięcia wirusa i za pewne to, co wszędzie i prawie zawsze powtarzamy - wykonania Standardowej Diagnostyki (wraz z opisanym tam usunięciem i reinstalacją Firefoksa oraz tworzeniem nowego profilu).
a jesli nie to nie mam zielonego pojęcia co ale nie słuchaj rad cioci zuzi bo nigdy nie dojdziesz

Twoja rada na pewno nie jest lepsza, a nawet dodam, że zła, bo w większości przypadków narobi tylko bałagan w systemie (vide zmienianie nazw i usuwanie Adobe Readera bez jego prawidłowego odinstalowania).
pozostaje przywrócenie systemu do innego punktu przywracania systemu

Jeśli to wirus, to pewnie tylko jeszcze bardziej zaszkodzi...
(niektórych plików u mnie się nie dało co potwierdza bytność virusa)

Albo nie został po prostu zakończony działający w tle proces przyspieszający wczytywanie PDFów, czy np. wyszukujący aktualizacje itp.
Podziękowania słać na filo*******@gazeta.pl

Nie wiem na ile sprawne są filtry antyspamowe serwisu gazeta.pl, ale czy jesteś pewien, że chcesz publikować swój adres e-mail?
Mirek
Moderator
 
Posty: 2151
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37


Wróć do Rozszerzenia dla pakietów SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], tro

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: