MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Spiderzilla - konfiguracja narzędzia

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Spiderzilla - konfiguracja narzędzia

Postautor: Andrey » 17 maja 2004, 16:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

od niedawna uzywam Spiderzilli gdzie mogę znaleźć jakieś info na temat dobrego skonfigurowania tego narzędzia? Może jakieś przykłady do czego służa konkretne opcje najlepiej coś po polsku bo nie tylko ja będę z tych informacji korzystał
Andrey
 
Posty: 4
Z nami od: 13 marca 2004, 08:54
Lokalizacja: Łódź

Postautor: lenrock » 17 maja 2004, 19:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Spaceshark/0.8

Cześć jestem aktualnym developerem Mozilli (choć od dłuższego czasu nic nie robiłem przy niej :( ) . Nigdy nie pisałem żadnego przewodnika bądż konfiguracji . Znalazłem za to pomoc w konfiguracji WinHttracka po polsku na stronach : http://sbs.2p.pl/htttrack.html , http://biblioteka.oeiizk.waw.pl/obsluga_htt/ .

W zasadzie do skutecznego działania z programu nie trzeba się wiele znać na wszytskich możliwych opcjach . Najprostszym sposobem skopiowania witryna na dysk jest :
- wejście na daną witrynę
- uruchomienia Spiderzilli z Narzędzia > Zrób lustro strony
- nazwanie projktu czyli nadanie nazwy katalogu dla tej witryny
- nazwa katalogu bazowego gdzie będą trzymane podkatalogi ściąganych witryn i ewentualne ustawienia serwera proxy , będą one zapamiętane na przyszłość , pozostała konfiguracja będzie zawsze resetowana od początku dla każdego włączenia Spiderzilli
- wciśniecie przycisku "Rozpocznij..." spowoduje ściąganie całej witryny .

Lecz zapewen domyślasz się że ściąganie całej witryny jest bardzo żmudnym i często niepotrzebnym zajęciem dlatego w ustawieniach dodatkowych masz np takie funkcje jak:
Filtry - określanie pliki z jakimi rozszerzeniami mają być ściągane dodatkowo "+" bądż mają być pomijane "-" .
Limity :
Maksymalna głębokość określa do jakiego poziomu odnośników z już poznanych odnośników w danej domenie program ma zapisywać strony. Jeżeli np ściągamy książkę rozbitą na podstrony to dobrze jest rozpocząć ściąganie ze spisu treści i ustawić poziom na 2 .
Maksymalna głębokość zewnętrzna , określa jak głeboko sięgać do odnośników prowadzących do innej domeny. Zalecam 1 , bo często obrazki leżą na zewnętrnych serwerach.
Dalsze opcje z Limitów już są chyba stosunkowo łatwe w zrozumieniu

Opcje w pozostałych zakładkach są w zasadzie już dosyć zaawansowane i w chyba nie ma zwykle potrzeby w ich konfiguracji .

P.S. Doszedłem do wniosku że to pytanie może być zadane ponieważ Spiderzilla nie uaktywniła się od razu po polsku , co się niestety zdarza ale rada na to jest na stronie http://mozillapl.org/pomoc/FAQ:_Rozszerzenia
lenrock
Moderator
 
Posty: 966
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Spiderzilla a GNU/Linux

Postautor: KLAPEK » 23 marca 2006, 14:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.1) Gecko/20060130 SeaMonkey/1.0

No właśnie mam problem z odpaleniem spiderzilli na linuksie.
A mianowicie wszystko sobie ustawiam, nazywam projekt i kiedy daję rozpocznij tworzenie lustra... kompletnie _nic_ się nie dzieje ;o

SeaMonkey 1.0
GNU/Linux Slackware 10
httrack-3.33.16-i386-1
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2163
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Postautor: beginner » 17 listopada 2007, 19:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.9) Gecko/20071025 Firefox/2.0.0.9

Ja potrzebuję tego rozszerzenia, żeby archiwizować teksty z portali. Często zdarza się, że jeden tekst umieszczony jest na więcej niż jednej stronie. Kiedy ustawię głębokość na 1, to tylko z pierwszej strony mogę przejść do każdej następnej, natomiast już z innych nie, chyba że wrócę znowu do pierwszej (czyli przykładowo:strona1-2-1-3-1-4 zamiast 1-2-3-4). Problem znika, kiedy ustawi się głębokość taką, ile jest tych stron, jednak wtedy zapisywanie trwa o wiele dłużej. Czy nie ma innego sposobu na rozwiązanie tego problemu???
beginner
 


Wróć do Rozszerzenia dla pakietów SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: