Mam kilku systemowych użytkowników na Linuksie, każdy z nich używa FF z rozszerzeniami.
Czy jest możliwe, (a jeśli tak to jak) żeby zainstalować np. Adblocka (którego i tak używają wszyscy) centralnie, z poziomu roota.
Chciałbym, żeby każdy FF miał pewien zestaw rozszerzeń zainstalowanych niezależnie od profili użytkowników.
Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
- Gość
Re: Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie
Przeglądarka: Opera/8.51 (X11; Linux i686; U; pl)
Anonymous pisze:Czy jest możliwe, (a jeśli tak to jak) żeby zainstalować np. Adblocka (którego i tak używają wszyscy) centralnie, z poziomu roota.
Chciałbym, żeby każdy FF miał pewien zestaw rozszerzeń zainstalowanych niezależnie od profili użytkowników.
Konta roota bym do tego nie mieszał. Pomijam fakt ze w ogole odpalanie Xow na roocie nie powinno miec miejsca... ale juz dawanie dostepu do katalgow to nigdy!
Stworz raczej nowe konto "typowy_uzytkownik" i na nim ustaw FFoxa jak chcesz. I teraz zainteresuj się symlinkami. Fajna sprawa w linuksie.
Wklep w konsoli
- Kod: Zaznacz cały
man ln
i poczytaj o: ln -s /sciezka/plik_nas_interesujacy symlink_w_katalogach_uzytkownikow
Wykonujesz tylko symlink bezposrednio do rozszerzen w poszczegolnych profilach. Jak cos zmienisz w ustawieniach rozszerzen "typowy_uzytkowni" to innym tez sie zmieni.
Oczywiscie prawa do katalogow, sciezek...roszerzen musza byc odpowiednio ustawione. Znowu "man" w konsoli dla: chown, chgrp i chmod
[Uwaga] Nie testowałem na FFoxie...
- roznie bywa z nazewnictwem plikow FF... Nie chodzi o nazewnictwo plikow. Ale nie wiem czy rozszerzenia nie sa na sztywna przypisane do nazwy profilu FF.
- nie wiem co sie stanie jak na raz kilku uzytkownikow zarzada dostepu do jednego pliku rozszerzen.
Musisz sam potestować. Generalnie, idea niegłupia, daj znac co z tego wyszło.
pozdrawiam
- patpi
- Z nami od: 03 stycznia 2006, 14:54
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
Jak chcesz zostawić możliwość zmiany ustawień przez użytkowników to po prostu na czystym profilu poinstaluj potrzebne rozszerzenia i później skopiuj profil każdemu użytkownikowi. Tylko nie zapomnij pozmieniać praw dostepu. 
- rafalzaq
- Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41
• Strona 1 z 1
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa