MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie

Postautor: Gość » 09 stycznia 2006, 11:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

Mam kilku systemowych użytkowników na Linuksie, każdy z nich używa FF z rozszerzeniami.

Czy jest możliwe, (a jeśli tak to jak) żeby zainstalować np. Adblocka (którego i tak używają wszyscy) centralnie, z poziomu roota.

Chciałbym, żeby każdy FF miał pewien zestaw rozszerzeń zainstalowanych niezależnie od profili użytkowników.
Gość

Re: Współdzielenie rozszerzeń na Linuksie

Postautor: patpi » 09 stycznia 2006, 18:40

Przeglądarka: Opera/8.51 (X11; Linux i686; U; pl)

Anonymous pisze:Czy jest możliwe, (a jeśli tak to jak) żeby zainstalować np. Adblocka (którego i tak używają wszyscy) centralnie, z poziomu roota.

Chciałbym, żeby każdy FF miał pewien zestaw rozszerzeń zainstalowanych niezależnie od profili użytkowników.

Konta roota bym do tego nie mieszał. Pomijam fakt ze w ogole odpalanie Xow na roocie nie powinno miec miejsca... ale juz dawanie dostepu do katalgow to nigdy!

Stworz raczej nowe konto "typowy_uzytkownik" i na nim ustaw FFoxa jak chcesz. I teraz zainteresuj się symlinkami. Fajna sprawa w linuksie.

Wklep w konsoli
Kod: Zaznacz cały
man ln

i poczytaj o: ln -s /sciezka/plik_nas_interesujacy symlink_w_katalogach_uzytkownikow

Wykonujesz tylko symlink bezposrednio do rozszerzen w poszczegolnych profilach. Jak cos zmienisz w ustawieniach rozszerzen "typowy_uzytkowni" to innym tez sie zmieni.

Oczywiscie prawa do katalogow, sciezek...roszerzen musza byc odpowiednio ustawione. Znowu "man" w konsoli dla: chown, chgrp i chmod

[Uwaga] Nie testowałem na FFoxie...
- roznie bywa z nazewnictwem plikow FF... Nie chodzi o nazewnictwo plikow. Ale nie wiem czy rozszerzenia nie sa na sztywna przypisane do nazwy profilu FF.
- nie wiem co sie stanie jak na raz kilku uzytkownikow zarzada dostepu do jednego pliku rozszerzen.
Musisz sam potestować. Generalnie, idea niegłupia, daj znac co z tego wyszło.

pozdrawiam
patpi

Z nami od: 03 stycznia 2006, 14:54

Postautor: rafalzaq » 09 stycznia 2006, 22:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Jak chcesz zostawić możliwość zmiany ustawień przez użytkowników to po prostu na czystym profilu poinstaluj potrzebne rozszerzenia i później skopiuj profil każdemu użytkownikowi. Tylko nie zapomnij pozmieniać praw dostepu. :)
rafalzaq

Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa