MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox po upgradzie z 1.0.7 do 1.5.0.1 nie widzi rozszerzen

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox po upgradzie z 1.0.7 do 1.5.0.1 nie widzi rozszerzen

Postautor: Tester » 22 marca 2006, 01:49

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Domyslam sie, ze to pewnie dosc powszechny problem, ale niestety jak daje wyszukiwanie na forum to otrzymuje SQL debug error i brak wyswietlania wynikow.
Dlatego pozwole sobie zapytac: czy ktos wie dlaczego zniknely mi prawie wszystkie (ok. 20) rozszerzenia z Firefoksa 1.0.7 po uaktualnieniu do 1.5.0.1? I jak je przywocic do zycia? (bo np. zniknely mi wszystkie pootwierane zakladki w SessionSaverze, itd.). mam praktycznie golego firefoxa i musialbym wtropic z profilu jakie mialem rozszerzenia i wszystko instalowac na nowo.
a kiepski to program, ktoremu musze poswiecac caly dzien na konfiguracje po kazdej aktualizacji... :-(
Tester

qgweeeggggg

Postautor: qewwwfdge » 22 marca 2006, 12:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

zacznij od instalacji mr tech`s local install:0 on sam chyba instaluje i archiwizuje instalowane rozszerzenia w katalogu:) nie trzeba szukac w profilu ;) inaczej ci nie pomoge:( ps. to i tak lepsze niz reinstal;) i po co ci sesion sawer . tab mix plus ma to samo i wiele wiecej:)
qewwwfdge

Postautor: Stef » 24 marca 2006, 05:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.1) Gecko/20060130 SeaMonkey/1.0

Po aktualizacji jeżeli z jakichś powodów nie udałoby się Firefoksowi uaktualnić rozszerzeń powinny zostać wyłączone, jednak w dlaszym ciągu widoczne w menedżerze rozszerzeń - jeżeli ich tam nie ma to sprawdź ile masz profili.. Jeżeli są, jednak wyłączone wtedy skorzystaj z przycisku 'Znajdź aktualizację'. Znakomita większość rozszeń jest kompatybilna z najnowszym Firefoksem i nie ma potrzeby dostosowywać ich na siłę.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Tester » 25 marca 2006, 10:01

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

@Stef
1. Profil mam tylko jeden.
2. Rozszerzenia, ktore pozostaly sa 4 (i sa one zreszta nieaktywne), a cala reszta (kilkanascie) nie dziala, ani nie pokazuje sie w oknie menadzera rozszerzen.
@qewwwfdge
sprawdze to co napisales, ale i tak widze, ze bede musial poswiecic temu programowi caly dzien na aktualizacje. :-(
Tester

Postautor: Tester » 25 marca 2006, 15:03

ok. sprawa zalatwiona.
1. niestety tech`s local install nie pomogl - to sie sprawdza jesli sie zbiera instalowane rozszerzenia na dysku. ja zwykle instaluje bezposrednio z witryn.
2. problemem okazalo sie jedno niekompatybilne rozszerzenie, ktore bylo ladowane jako 5 w kolejnosci i po wysypaniu sie na nim FF1.5 nie ropoznawal juz nastepnych. owym feralnym rozszerzeniam bylo Page Animation 0.1.11.
pomoglo po prostu kasowanie po kolei rozszerzen z profilu na dysku; odtwarzanie profilu z backupu (bo oczywiscie po kolejnym restarcie FF1.5 juz nie widzial reszty rozszerzen nawet po usunieciu tego feralnego); odpalenie FF1.5 i sprawdzenie czy rozpoznal rozszerzenia... i tak w kolko przez pol dnia. czyli zabawa w kopiowanie-kasowanie. ale udalo sie.
Tester

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa