MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dźwiękowa sygnalizacja błędów.

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Dźwiękowa sygnalizacja błędów.

Postautor: -mikamves- » 06 marca 2011, 02:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

W sumie nie jestem do końca pewien czy wybrałem właściwy dział (jeśli nie to przepraszam, moderatorzy bądźcie wyrozumiali ;) ), ale do rzeczy.

Czy istnieje taki dodatek (cokolwiek, może edycja pliku userChrome.css), który umożliwiałby sygnalizowanie dźwiękiem (wystarczyłoby nawet piknięcie PC speakera nawet :) ) błędu podczas pisania tekstu w postach na różnorakich forach. Samo podkreślanie jest dobre, ale mi nie wystarcza gdyż ma poważną wadę. Co jakiś czas muszę spojrzeć na monitor (nie umiem pisać bez patrzenia na klawisze niestety) i sprawdzić czy nie pojawiły się jakieś czerwone szlaczki, a to rozprasza i dodatkowo spowalnia pisanie. Z sygnalizatorem dźwiękowym pisałbym do czasu usłyszenia dźwięku co wpłynęłoby znacznie na komfort postowania.

Szukam takiego pomocnika już od dłuższego czasu i nie wiem czy, aż tak marne są moje poszukiwania czy coś takiego nie istnieje, więc jeśli ktoś coś wie to bardzo proszę go o podpowiedź.
-mikamves-

Z nami od: 06 marca 2011, 01:35

Odp: Dźwiękowa sygnalizacja błędów.

Postautor: Grzegorz » 06 marca 2011, 18:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

Hm... pewnie Mirek wymyśli jakąś fajną skryptozakładkę, która będzie śledzić wpisywany tekst, jeśli zostanie podkreślony przez Firefoksa, skrypt wyda dźwięk. Sam jestem ciekawa czy ten problem da się jakoś ugryźć ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: -mikamves- » 06 marca 2011, 18:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć powodzenia Mirkowi w pisaniu skryptu.
W sumie dziwne jest to, że nic takiego nie powstało. Czyżby tylko mnie przydało się takie udogodnienie? Hmm...
-mikamves-

Postautor: Mirek » 06 marca 2011, 20:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Firefox/3.6.15

Mimo bezwzrokowego pisania, pomysł z sygnalizacją nawet spodobał mi się i od razu googlnąłem - ale jakoś chyba nikt na to jeszcze nie wpadł (tzn. może i wpadł, ale nie zrealizował lub się nie pochwalił). Niestety z poziomu skryptozakładki raczej nie da się tego zrobić, ponieważ - z tego co się orientuję i kiedyś już nawet szukałem - JS nie ma dostępu do stylu/podkreślenia słów w polu tekstowym. Czyli zostaje rozszerzenie albo kod dla skrótu klawiszowego (keyconfig) lub przycisku (Custom Buttons^2) - ale na razie na pewno się niczego takiego nie podejmę.
(Przez skryptozakładkę właściwie też się da, ale to tak przekombinowane, że tym razem daruję sobie nawet opis :P)
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: -mikamves- » 06 marca 2011, 20:11

"Czyli zostaje rozszerzenie albo kod dla skrótu klawiszowego (keyconfig) lub przycisku (Custom Buttons^2) - ale na razie na pewno się niczego takiego nie podejmę"

Wielka szkoda :( . Liczyłem na to, że któryś z Was (moderatorów) jednak podejmie się tego (jeżeli gotowe rozwiązanie nie istnieje). Może chociaż znasz osobę, która umiałaby (i chciałaby) napisać takie rozszerzenie? Byłby to pierwszy tego typu dodatek, więc może ktoś by się skusił na to ;) .

Tak czy siak dzięki Wam obu za zainteresowanie tematem. Dzięki temu wiem teraz, że nic takiego nie istnieje.
-mikamves-

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa