MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czym zastąpić Brief?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Czym zastąpić Brief?

Postautor: Słoń Trąbalski » 26 kwietnia 2012, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Kiedyś było rewelacyjne rozszerzenie Brief do obserwacji kanałów RSS i Feed.
Proste, intuicyjne, wygodne, małe, nie obciążające przeglądarki, nie komplikujące działania sidebara. O niesamowitości tego rozszerzenia świadczyła ilość recenzji, użytkowników i ocena.

Niestety wraz z każdą kolejną wersją przeglądarki Firefox, Brief działa coraz gorzej i jest coraz więcej błędów. Pojawiają się co prawda nieoficjalne wersje z poprawkami błędów, ale to podtrzymywanie przy życiu trupa, kiedyś przestaną się pojawiać nieoficjalne poprawki.

Jakie rozszerzenie do obserwacji RSS może być godnym następcą Brief?
Słoń Trąbalski

Odp: Czym zastąpić Brief?

Postautor: Miromik » 26 kwietnia 2012, 13:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20120425 Firefox/15.0a1

Miromik

Z nami od: 06 lutego 2004, 22:48

Postautor: fan » 26 kwietnia 2012, 14:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Kiedyś też używałem briefa ale od dawna przesiadłem się na google readera. Ten nie obciąża przeglądarki w ogóle bo to jest zwykła stronka. Działa rewelacyjnie.
fan

Z nami od: 14 listopada 2004, 14:07

Postautor: Słoń Trąbalski » 26 kwietnia 2012, 21:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Zobaczyłem następujące:

Sage.
Zalety: Szybko działa i uruchamia się. Pobiera feedy z zakładek.
Wady:
- Sage nie wyświetla newsów w katalogach, dlatego trzeba wchodzić osobno do każdego feeda. Gdyby nie to, odpowiadałby mi najbardziej. Feedy mam uporządkowane tematycznie w katalogach.
- Brak automatycznego odświeżania feedów, lub tego nie zauważyłem.
- Brak graficznej informacji o ilości nowych wiadomości.

NewsFoxy.
Zalety: Przejrzysty, przyjemny. Dużo opcji konfiguracji. Grupy wyszukiwania. Pobiera feedy z zakładek.
Wady:
- Nie asymiluje wszystkich feedów z zakładek, nie pomaga ręczna edycja plików ani ręczne dodawanie. Gubi się w swoich własnych plikach konfiguracyjnych.
- Odświeżenie feedów trwa długo a opcje automatycznego odświeżania działają dopiero po wejściu do czytnika. Obserwuję 20 stron, z czego około 10 publikuje dużo newsów.
- Błędy ikony informującej o ilości nowych wiadomości.

Bamboo Feed Reader
Zalety: Ma niecodzienny wygląd. Pobiera feedy z zakładek. Automatyczne odświeżanie działa bez zarzutu. Odświeżanie feedów działa idealnie.
Wady:
- Sprawia wrażenie trochę wolniejszego od pozostałych wymienionych.
- Mało opcji konfiguracyjnych (np. czas przechowywania, kolejność wyświetlania, usunięcie elementów GUI).
I jak na razie chyba najlepszy, jednak nadal daleko mu do Brief.

Czy są jakieś inne? Nie interesuje mnie przeklikiwanie się przez menu, by przeczytać newsa, RSS w postaci ruchomych pasków informacyjnych itp.
Mam wrażenie, że kiedyś był większy wybór bardziej konfigurowalnych rozszerzeń RSS dla Firefoksa o klasycznym dwukolumnowym wyglądzie.
Słoń Trąbalski

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa