MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Uciekająca ikona Adblock Plus

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Uciekająca ikona Adblock Plus

Postautor: beata072 » 14 maja 2013, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Mam bardzo irytujący problem z ikoną Adblocka. Nie wiem po kiego grzyba wciąż jest przeznaczona na pasek dodatków, który domyślnie został ukryty (i dobrze). Mnóstwo osób ma panoramiczne ekrany i wyłączony pasek dodatków. W FF14 miałam ją na pasku bocznym (Vertical Toolbar), bo mam szeroki ekran i dużo miejsca po bokach a mało w pionie. Niestety po aktualizacji dodatku ikona po każdym restarcie przeglądarki spadała na sam dół tego paska więc wróciłam do starej wersji. Dziś zainstalowałam sobie najnowszą wersję FF na nowym, osobnym profilu i tam również ten problem wystąpił z najnowszą wersją Adblock Plus. Próbowałam więc przenieść ikonę na pasek narzędzi ale tu z kolei po każdym restarcie przesuwała się całkiem w prawo wchodząc pod przyciski do zamykania i minimalizacji okna. Wyłączyłam wszystkie inne dodatki ale problem pozostał. Instalacja starszej wersji Adblocka też nie pomogła. Często klikam w te ikonę aby wybrać elementy do zablokowania za pomocą Element Hidding Helper i dlatego zależy mi, aby znajdowała się w wygodnym dla mnie położeniu. Na samym dole paska bocznego znajduje się tuż nad systemowym przyciskiem Start i czasem mogę z rozpędu kliknąć w ten Start zamiast w Adblocka. Drugie możliwe położenie w ogóle uniemożliwia klikanie w ikonę, bo jest w połowie schowana pod przyciskiem zamykania okna (pasek tytułu mam ukryty), a paska dodatków nie chcę włączać z powodu małej ilości miejsca w pionie. Klikanie PPM i wybór z menu kontekstowego też nie jest dla mnie zbyt wygodny bo mam laptopa i nie używam myszy.
https://adblockplus.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=14133 - tutaj chyba ktoś ma identyczny problem, o ile dobrze zrozumiałam za pośrednictwem translatora. Chętnie bym tam odpisała ale niestety nie znam angielskiego :(
Bardzo proszę o pomoc, bo z tego powodu nadal jestem zmuszona używać FF14 i starej wersji Adblock Plus.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Uciekająca ikona Adblock Plus

Postautor: beata072 » 16 maja 2013, 18:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Udało mi się jednak rozwiązać ten problem, chociaż w dość osobliwy sposób. Okazało się, że to wyłączanie dodatków jest psa warte i dopiero po odinstalowaniu ImTranslatora ikona Adblocka przestała samoczynnie przesuwać się w prawo na pasku narzędzi. Niestety na pasku bocznym nadal spadała na sam dół. I tutaj rozwiązaniem okazało się dodanie poniżej specjalnych ikon "Drag window" dodanych przez rozszerzenie Hide Caption Titlebar Plus. Ikony te w jakiś sposób zablokowały możliwość przesuwania się ikonie Adblocka. Po kliknięciu w "Dostosuj" wygląda to tak:

Obrazek Może komuś się przyda.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa