Po zalogowaniu na Allegro pojawia mi się na górze:
Aby wyświetlić pełną zawartość tej strony, potrzebne są dodatkowe wtyczki.
... klik w: Zainstaluj brakujace wtyczki
... sekunda szukania i zawsze: Nie znaleziono odpowiednich wtyczek.
Pasek pojawia się wyłącznie na stronach "Moje Allegro". Gdy zamknę pasek i odświeżę, to pojawi się znowu. Nie ma go na stronach przedmiotów/kategorii, niezależnie czy jestem wtedy zalogowany czy nie.
Mam to na wszystkich komputerach, które sobie konfigurowałem. Nie jest to jednak wirus czy coś - komputery są pewne, wszystko jest aktualne itp., a problem pojawia się od roku jak nie dłużej (od czasu jakichś zmian wyglądu na Allegro).
Wyłączając/włączając zainstalowane wtyczki i rozszerzenia doszedłem, że "winna" jest kombinacja:
- Adblock Plus
- Flashblock
Uprzedzę pytania: wiem, że Adblock Plus ma szerszą funkcjonalność niż Flashblock, ale zależy mi na Flashblocku, dzięki któremu flashe startują dopiero po kliknięciu, a nie od razu (często otwieram po kilkanaście stron w nowych kartach).
Zauważyłem, że do wystąpienia problemu Flashblock musi być całkowicie włączony (czyli rozszerzenie włączone + włączone blokowanie flaszek), z kolei Adblock Plus też musi być włączony, ale jest całkiem obojętne czy jest aktywny (świeci na czerwono), czy tymczasowo deaktywowany (na szaro, a w menu "Wyłącz wszędzie").
Czasem gdy tymczasowo deaktywuję działanie Flashblocka, wejdę na inną podstronę Mojego Allegro i ponownie aktywuję Flashblock, to pasek już się nie pojawia. Jednak nie dzieje się to regularnie.
Coś się z czymś gryzie? Programiści Allegro coś namieszali? Jak to "zdebugować"? W jaki sposób podejrzeć jaka część kodu strony spowodowała konkretne wyskoczenie paska z informacją o brakujących wtyczkach? Bardzo mi zależy na tym, aby dalej używać obu tych rozszerzeń na raz.
Będę wdzięczny jeśli ktoś mnie pokieruje we właściwą stronę, z góry dzięki za odpowiedź.
Adblock Plus + Flashblock + Allegro = "brakuje wtyczek"
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Adblock Plus + Flashblock + Allegro = "brakuje wtyczek"
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0
- sqr
- Z nami od: 20 czerwca 2011, 21:27
Odp: Adblock Plus + Flashblock + Allegro = "brakuje wtyczek"
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20130527 Firefox/24.0
Nie mam konta na allegro, więc się wypowiem: ustawienie w about:config własności plugins.click_to_play = true powinno dać ci funkcjonalność podobną do FlashBlocka i być może zrezygnować z tego rozszerzenia.
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Łoł, nie wiedziałem że tak się da
.
Szkoda, że nie da się wyprowadzić przycisku na pasek aby włączać/wyłączać to tak swobodnie jak Flashblocka. Przy Flashblocku zdarzały mi się strony, gdzie Flash jest tak jakby w dolnej warstwie i nie dało się go włączyć kliknięciem. Albo animacja jest bardzo malutka i nie da się w nią trafić (a dopiero włączona "rozwija się" na całą stronę). Albo cała strona składająca się z kilkunastu flaszek, więc niewygodnie klikać na wszystkie (+ to samo na kolejnych podstronach). Wtedy tymczasowo wyłączałem blokowanie, a tutaj trzeba więcej kroków. Chyba, że jest jakiś prosty patent na przycisk sterujący tą funkcją.
Tak czy siak, dzięki za takie rozwiązanie. Będę je testował (widzę, że działa też na PDFy, Silverlighty i inne badziewia), ale pytanie dalej pozostaje aktualne.
Szkoda, że nie da się wyprowadzić przycisku na pasek aby włączać/wyłączać to tak swobodnie jak Flashblocka. Przy Flashblocku zdarzały mi się strony, gdzie Flash jest tak jakby w dolnej warstwie i nie dało się go włączyć kliknięciem. Albo animacja jest bardzo malutka i nie da się w nią trafić (a dopiero włączona "rozwija się" na całą stronę). Albo cała strona składająca się z kilkunastu flaszek, więc niewygodnie klikać na wszystkie (+ to samo na kolejnych podstronach). Wtedy tymczasowo wyłączałem blokowanie, a tutaj trzeba więcej kroków. Chyba, że jest jakiś prosty patent na przycisk sterujący tą funkcją.
Tak czy siak, dzięki za takie rozwiązanie. Będę je testował (widzę, że działa też na PDFy, Silverlighty i inne badziewia), ale pytanie dalej pozostaje aktualne.
- sqr
Jak na razie zauważyłem jedną rzecz z tą metodą. Przy pierwszym wejściu na jakąś stronę z flashem, pojawia się okienko:

Na szczęście później nie wyskakuje. "Świeci się" tylko ta niebieska ikonka przed kulą ziemską przed adresem strony. Jest tam jeszcze możliwość wybrania:
Zawsze aktywuj wtyczki na tej witrynie / Nigdy nie aktywuj wtyczek na tej witrynie
...ale niestety przy włączonym czyszczeniu historii podczas wyjścia, jest to czyszczone.
Przy okazji wyszło, że na każdej stronie Allegro jest jakiś niewidoczny flash.
Ale ogólnie rozwiązanie mi się podoba. Tylko co tu zrobić jak się trafi jakaś kłopotliwa strona. Z komputerów korzystają też osoby, które nie dadzą rady wpisywać cokolwiek w about:config. Hmm, hmm...

Na szczęście później nie wyskakuje. "Świeci się" tylko ta niebieska ikonka przed kulą ziemską przed adresem strony. Jest tam jeszcze możliwość wybrania:
Zawsze aktywuj wtyczki na tej witrynie / Nigdy nie aktywuj wtyczek na tej witrynie
...ale niestety przy włączonym czyszczeniu historii podczas wyjścia, jest to czyszczone.
Przy okazji wyszło, że na każdej stronie Allegro jest jakiś niewidoczny flash.
Ale ogólnie rozwiązanie mi się podoba. Tylko co tu zrobić jak się trafi jakaś kłopotliwa strona. Z komputerów korzystają też osoby, które nie dadzą rady wpisywać cokolwiek w about:config. Hmm, hmm...
- sqr
• Strona 1 z 1
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa