MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

NoScript wieczne problemy

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

NoScript wieczne problemy

Postautor: Gość » 08 listopada 2013, 19:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Mam wieczny problem z NoScript. Używam Firefoksa na przestrzeni lat, ale zawsze miałem z NoScriptem problem. Chyba go z 3-4 razy instalowałem i ka każdym razem po pewnych czasie go usuwałem. Na czym polega mój problem? Na tym, że to jest niby bardzo użyteczny dodatek, blokujący wiele skryptów, pozwalający szybciej ładować strony i odmulający przeglądarkę. Ale problem polega na tym, że on prawie wszędzie blokuje wszystko i dobre rzeczy, konieczne do oglądania strony i złe, nieprzydatne. Np. wchodzę na taki Onet i nie mam na dzień dobry żadnych zdjęć, obrazków. Potem muszę się męczyć metodą prób i błędów, który skrypt na stałe odblokować żeby strona nie była uboga. Jak już się z tym uporam to wchodząc na kolejną stronę i jest to samo, znów mozolna praca. Gdyby to była praca na 10 stron to by można jakoś przeboleć, ale przecież w internecie wchodzi się na setki, tysiące stron i za każdym razem zgadywać, który skrypt pozostawić zablokowany, a który odblokować to mnie krew zalewa. Wchodzę na Komputronik i mi oczywiście rozwijane menu z produktami nie działa, więc znowu muszę zgadywać, który skrypt odblokować itp.Masakra. Dlaczego nigdzie nie można znaleźć tak jak w AdBlock Plus, że są filtry, które blokują lub nie odpowiednie wpisy. Tu też niby jest, ale domyślnie jest tylko paręnaście stron i to wszystko. W takim razie skąd wziąć listę skryptów, która rzeczywiście można zablokować i nie dla całych stron, bo chodzi o to, że jak jest 10 skryptów na stronie z których 8 można zablokować, a 2 nie, to właśnie tak trzeba by robić. Na każdej poszczególnej stronie oddzielać śmieci od rzeczy niezbędnych do odblokowania. Jak wy sobie z tym radzicie i skąd wziąć listę skryptów które absolutnie wszędzie można blokować a których nie? Pomóżcie. Teraz też tu mam zaznaczone domyślne blokowanie na mozillapl.org - nie wiem czy jak ten skrypt będzie blokowany, to może nie będzie działać pytanie zabezpieczające przy dodawaniu postów dla niezalogowanych. Widzicie, same problemy, zaraz się o tym przekonam czy dodam post czy znów trzeba będzie ręcznie odblokować.
Gość

Odp: NoScript wieczne problemy

Postautor: beata072 » 08 listopada 2013, 20:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Też sobie kiedyś zainstalowałam ten dodatek, bo tak się nim wszyscy zachwycali ale prędko poleciał do kosza właśnie dlatego, że blokował wszystko. Teraz używam Adblock Plus z dodatkiem Po-up oraz Element Hiding Helper, do tego jeszcze Flashblocka i żaden NoScript nie jest mi potrzebny. Może to kwestia preferencji a może faktycznie trzeba umieć się nim posługiwać ale mi się nie chciało tego rozkminiać, bo nie jestem informatykiem.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa