MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Second Search na ff21 nie działa prawidłowo

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Second Search na ff21 nie działa prawidłowo

Postautor: beata072 » 16 maja 2013, 19:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Po uporaniu się z wędrującą ikoną Adblocka miałam już nadzieję przenieść się na najnowszą wersję liska. Niestety zauważyłam, że dodatek Second Search także nie działa prawidłowo. Już w ff14 nowsze wersje tego dodatku miały ów problem, dlatego zainstalowałam z powrotem starszą i wyłączyłam aktualizacje. Niestety ta starsza wersja na nowym ff nie działa wcale, chociaż instaluje się bez problemu. Z nową jest taki problem, że po wpisaniu szukanego słowa i kliknięciu w wybraną wyszukiwarkę zamiast słowa w wynikach wyszukiwania mam adres strony, która akurat jest otwarta w aktywnej karcie. Jeśli mam pustą kartę, wtedy wyszukiwanie działa prawidłowo. Sprawdzałam już na nowym, czystym profilu bez jakichkolwiek innych dodatków, więc musi być to wina samego rozszerzenia. W związku z tym mam pytanie czy istnieje jakiś dodatek dający tę samą funkcjonalność. Konkretnie chodzi o możliwość wyszukiwania z poziomu paska adresu z możliwością wyboru własnych wtyczek wyszukiwania i otwieraniem wyników wyszukiwania w nowej karcie. Jest to bardzo wygodne i pozwala zaoszczędzić sporo miejsca na pasku narzędzi. Niestety sama nie znalazłam podobnego dodatku. Nawet jak jest coś w tym rodzaju, to nie można wybrać własnych wtyczek wyszukiwania. Poniżej zrzut pokazujący jak to wygląda w Second Search:
http://i.minus.com/iblfKPBDOPGHKn.png
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Second Search na ff21 nie działa prawidłowo

Postautor: dexter » 16 maja 2013, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:22.0) Gecko/20130505 Firefox/22.0

dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: beata072 » 17 maja 2013, 01:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Niestety, to rozszerzenie nie daje możliwości wyszukiwania z poziomu paska adresu co właśnie jest największą zaletą Second Search. Można wprawdzie skrócić pasek wyszukiwania do minimum ale wtedy wyszukiwanie robi się niewygodne: trzeba kliknąć aby rozwinąć listę wyszukiwarek (nie używam myszy, więc nie mam kółka do przewijania), następnie kliknąć w wybraną, wpisać słowo i znów kliknąć w szukaj. W Second Search lista wyszukiwarek rozwija się automatycznie w trakcie wpisywania szukanego słowa a po kliknięciu w wybraną wyszukiwarkę od razu otwiera wyniki wyszukiwania w nowej karcie i nie zabiera dodatkowego miejsca na pasku narzędzi. Moim zdaniem Firefox w ogóle powinien mieć domyślnie taką opcję. Nie wiem po co ten osobny pasek wyszukiwania i tyle klikania: 1 - rozwinięcie listy wyszukiwarek, 2 - wybór wyszukiwarki i 3 - wyświetlenie wyników wyszukiwania.

@Edit:
Jeszcze trochę poszukałam i najbliżej tego, czego potrzebuję jest Omnibar. Niestety po wyszukiwanym słowie trzeba dodać spację i wpisać operator oraz słowo kluczowe aby wskazać silnik wyszukiwania albo wybrać wyszukiwarkę z rozwijanej listy, co jest mniej wygodne od rozwiązania zastosowanego w Second Search. W dodatku po wpisaniu szukanego słowa w pasek adresu trzeba odświeżyć stronę aby znów pojawił się adres (inaczej wciąż tkwi tam wpisane słowo). Second Search sam przywracał adres strony po przejściu do wyników wyszukiwania.

@Edit2:
Przetestowałam jeszcze kilka dodatków i chyba nic nie jest w stanie całkowicie zastąpić Second Search :( Jak po wpisaniu słowa lista wyszukiwarek rozwija się samoczynnie, to znów wyniki nie otwierają się w nowej karcie. Jak jest możliwość otwarcia wyników w nowej karcie, to trzeba po spacji wpisywać słowo kluczowe i operator albo klikać w celu rozwinięcia listy a następnie po wybraniu wyszukiwarki jeszcze ENTER. Ostatecznie najwygodniejszy okazał się Foobar. Po rozwinięciu listy wyszukiwarek i kliknięciu w wybraną od razu przenosi do wyników wyszukiwania w nowej karcie. Nie pozostawia też szukanego słowa w pasku adresu jak Omnibar. Brakuje jedynie tego automatycznego rozwijania listy więc jest jedno kliknięcie więcej.
Wyszukiwanie jest tak często wykorzystywaną funkcją, że powinno być jak najbardziej ergonomiczne. Szkoda, że przy tych nieustannych aktualizacjach nikt nie pomyślał o tym, żeby jakoś tę opcję zmodernizować.
beata072

Postautor: Mirek » 20 sierpnia 2013, 16:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0

W Fx 24 (beta) wygląda na to, że Second Search działa prawidłowo. W starszych wersjach teoretycznie też można - ale po wpisaniu zapytania trzeba przełączyć się do innej karty i z powrotem do tej z wpisanym zapytaniem i dopiero wybrać wyszukiwarkę. Ale mimo wszystko nie ryzykowałbym korzystając z tak starej wersji Fx, tylko zaktualizowałbym do najnowszej i jeśli inne rozwiązania nie wystarczą, to po prostu przywróciłbym tymczasowo pole wyszukiwania (bo w nim Second Search działa prawidłowo). Choć tam można przełączać bez dodatków - CTRL + ↑ i CTRL + ↓ - albo może jeszcze skorzystać z dodatku https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... h-engines/.

Natomiast wygodniejsze od wybierania wyszukiwarek przy pomocy wspomnianego omnibara wydaje mi się korzystanie z wbudowanej funkcji - tzw. słów kluczowych.
W każdym razie zdecydowanie odradzam korzystanie z wersji 14.0.1.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: beata072 » 20 sierpnia 2013, 23:05

Dziękuję za informacje. Zaczekam wobec tego do pojawienia się stabilnej wersji 24 i sprawdzę. Ostatnio sprawdzałam na ff 22 ale tam też nie działał. Dodatek ten zainstalowałam właśnie po to, aby się pozbyć pola wyszukiwania więc przywracanie go jak dla mnie nie ma sensu i nie ma też dla niego miejsca bo wykorzystałam je na inne przyciski. Wpisywanie słów kluczowych to już pewna niewygoda (tu tylko klikam na wybraną wyszukiwarkę zamiast coś dopisywać i różnica ta jest szczególnie odczuwalna kiedy szukane słowo przeciągam ze strony zamiast wpisywać) podobnie jak korzystanie ze skrótów klawiaturowych, a myszki (i co za tym idzie scrolla) nie posiadam, dlatego właśnie tak bardzo zależało mi na tym konkretnym dodatku. Jak dla mnie jest on najwygodniejszym i najbardziej ergonomicznym, po prostu idealnym rozwiązaniem.
beata072

Postautor: Mirek » 20 sierpnia 2013, 23:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0

O słowach kluczowych pisałem w kontekście wspomnianego wyżej omnibara - gdzie przy wyborze wyszukiwarek w pasku adresu trzeba dopisać jeszcze dodatkowo małpkę - więc o jeden znak więcej w porównaniu do samych słów kluczowych.
A o przywróceniu paska adresu napisałem by zrobić to tylko tymczasowo - byle nie korzystać z tak starej wersji Fx.
Chociaż - jak teraz doczytałem "Edit2" z Foobarem - to się zastanawiam, dlaczego mimo wszystko wolisz nadal ryzykować, korzystając z dziurawej wersji przeglądarki - czy tymczasowe jedno kliknięcie więcej jest aż tak cenne by narażać cały komputer, swoje dane itp.?
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 21 sierpnia 2013, 01:42

Nie wiedziałam, że ta wersja jest jakaś dziurawa. Poza tym naprawdę męczą mnie już te ciągłe zmiany i to, że prawie każdy numerek wyżej powoduje utratę jakiegoś dodatku, bo właśnie przestał być kompatybilny. Wybrałam Firefoxa właśnie ze względu na mnogość dodatków i duże możliwości dostosowania. Te cechy są dla mnie najważniejsze i jeśli z każdą aktualizacją mam tracić jakiś dodatek albo szukać jego zamiennika, to dla mnie powoli ff traci swoją przewagę nad innymi przeglądarkami. Z tego co pamiętam, zrezygnowałam z aktualizacji ponieważ oprócz Second Search pojawił się problem z jeszcze jednym dodatkiem, który w nowszych wersjach działa nieco inaczej, a jeszcze inny dodatek z kolei został w ogóle wyłączony, bo przestał być kompatybilny. To naprawdę zniechęcające :(
beata072

Postautor: Mirek » 21 sierpnia 2013, 08:55

Wszystkie przeglądarki trzeba aktualizować, bo właściwie każda aktualizacja naprawia w nich m.in. błędy związane z bezpieczeństwem, choć czasami zmienia również to, do czego niektórzy użytkownicy się przyzwyczaili. A jeśli chodzi o aktualizacje dodatków pod nowe wersje Firefoksa, to też jest z tym dużo lepiej odkąd przy większości rozszerzeń zgodność z kolejnymi wersjami Fx jest jakby zakładana z góry.
W każdym razie dla mnie jak ktoś chce, to może korzystać nawet z wersji 1.5 Firefoksa - tylko ostrzegam, że to nie jest zbyt bezpieczne i mówię, że osobiście jednak bym zaktualizował - nawet gdyby to wymagało tymczasowego obniżenia funkcjonalności czy ergonomii. Nawet więcej - jeśli miałbym wybierać między korzystaniem z nieaktualnego Firefoksa a aktualną konkurencyjną przeglądarką, to wybrałbym konkurencję. Ale to moje podejście, wybór należy do Ciebie - ja tylko uświadamiam z czym może się wiązać korzystanie ze starych wersji.
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 22 września 2013, 14:02

No niestety, zainstalowałam dziś Firefoxa 24 na całkiem świeżym profilu i w pierwszej kolejności (aby wykluczyć konflikty) zainstalowałam Second Search ale nadal występuje ten sam błąd co na wszystkich poprzednich wersjach powyżej 14 :(
Jeśli u kogoś jednak działa prawidłowo, to proszę o odzew, być może mam coś niewłaściwie ustawione w opcjach dodatku (chociaż wątpię). Moje ustawienia:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/274 ... ch_set.png
beata072

Postautor: Mirek » 23 września 2013, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

Zainstalowałem u siebie ten dodatek w Fx24 i przez chwilę zdaję mi się, że działał jak należy (w pasku adresu, przy usuniętym polu wyszukiwania). Zacząłem zmieniać ustawienia, żeby było tak jak na Twoich zrzutach - i przestało działać (szuka linków lub ucina zapytania). Wróciłem do poprzednich ustawień - i nadal nie działa, więc już sam się pogubiłem. W Firefoksie beta (w którym kiedyś sprawdzałem) też już nie działa poprawnie. Niestety twórca dodatku nie aktualizował go od końca zeszłego roku, więc obecnie chyba jedyna nadzieja w innych użytkownikach lub alternatywnych dodatkach.
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 05 lutego 2014, 15:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Ja to mam chyba pecha do tych dodatków :( Kiedy w końcu pożegnałam się z Second Search (zepsuł mi się touchpad i teraz jestem zmuszona używać myszy, więc po części i tak już nie mogłam w pełni wykorzystać jego zalet) i zainstalowałam Foobar, to w najnowszym lisku przestał mi on otwierać wyniki w nowej karcie po kliknięciu ENTER. Kiedy klikam na ikonę wyszukiwarki, to otwierają się w nowej karcie ale jeśli już jest ustawiona ta wyszukiwarka, której właśnie chcę użyć i klikam ENTER, to niestety wyniki otwierają się w bieżącej karcie. Jeszcze w FF24 było wszystko OK. Dlaczego niemal z każdą kolejną wersją psuje się jakiś dodatek i coraz trudniej znaleźć coś na zastępstwo? Czy jest jakiś sposób aby to naprawić?
beata072

Postautor: beata072 » 22 lutego 2015, 22:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Najnowsza wersja Second Search została wydana w lutym tego roku i niestety nadal nie działa (sprawdziłam na nowym, czystym profilu). Nic z tego nie rozumiem :(
Za to najnowsza wersja wbudowanej wyszukiwarki działa bardzo podobnie do tego dodatku i ogólnie jest super, tylko gdyby jeszcze dało się ją przenieśc do paska nawigacji właśnie, to by był ideał. Czy są może takie plany?
beata072

Postautor: Mirek » 23 lutego 2015, 20:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Zastanawiam się, czy przywrócenie starego wyszukiwania - przez zmianę ustawienia browser.search.showOneOffButtons na false (w about:config) - nie rozwiąże problemu. Osobiście nie testowałem - jedynie wpisałem na szybko w google nazwę tego ustawienia oraz dodatku - i wyniki nawet prowadzą do komentarzy-porad dot. przywrócenia działania dodatku - przy czym dotyczą starszej wersji...
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 24 lutego 2015, 03:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Dziękuję za odzew :) Sprawdziłam poradę, niestety to nic nie zmienia. Zresztą dodatek nie działa już od Firefox 25, a wtedy jeszcze była stara wersja wyszukiwania, o ile dobrze pamiętam. Być może nie działa tylko przy tych konkretnych ustawieniach, ale do wersji FF 24 działał, a inne ustawienia mnie nie interesują. W tej chwili po wpisaniu szukanego słowa rozwija się lista wyszukiwarek, ale po kliknięciu w wybraną nic się nie dzieje :(
Obecnie używam więc dodatku Omnibar: trzeba wpisać słowo kluczowe (wystarczy jedna literka) i po spacji szukane słowo, po czym kliknąć ENTER. Nie jest to tak wygodne jak wyszukiwanie z Second Search, ale chyba nie ma już nic lepszego.
beata072

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa