- Kod: Zaznacz cały
user_pref("extensions.getAddons.cache.enabled", false); // [true - domyślna wartość] czy FF ma pobierać 1 raz na dzień (z addons.mozilla.org) metadane o zainstalowanych dodatkach
Nie potrzebuję żeby FF codziennie kursował pomiędzy mną a serwerami FF więc wyłączyłem tę opcję już dawno temu i wszystko działało OK.
Dzisiaj testowałem trochę dodatków i na początku mogłem instalować każdy jaki chciałem.
Sytuacja zmieniła się gdy chciałem zainstalować dodatek Fire Tray
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firetray
Oto co się działo:
1. klikam na stronie w przycisk "Add to Firefox"
2. pojawia się to okienko, w którym widać pasek dla pobieranego dodatku
3. pasek przeleciał do samego końca
4. w tym momencie pojawiają się zawsze 2 przyciski: Cancel i Install
5. z reguły chwilę czekamy na odblokowanie się przycisku Install i potem klikamy w niego - niestety u mnie na odblokowanie nie ma co liczyć bo system może tak sobie czekać i czekać... i się nie doczekamy
Sprawdzam na czystym profilu: wszystko działa OK. Nie ma takich kwiatków więc szukam winnego.
Po wiele wielu testach wychodzi na to, że to powyższy wpis.
Wracam na mój codzienny profil, przełączam opcję na true i sprawdzam - rzeczywiście wszystko działa poprawnie.
Ale ponieważ ja zawsze jestem oszczędny w takich momentach, więc zanim zezwoliłem na restart FF, to przełączyłem się na kartę z tą opcją i cofnąłem ją na false. Teraz restart FF i wszystko powinno działać. Powinno ale nie działa. Po przełączeniu się na kartę dodatków: dodatek jest ale zamiast nazwy Fire Tray widać bardzo wymowną nazwę: null. Więc przełączam opcję znowu na true, wracam do dodatków i co widzę: Fire Tray.
Czy ktoś mi może wyjaśnić o co tutaj chodzi? Opcja miała blokować komunikację z serwerami FF, a wychodzi na to, że pod spodem wyczynia jeszcze jakieś cuda. Widzę, że programiści kombinują jak mogą żeby tylko wyciągnąć z użytkowników jak najwięcej informacji o tym co mają, gdzie wchodzą itd. No ręce opadają.
Spotkał się ktoś z was z tym może i wie o co tu chodzi? Najlepsze jest to, że to na razie pierwszy taki przypadek u mnie, bo inne dodatki normalnie idą nawet bez przełączania w/w opcji.