MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 06 grudnia 2017, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Mogę sobie przełączyć na różne wersje IE, ale w ogóle nie ma do wyboru Google Chrome czy innych przeglądarek i nie mam pojęcia jak je dodać. W ustawieniach dodatku jest opcja "New user agent" ale pojęcia nie mam, co się w tym okienku wpisuje. Jest też jakiś link: "Download lists of user agents import" ale nie działa...
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: Mirek » 06 grudnia 2017, 11:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Tu masz artykuł z dynamicznie aktualizowaną listą "user-agentów" / przeglądarek:
https://techblog.willshouse.com/2012/01 ... er-agents/
Czyli żeby podszywać się pod (w miarę?) aktualną wersję Chrome możesz dodać np. taki ciąg znaków:
Kod: Zaznacz cały
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/62.0.3202.94 Safari/537.36
Mirek
Moderator
 
Posty: 2151
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 06 grudnia 2017, 12:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/62.0.3202.94 Safari/537.36

Dziękuję :)
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: dexter » 06 grudnia 2017, 12:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:59.0) Gecko/20100101 Firefox/59.0

Dla mnie wygodniejszy był UAControl, bo można było zdefiniować UA dla każdej witryny osobno.

I czy można prosić o nieużywanie tego UA tutaj, bo trochę wypala oczy?
dexter
Moderator
 
Posty: 7407
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 06 grudnia 2017, 12:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

dexter pisze:...I czy można prosić o nieużywanie tego UA tutaj, bo trochę wypala oczy?
;D Oczywiście, nie zamierzam, tylko testowałam czy działa ;)
W sumie to faktycznie, dla wybranej witryny bardziej by mi pasowało. Mam jakiś dziwny problem z wyświetlaniem forum DP na FF 49 (mam pustą stronę), a jak zmieniam UA, to wtedy się wyświetla.
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: covo » 06 grudnia 2017, 16:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; FreeBSD amd64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/54.0

covo
 
Posty: 1311
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: krystian3w » 17 grudnia 2017, 22:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/agentx/ - jak by ktoś chciał coś podobnego do UA jak "UAControl".
Trochę starą ma listę UA i w sumie ubogą.
krystian3w
 
Posty: 361
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: covo » 18 grudnia 2017, 02:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; FreeBSD amd64; rv:54.0) Gecko/20100101 Firefox/54.0

ok, to teraz tak: kiedy tak naprawde spotykacie koniecznosc zmiany UA? jakie to sa sytuacje w sieci? cos konkretnego prosze.
covo
 
Posty: 1311
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 18 grudnia 2017, 02:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

@covo - ja używam głównie do ominięcia paywalli (tam, gdzie jest limitowana ilość darmowych artykułów, zmieniam na Googlebot :P ), a teraz jeszcze na forum DP, ale to tylko u mnie taki problem.
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: Gość » 18 grudnia 2017, 11:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

covo pisze:ok, to teraz tak: kiedy tak naprawde spotykacie koniecznosc zmiany UA? jakie to sa sytuacje w sieci? cos konkretnego prosze.

A chociażby tu przykład:
viewtopic.php?f=15&t=49451
Szybkość działania tego forum jest ostatnio fatalna. Zróbcie coś z tym.
Mozilla powinna się teraz reklamować hasłem: Chrome2 Quantum formerly Firefox browser
Gość
 
Posty: 39
Z nami od: 12 grudnia 2017, 00:33

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: covo » 18 grudnia 2017, 12:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

beata072 pisze:głównie do ominięcia paywalli

[.....]

na forum DP

1.
o, i to jest ciekawe, bo ja kiedys usilowalem googlebotem (ktoryms z tych -> https://s8.postimg.org/zciwsovv9/screen.png) zalatwic sprawe czytania artykulow limitowanych i nie za bardzo udawalo sie.
Mozesz podac jakis przyklad portalu gdzie skutecznie udaje Ci sie ten numer + konkretny UA googlebota skutecznego?

2.
z forum dp to co za klopot masz, ze musisz googlebotem wchodzic...?
covo
 
Posty: 1311
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: covo » 18 grudnia 2017, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Gość pisze:
covo pisze:ok, to teraz tak: kiedy tak naprawde spotykacie koniecznosc zmiany UA? jakie to sa sytuacje w sieci? cos konkretnego prosze.

A chociażby tu przykład:
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=49451

rozumiem
covo
 
Posty: 1311
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 18 grudnia 2017, 13:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

@covo - np. na gazeta.pl. U mnie to zawsze działa.
Na forum DP wyświetla mi się po prostu pusta strona, bez treści i dopiero zmiana UA na IE powoduje normalne wyświetlanie. Byłam ciekawa, czy zmiana na Chrome też naprawi problem, ale jednak nie. Najwyraźniej mam coś zepsute w profilu FF, tylko nie wiadomo co i jak to naprawić.
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: KLAPEK » 18 grudnia 2017, 15:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0 SeaMonkey/2.54a1

Gość pisze:
covo pisze:ok, to teraz tak: kiedy tak naprawde spotykacie koniecznosc zmiany UA? jakie to sa sytuacje w sieci? cos konkretnego prosze.

A chociażby tu przykład:
viewtopic.php?f=15&t=49451

Ja np na SeaMonkey musiałem zaptaszyć kompatybilność z Firefoksem bo nie ładowała mi się poczta z o2.
Samo SeaMonkey zatrzymuje się na ładowaniu poczty i stoi - SeaMonkey + Firefox - działa jak należy.
Tu akurat potrzeba była Fx, ale zapewne są strony, gdzie trzeba inną przeglądarkę by poprawnie działało...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2148
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: covo » 18 grudnia 2017, 15:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

@beata072:

ok, bot dziala u mnie. Na gazeta.pl, a co bedzie w innych miejscach - "sie" zobaczy, jak spotkam cudaka.

dp: wez moze jakis portable ff, niech sie zrobi profil po otwarciu, zamykasz ff, podmien w nim swoim profilem - i zobacz teraz, czy to profil ma blad. Jesli tak - znow zrob czysty portable i do czystego profilu dodawaj po kolei katalogi zlego profilu... Ktorys katalog profilowy wowczas powinien pokazac, ze w nim tkwi blad. Moja stara metoda prob i bledow, i probkowania, gdy nikt nic nie wie :)
covo
 
Posty: 1311
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: User Agent Switcher: jak dodać Google Chrome?

Postautor: beata072 » 18 grudnia 2017, 15:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

@covo - dzięki, sprawdzę :)
beata072
 
Posty: 1103
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18


Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], thehay95

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: