MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zmiana nazwy w menu

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Zmiana nazwy w menu

Postautor: _Puma_ » 10 czerwca 2018, 09:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Nie mogę dotrzeć do nazwy w menu, nazwa jest z rozszerzenia.
http://prntscr.com/jt7adx , ostatnia nazwa u dołu menu.

Przez narzędzia dla twórców witryn znajduje odpowiedni kod tylko dla nazw tych wyżej.
Chciałbym zmienić nazwę z Angielskiej na Polski napis.

Ps. Oczywiście chodzi o zmiany przez plik userChrome.css .
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2018, 13:07 przez _Puma_, łącznie zmieniany 1 raz
_Puma_
 
Posty: 652
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Zmiana nazwy w menu

Postautor: dexter » 10 czerwca 2018, 10:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Zgłoś się do autora, prześlij polską lokalizację. Myślę, że dołączy.
dexter
Moderator
 
Posty: 7388
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Zmiana nazwy w menu

Postautor: krystian3w » 10 czerwca 2018, 14:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Dexter pisze:Zgłoś się do autora, prześlij polską lokalizację. Myślę, że dołączy.

http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?t=3038053, stayopenmenu [at] gmail [dot] com
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Puma pisze:Nie mogę dotrzeć do nazwy w menu, nazwa jest z rozszerzenia.

Przez narzędzia dla twórców witryn znajduje odpowiedni kod tylko dla nazw tych wyżej.
Chciałbym zmienić nazwę z Angielskiej na Polski napis.

A ja mogę normalnie zbadać element i mam kod XML:
Kod: Zaznacz cały
<menuitem xmlns="http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul" label="Bookmark Tab Here" id="_bc21b9a1-3ad6-4b00-bca4-ef5b7e21253b_-menuitem-_BTH"/>


Jak chcesz ręcznie próbować podmieniać tekst:
Kod: Zaznacz cały
#_bc21b9a1-3ad6-4b00-bca4-ef5b7e21253b_-menuitem-_BTH:after {
     content: "Stwórz zakładkę tutaj ";
     padding-left: 6px;
}
 #_bc21b9a1-3ad6-4b00-bca4-ef5b7e21253b_-menuitem-_BTH {
     text-indent: -136px;
     direction: ltr;
}


Wartości własności padding-left oraz text-indent trzeba ręcznie dopasować pod system (ja mam takie pod moje Windows 10). Wcięciem bezpiecznie przesuwasz tekst poza menu kontekstowe by był niewidoczny a odstępem przywracasz widoczność pseudo-elementu tak by był wyrównany do reszty pozycji z listy. Jak często zmieniasz skalowanie w Firefox / Windows to niestety po pikselach będzie nierówno w innych skalach interfejsu.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wersja uproszczona jakby ID było u Ciebie inne (nie powinno, już dla wielu różnych elementów z różnych dodatków sprawdzałem - jednie kod Firefox trochę przebudowano między wersją 59 a 60+ (doszło "-menuitem-" w ID - wytnie się je i kod będzie działał na Firefox 57 - 59 (pomijam kwestie że ten konkretny dodatek działa poprawnie od Firefox 59)):


Kod: Zaznacz cały
menuitem[id$="BTH"]:after {
     content: "Stwórz zakładkę tutaj ";
     padding-left: 6px;
}
 menuitem[id$="BTH"] {
     text-indent: -136px;
     direction: ltr;
}

A opcjonalnie po labelu - zakładając, że dodatek dalej będzie miał tylko angielskie lokalizacje językowe i inny nie będzie miał napisu identycznego (twórca nie robił ręcznie innych i może nikt nie prosił w poprawny sposób).
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2018, 14:01 przez krystian3w, łącznie zmieniany 1 raz
krystian3w
 
Posty: 342
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Zmiana nazwy w menu

Postautor: _Puma_ » 11 czerwca 2018, 10:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:61.0) Gecko/20100101 Firefox/61.0

Dzięki. Dodałem taki kodzik.
Kod: Zaznacz cały
/* podmiana tekstu + przesunięcie w lewo */
menuitem[id$="BTH"]:after { content: "Dodaj zakładkę tutaj "; padding-left:10px; }
menuitem[id$="BTH"] { text-indent: -140px; }

http://prntscr.com/jtk6ha
_Puma_
 
Posty: 652
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: Zmiana nazwy w menu

Postautor: krystian3w » 18 czerwca 2018, 08:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Szukając jeszcze innych metod na podmianę tekstu samym CSS-em udało mi się zrobić coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
menuitem[id$="BTH"] > .menu-text {visibility: hidden; height: 0; width: 0;}
menuitem[id$="BTH"]:before {content: "Dodaj zakładkę tutaj "; padding: 0 0 0 18px}
lub
Kod: Zaznacz cały
menuitem[id$="BTH"] > .menu-text {visibility: hidden; height: 0; width: 0;}
menuitem[id$="BTH"]:after {content: "Dodaj zakładkę tutaj "; margin: 0 0 0 -25px}

W porównaniu do poprzedniego lepiej znosi zmianę DPI w systemie i nie widać tak wtedy skoku elementu w lewo lub w prawo na liście.
Marignes odstęp/margines pewnie dalej wymaga regulacji pod system, ten mam dobrany pod Windows 7 Classic.

Element xul:label.menu-text nie pozwala na dodawanie pseudo-klas.
krystian3w
 
Posty: 342
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27


Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: