MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

uBlock Origin - po restarcie nie działa filtr

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

uBlock Origin - po restarcie nie działa filtr

Postautor: tomek2 » 14 maja 2023, 11:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/113.0

Od wielu lat używam równocześnie uMatrix oraz uBlock Origin.
Trafiłem ostatnio na dziwne działanie na jednej stronie: polter.pl
Na samym dole tej strony pojawia się półprzezroczysty mleczny prostokąt na szerokość całego ekranu i kilku cm wysoki.
Jeżeli dodam regułę, to ten pasek znika. Nawet odświeżanie strony działa poprawnie.
Jednak gdy zamknę przeglądarkę i włączę ją ponownie, to pomimo tego, że filtry są dalej, to pasek znowu się pojawia.
Odświeżanie strony nic nie daje - pasek jest dalej..
Usunięcie reguły i utworzenie jej ponownie czasami zadziała poprawnie (paska nie ma), a czasami niepoprawnie (pasek jest).
Ponowne usunięcie i utworzenie reguły skutkuje tym samym:
a) jeżeli reguła zadziała, to paska nie ma, ale po restarcie znowu jest zabawa od nowa
b) jeżeli reguła nie zadziała, to można się bawić do momentu aż reguła zacznie działać, ale znowu tylko do restartu przeglądarki.

Dodam, że za każdym razem ta reguła jest taka sama - sprawdzałem.
Więc czasami reguła NIE działa, a czasami działa - ale wpisy są DOKŁADNIE TE SAME.

Mam niezłą zagadkę, ale brakuje mi pomysłu co źle robię, albo może strona coś swoje pod spodem robi, a ja tego nie wychwytuję?
Tak czy inaczej, nie zauważyłem, żeby reguła bazowała na dynamicznych ciągach znaków, bo za każdym razem reguła generuje się dokładnie tak samo.

Jakaś podpowiedź jak pozbyć się tego paska, żeby po restarcie przeglądarki już nie pojawiał się więcej?
Proszę o sprawdzenie kilka restartów, że nie było, że 1 restart OK, a np. po 2-3 znowu przestanie działać :)

Aha... żadna inne strona nie ma tego problemu. Jeżeli reguła działa, to działa po każdym restarcie przeglądarki.
tomek2
 
Posty: 45
Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02

Odp: uBlock Origin - po restarcie nie działa filtr

Postautor: krystian3w » 14 maja 2023, 12:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/113.0

Może to być błąd w kodzie uBo, na Chromium filtry psuły się nagminnie od użycia Alarms API aż Gorhill cofnął ich wprowadzenie do momentu, aż Mozilla wymusi używanie nietrwałych skryptów w dodatkach za miesiąc lub 2: https://github.com/AdguardTeam/AdguardB ... ssues/2286

Odtworzeń psucia się w Firefox chyba nie ma wiele, z twoim było by dopiero 2 opisane jakkolwiek.

W teorii możesz użyć uBo Dev z GitHub: https://github.com/gorhill/uBlock/relea ... signed.xpi - Gorhill dba by przeskakiwało uBo dev na nowszą wersję uBo Dev: https://github.com/gorhill/uBlock/commi ... b65040dc79 (https://github.com/gorhill/uBlock/commi ... dates.json)

Czasem też mi się zdarza dodać filtr z 5 razy do "moje filtry" ale bez dokumentacji czemu tak się dzieje to aż żal zaśmiecać zgłoszenia GitHub, bo i tak pewnie nie odtworzą i nie poprawi tego Gorhill.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jeżeli reguła działa, to działa po każdym restarcie przeglądarki.


I uBo używa reguł w trybie "firewall" (taki uproszczony uMatrix), więc nie możesz używać zamiennie słowa filtr/reguła.
¡Moz://a zorro de fuego!

Moz://a raposa de fogo!
krystian3w
 
Posty: 1805
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: uBlock Origin - po restarcie nie działa filtr

Postautor: tomek2 » 14 maja 2023, 12:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/113.0

Ale potwierdzasz, że też masz ten błąd?
Chciałbym wykluczyć, że to u mnie coś nie tak.
tomek2
 
Posty: 45
Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02

Odp: uBlock Origin - po restarcie nie działa filtr

Postautor: krystian3w » 14 maja 2023, 13:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/113.0

Nie mam szarych ramek "u dołu" ani nie używam ostatniego podpisanego XPI/CRX uMatrix (może on wycina ważny JS strony i stąd "placeholder"/"leftover").

Jedynie to social wycieka: https://github.com/FiltersHeroes/Polish ... 84bf0c1bbb https://github.com/FiltersHeroes/Polish ... 1fd7dc18ba ale to może być bug w forkowanym Fanboy Social przez Gorhilla.
¡Moz://a zorro de fuego!

Moz://a raposa de fogo!
krystian3w
 
Posty: 1805
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27


Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: