MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

downTHEMall - pobieranie galerii

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

downTHEMall - pobieranie galerii

Postautor: Gość » 25 kwietnia 2005, 13:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050422 Firefox/1.0.3

Zainstalowalem sobie ostatnio genialny dodatek donwTHEMall do pobierania wszystkich linkow ze stron. Niestety mam problem jezeli chodzi o pobieranie galerii obrazkow ktore sa zlinkowane przez html a nie bezposrednio do zrodla (czyli obrazka) - jedyne co sciaga to szkielet html bez zdjecia. Czy ktos wie jak ustawic to rozszerzenie zeby pobierac obrazki lub jakiego innego rozszerzenia mozna uzyc. Dodam tylko ze probowalem SpiderZilli i nie nadaje sie ona do tego.
Gość

Re: downTHEMall - pobieranie galerii

Postautor: siegiel » 25 kwietnia 2005, 14:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; FreeBSD i386; en-US; rv:1.7.7) Gecko/20050417 Firefox/1.0.3

Anonymous pisze:... problem jezeli chodzi o pobieranie galerii obrazkow ktore sa zlinkowane przez html a nie bezposrednio do zrodla (czyli obrazka) - jedyne co sciaga to szkielet html bez zdjecia.

mozesz jasniej to co pogrubilem lub podac linka do takiej galerii?
siegiel

Z nami od: 05 lutego 2003, 11:58

Postautor: Gość » 25 kwietnia 2005, 20:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050422 Firefox/1.0.3

sorka, myslalem ze zrozumiecie :( Chodzi mi np. o tego typu galerie:

http://muzyka.onet.pl/mr,768,galerias.html

Tam po kliknieciu na miniaturke nie przechodzi sie do obrazka tylko do strony html w ktora obrazek jest wstawiany. donwTHEMall potrafi niestety pobrac tylko pusty html wiec w tym wypadku jest nieprzydatny :( I wlasnie ten problem chcialbym rozwiazac

pozdr.
Gość

Postautor: Tomqoo » 26 kwietnia 2005, 08:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Nie spotkałem rozszerzenia na tyle inteligentnego, żeby samo wykombinowało, jakaż to grafika na stronie do której prowadzi link nas interesuje. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że np. elementy menu też są plikami graficznymi.

Innym rozwiązaniem jest użycie rozszerzenia ScrapBook, za pomocą pobieramy zaznaczone miniatury galerii do której adres podałeś.
Trzeba tylko w opcjach tego pobierania zaznaczyć funkcje [w trybie "przechwyć zaznaczenie jako..."]:
(menu > Przechwytuj łącznie z powiązanymi plikami)
- Grafikę
- Capture all linked web pages sequentially

Wtedy będziesz miał galerię z miniaturkami a jak klikniesz w miniaturkę to pojawi się strona z właściwą fotką - już z dysku a nie netu.

Nie wiem, do czego potrzebujesz tych fotek - ale do oglądania starczy :)
Tomqoo

Z nami od: 04 marca 2005, 09:27

Postautor: Gość » 26 kwietnia 2005, 12:55

dzieki, wyglada obiecujaco ale wogole nie moge znalezc tej opcji

"[w trybie "przechwyć zaznaczenie jako..."]:
(menu > Przechwytuj łącznie z powiązanymi plikami)
- Grafikę
- Capture all linked web pages sequentially "

bez tego nie sciaga mi odnosnikow :( moze mam jakas inna wersje ale przejzalem wszystkie opcje i nic nie widze :(
Gość

Postautor: Gość » 27 kwietnia 2005, 10:27

No dobra, udalo mi sie odpalic to rozszerzenie ale chyba nie zaprzyjaznimy sie :evil:
Galerie 100 obrazkow (12MB) siaga ponad 20 min. W tym czasie FF bardzo dziwnie sie zachowuje, dziala powoli, dziwnie reaguje na polecenia - np. nie dzialaja strzalki...

szukam dalej rozwiazania mojego problemu
Gość

Postautor: Tomqoo » 27 kwietnia 2005, 10:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Użyłem ScrapBook 0.15.1

W opcjach tego ustawienia [screen] trzeba włączyć opcję "szczegóły przechwytywania".

Potem zaznaczasz na interesującej Cię stronie wybrany fragment lub nic (wtedy przechwycisz całą stronę). Klikasz prawym klawiszem myszy i w menu kontekstowym wybierasz opcję "przechwyć stronę[zaznaczenie] jako...".

Wtedy pojawią się opcje pobierania, o których pisałem poprzednio.
Tomqoo

Postautor: Gość » 27 kwietnia 2005, 11:10

Ten screen pochodzi moze z wersji 0.15.0 - u mnie w 0.15.1 wyglada nieco inaczej aczkolwiek jak juz pisalem udalo mi sie uruchomic to ale dziala bardzo zle. do tego co pisalem wczesniej dodaje jeszcze ze podczas dzialania ScrapBook nie dziala opcja Ctrl+c oraz caly czas ucieka mi kursor z pola gdzie pisze (napisanie tego zajelo mi prawie 5 min. :lol:
Gość

Postautor: Tomqoo » 28 kwietnia 2005, 07:44

"Bardzo źle działa" to dość enigmatyczne sformułowanie.
U mnie, dzięki ScrapBook, zachowana na dysku jest strona z miniaturami i poszczególne podstrony z fotkami.

Co do szkodliwego wpływu ScrapBooka na FF mam odmienne zdanie, bo nie mam przez niego problemów z FF.

Screen faktycznie jest nieco odmienny, ale lepszego nie miałem :)

Właściwie nie mam problemów z zainstalowanymi rozszerzeniami, choć mam ich ponad 70 :)
Prawie żadnych, bo ostatnio "Save link in folder" coś mi bryka :evil:

W Twoim przypadku, być może jest jakieś inne rozszerzenie, które gryzie się ze ScrapBookiem.
Tomqoo

Postautor: Gość » 28 kwietnia 2005, 10:44

byc moze. ScrapBook poszedl do kosza a ja nadal szukam :)
dzieki za pomoc
pozdr.
Gość

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa