MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

jabberzilla

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

jabberzilla

Postautor: krzychu_72 » 25 stycznia 2005, 09:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

gdyby na stronie z rozszerzeniem umiescic opis jak tego uzywac to wydaje mi siie ze ulatwiloby to wszystkim zycie:) a tak jest troche trudniej
jestem wielkim fanem firefoxa i chcialbym zrezygnowac z gg na rzecz jabberzilli ale nie chce utracic znajomych z gg wiec gdgyby gdzies opisano jak skonfigurowac jabberzilla to byloby super
krzychu_72

Postautor: Kamil Z. » 25 stycznia 2005, 13:38

Przeglądarka: Firefox + rozszerzenia ;]

A ona działa w ogóle pod Firefoksem? :> Hm..
A jak chcesz mieć w Jabberze komunikację z użytkownikami GG to w transportach musisz się pobawić. Tylko musisz mieć serwer Jabbera z transportami do GG :P.
Kamil Z.

Obrazek
Kamil Z.

Z nami od: 01 grudnia 2004, 15:26

Postautor: krzychu_72 » 25 stycznia 2005, 14:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

a tak bardziej lopatologicznie? bo jestem zarejestrowany na chrom i nic mi to nie daje. A skoro rozszerzenie nie dziala to po co ono w ogole jest???? :o
krzychu_72

Postautor: Infro » 26 stycznia 2005, 17:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ja bym tam proponował jakiegoś normalnego klienta: Mirandę, Psi czy innego Pandiona. JabberZillę wypróbowałem i zbyt wielu rzeczy mi tam brakuje. Co do obsługi GyGy lub np. Tlena, to odpalasz Przeglądarkę Usług (tak się to nazywa w Psi, w Mirandzie są to Agenci, w innych komunikatorach może być jeszcze inaczej), odnajdujesz odpowiedni transport (czasem nazywany też bramką) i z menu kontekstowego wybierasz Zarejestruj -- dalej już prowadzi za rękę.
Najlepiej zajrzyj tutaj -- znajdziesz wszelką możliwą pomoc.
Infro

Postautor: Gość » 26 stycznia 2005, 21:41

jesli wziac pod uwage ze jest to pierwsze wydanie tego rozszerzenia to nie wymagajmy bog wie czego:)
ja np podziwiam ludzi ktorzy cos tworza bo komentowac kazdy potrafi nawet ja:)
prosze o pomoc w uzytkowaniu jabber zilli a nie o zachecanie mnie do korzystanie z innych programow:)
uzywalem i mirandy i psi ale cos mi nie dzialaly przekonujaco
Gość

Postautor: Infro » 28 stycznia 2005, 22:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Dobra, krok po kroku wygląda to następująco:
1. Uruchamiasz JabberZillę z menu Narzędzia (jest możliwe dodanie przycisku na pasku narzędzi przez normalną funkcję Dostosuj)
2. W okienku tego rozszerzenia klikasz Dodaj i tu są dwie pozycje do wyboru
- Utwórz nowe konto: dla tych, którzy jeszcze nie założyli sobie jabberowego konta
- Dodaj istniejące konto: jeśli jest już założone
Zakładam, że konto już masz, więc wybrałeś opcję drugą
3. Po kliknięciu Dalej wypełniasz kolejne pola:
- Nazwa konta: twoje imię, ksywka, cokolwiek (jeśli ktoś ma kilka kont, wygodnie jest wstawić tu nazwę serwera, dzięki temu nie pomieszają się)
- Nazwa użytkownika: nazwa, pod którą zarejestrowałeś swoje konto, czyli to co jest przed znakiem @
- Hasło: jeśli nie chcesz zaznaczać pola "Zapamiętaj hasło", tylko wpisywać za każdym razem, możesz je pominąć
- Adres serwera: to, co w identyfikatorze jest po znaku @ (np. chrome.pl)
Pola Port oraz Zasób można pozostawić domyślnie, choć warto sprawdzić na stronie, którą podałem poprzednio, czy twój serwer działa na tym właśnie porcie
Na koniec warto zaznaczyć pole Połączenie SSL, kliknąć Zakończ -- i gotowe. W celu połączenia zaznaczasz utworzony profil, wpisujesz hasło (o ile nie zostało zapamiętane) i klikasz Połącz.
Okienko komunikatora jest dość ubogie, ale podstawowe funkcje łatwo w nim znaleźć. W celu dodania kontaktów z innych protokołów (np. GyGy -- ech, jak podoba mi się ta forma :P ) trzeba najpierw zarejestrować odpowiedni transport. Należy w tym celu wybrać menu JabberZilla--> Zarejestruj usługę, a stamtąd wymagany transport.
Ups, robię to wszystko równolegle z pisaniem i właśnie wyskoczył mi jakiś błąd -- ale dodawanie transportu na pewno odbywa się tak samo, jak w normalnych komunikatorach: podajesz numer gg i hasło, następnie czekasz na potwierdzenie, że transport został zarejestrowany, a na koniec autoryzujesz i dodajesz go do listy. Jest to czynność jednorazowa i jedyne co pozostaje, to przeniesienie listy kontaktów (wygodnie robi się to za pomocą konwertera kontaktów chyba że uda się zaimportować listę podczas rejestracji transportu).
Reszta jest już taka sama, jak wszędzie: dwuklik na kontakcie otwiera okienko rozmowy, jest do dyspozycji kilka emotikonów, formatowanie tekstu, chyba nawet jakaś historia - czyli JabberZilla jest gotowa do działania :)
Ufff, chyba niczego nie pominąłem. W zasadzie to wystarczy do zabawy, a resztę rozgryza się metodą prób i błędów. Na koniec dodam jeszcze, że transporty nie wykorzystują wszystkich możliwości danego protokołu, nie zdziw się więc jeśli nie otrzymasz wstawionego przez kogoś do rozmowy obrazka lub nie uda ci się przesłać pliku. Pozdrawiam i życzę ciekawych rozmów :)
Infro

bzdury i marnowanie zasobów sieci

Postautor: dcthomas » 29 maja 2005, 00:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Widzę że napisałeś bardzo długi text i nie wiedzieć czemu mimo jego pojemności statystycznej udało Ci się skrzętnie pominąc meritum sprawy. Zainspirowałeś mnie do napisania progsa, który będzie generował ciągi binarne wypełniające luki na HDD w sieci. Gdybyś uważniej przeczytał ten komunikat o błędzie to wiedziałbyś że napisałeś stek bzdur. Ja osobiście wiem jak to skonfigurować ale nie powiem bo już nie mam miejsca aby to opisać - ty je zająłeś.
dcthomas

Re: bzdury i marnowanie zasobów sieci

Postautor: wszystko_ginie » 29 maja 2005, 13:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

dcthomas pisze:Ja osobiście wiem jak to skonfigurować ale nie powiem bo już nie mam miejsca aby to opisać - ty je zająłeś.

Chłopak wszystko napisał jak trzeba, to Ty marnujesz zasoby bo Twój post niczego nie wniósł do dyskusji...

Ja z powodzeniem używam Jabberzilli jako zamiennika GyGy, ale trzeba było się namęczyć. Po pierwsze nie działa tam rejestracja transportów, i może ktoś wie co jest nie tak, bo skoro nie działa to po co tam jest? Transport musisz zarejestrować za pomocą innego klienta np. Pandion. Jest to czynność jednorazowa, po jej wykonaniu możesz Pandiona odinstalować. Następnie jeśli chcesz możesz zaimportować listę kontaktów z GyGy na stronie http://chomik.eu.org/jabber/index.php . Jeśli chciałbyś mieć emoty z gg to dysponuję paczką .xpi - odezwij się na Jabbera do mnie.
wszystko_ginie

Z nami od: 26 lutego 2005, 14:12

ok - sorry

Postautor: dcthomas » 30 maja 2005, 19:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Rzeczywiście nic nie wniosłem do dyskusji, jednak pisałem to bedąc pod wrażeniem dokładności i szczegółowości opisu, który w kluczowych kwestiach niczego nie rozwiązuje - no może po za domyślną hipotezą domniemanej możliwości intuicyjnego ustawienia transportów. Rzeczywiście nie wiem zbyt dokładnie jak to zrobić krok po kroku w samej Jabberzilli, ale przynajmniej nie udaję mędrca i nie wprowadzam innych w zakłopotanie nieprecyzyjnym opisem. Wycofuję i przepraszam za moje sformułowanie "stek bzdur" i "marnowanie zasobó" bo troszkę mnie poniosł - chłopak rzeczywiście ładnie to opracował - ok. A co do konwersji GG - JZ winszuję pomysłu i chylę czoła. Ja osobiście korzystałem wcześniej z Hapi na którym miałem juz zaimportowane kontakty GG więc wpisując w JZ serwer Hapi-ego uzyskałem efekt zbliżony do wyżej przez Ciebie opisanego.
Dodam jeszcze tylko że fajnie byłoby gdyby JZ rozwijała się nadążając za rozwojem przeglądarki a będzie to możliwe min dzięki takim ludziom jak Wy - ja osobiście żałuję ale nie mam czasu na takie zabawy. Nie sprawdzałem jeszcze jak działa Twój konwenter ale stronka zrobiona przejrzyście i ciekawie .

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz sorry za mój niehumor (miałem kiepski dzień)
dcthomas

Re: ok - sorry

Postautor: wszystko_ginie » 30 maja 2005, 20:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

dcthomas pisze:Nie sprawdzałem jeszcze jak działa Twój konwenter ale stronka zrobiona przejrzyście i ciekawie.
Dla jasności: nie ja jestem autorem.

Jakby w JZ działało rejestrowanie transportów i historia... to by dopiero było coś :D
wszystko_ginie

Z nami od: 26 lutego 2005, 14:12

Postautor: dcthomas » 31 maja 2005, 22:37

Obiecuję Wam i sobie że jak tylko znajdę czas to przeanalizuję tę kwestię wspólnie z kimś kto "wie wszystko ;)" i podzielę się z wami wnioskami. Wstępnie sądzę tylko że te funkcje w JZ działają ale trzeba wiedzieć jak. Nasuwa mi się pytanie czy przypadkiem nie zależy to od serwera z jakim się połączy JZ i myślę że ten kierunek analizy doprowadzi mnie do rozwiązania ostatecznego tej kwestii. Ja też chciałbym z przyjemnością (pełną) korzystać sobie z JZ ale jak wiadomo na przyjemność trzeba zapracować do dzieła więc - może ktoś mnie wyprzedzi:)?

Pozdrawiam
dcthomas

Postautor: Infrared » 06 czerwca 2005, 20:10

[quote="Infro"]Dobra, krok po kroku wygląda to następująco:

Wcześniej podchodziłem JZ bez sukcesu bo nie ma dla tego programu żadnej pomocy , tym razem dzięki Twojemu opisowi wszystko działa OK :) . Dodam że używam w zasadzie WP Kontakt , wczesniej zapisane w nim (i na jego serwerze) kontakty do GG zaimportowały sie bez problemu . Trochę uboga ta JZ ale jestem fanem Firefoxa więc będe używał
Infrared

I bądź tu k...a uczynny

Postautor: Infro » 09 czerwca 2005, 22:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Skoro było za długo, teraz będzie w kilku zdaniach, żeby cennego miejsca nie marnować. :evil:
Nad błędem przeszedłem do porządku dziennego, bo waliło mi się połączenie i uznałem że właśnie to jest przyczyną. Nikt potem nie zgłaszał, że właśnie to mu nie działa, więc nie miałem powodu sprawdzać na innym kompie rozszerzenia, które zresztą zainstalowałem wyłącznie dla napisania tej instrukcji, bo sam go nie uzywam. Nie przypuszczałem, że może nie działać tak podstawowa rzecz, jak rejestrowanie transportu -- a nawet gdybym wiedział, nie byłoby to jeszcze powodem do zmieszania z błotem najpierw autora rozszerzenia, a potem tych, którzy pytali o konfigurację (za to że nie chce im się uzyć normalnego klienta). Ktoś zadał pytanie, a ja odpowiedziałem, możliwie najdokładniej. I gdybym miał zły dzień, włozyłbym w to tyle samo pracy, bo swoje lata już mam i nad emocjami umiem zapanować.
Infro

Postautor: PocketKocurek » 21 czerwca 2005, 13:37

to to dziala na windows? :| zainstalowalem jakas wtyczke to mi przy uruchamianiu wywalilo ze brakuje pliku .so :D

instalowalem pierwsze z brzegu, wersji dla win nie widzialem >.> wiec.. wybralem linuxa ;p

pamietam ze na mozillapl bylo kiedys rozszerznie: hermes... ale do tej pory nie wiem coz to takiego bylo ;P
"Pan to nie może być nawet rośliną, bo nawet karczoch ma serce."
PocketKocurek

Z nami od: 19 czerwca 2005, 22:56

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa