Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050226 Firefox/1.0.1
Anonymous pisze:cyberrus pisze:te wszystkie zabezpieczenia trochę do różnych celów służą
No wlasnie czy aby napewno do innych - wydaje mi sie ze w 95% do tego samego
no na pewno do innych - jedne zabezpieczają przed wirami i szpiegowaniem twojego kompa [1-3] inne przed reklamą [4-7] a jeszcze inne przed głupotą webdesignerów [5] - oczywiście kompetencje niektórych blokad się częściowo nakładają ale nie znajdziesz powyżej zbędnych blokerów - nie jest to przerost formy tylko gwarancja spokojnego surfowania bez
ani jednej reklamy poza tym wbrew pozorom mnogość blokad nie tylko zwiększa ich skuteczność ale również odciążą przeglądarkę - bo np używająć IP blockera albo HOSTS możesz odfiltrować adserwer ze skryptami które bardzo spowalniają pracę
pierwsze trzy nie mają
żadnego ujemnego wpływu na szybkość browsera, wpływ czwartego jest prawdopodobnie znikomy
systemowe zabezpieczenia [1-3] to jest absolutny mus (dodać do nich trzeba jakiegoś antywira i firewalla oraz parę jeszcze zabawek dla przezornych), czym może się skończyć, nawet chwilowe surfowanie bez zabezpieczeń
możesz przeczytać tutaj. opis systemowych zabezpieczeń znajdziesz na najlepszym wg mnie polskim forum o bezpieczeństwie w sieci z takim polskim Schwarzeneggerem walki z wirami komputerowymi o ksywie "picasso" (pozdrowienia od Tarwatera), żeby było zabawniej jest to dziewczyna która swoją wiedzą i kompetencjami pozamerytorycznymi kładzie małym palcem wszystkich znanych mi komputerowych mastah:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... owforum=99
najlepszy znany mi ogólnointernetowy (globalny, a nie tylko polski czy amerykański) - stale updejtowany hostperm znajdziesz
tutaj a opis działania i zawartości podanego spisu -
tutaj
trzy ostatnie [5-7] to rozszerzenia które najlepiej ciągnąć z najaktualniejszej i najpełniejszej (stan na dzisiaj 594 rozszrzenia do FF) bazy rozszerzeń FF - czyli
Extension Mirror - a opis działania najciekawszych z nich po polsku można znaleźć
tutaj (niedługo będzie uaktualnienie jak licznik E-M dobije do 600)
opis działania i adresy niezłej bazy filtrów userContent.css znajdziesz
tutaj, a polskie witryny są podtweakowane
tutaj
trzy ostatnie blokery wpływają na szybkość pracy przeglądarki - jaką? - trudno to oszacować bo zależyto od wielkości filtrów jakie podasz w/w blokerom,
robiłem testy w trybie safe mode (w ogóle bez rozszerzeń) i z pełnym balastem i wyszło, że wszystkie moje rozszerzenia spowalniają pracę browsera (a dokładniej - pracę skryptów js) o jakieś 15-20 %, ale tych rozszerzeń u mnie jest ze cztery tuziny a sama przeglądarka już tylko z nazwy przypomina FF... bo ją kompletnie przerobiłem modyfikując samodzielnie w dosyć znacznym stopniu GUI - trudno powiedzieć czy te modyfikacje mają jakiś wpływ na szybkość pracy
kluczowe jeśli chodzi o szybkość FF są ustawienia protokołu HTTP - ich wyczerpujący opis znajdziesz
tutaj
minimum antyreklamowe to AdBlock(wygodne, wszechstronne i bardzo skuteczne narzędzie) + userContent.css (bardzo wszechstronna blokada) + hostperm.1 - ale - podkreślam - to nie zabezpieczy kompa przed wieloma zagrożeniami wirusowo szpiegowskimi - lajf is brutal, nie ja to wymyśliłem - internet obecnie przypomina basen pełen rekinów i kąpiel w tym akwenie bez zabezpieczeń to proszenie się o problemy - wybór należy do ciebie
konkludując - odpowiednio używane wszystkie powyższe zabezpieczenia mogą przyspieszyć pracę bo jeśli użyjesz tylko AdBlocka i przeciążysz go wielostronicową definicją filtra z RegExpami to FF zamieni się w żółwia