MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować reklamy)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: KomarQ » 05 września 2006, 23:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b2) Gecko/20060905 BonEcho/2.0b2

@Ostatni Gość:
Kod: Zaznacz cały
polprog.com#div(scyscraper)
KomarQ

Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13

Postautor: Gość » 06 września 2006, 06:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

@ KomarQ :
Wielkie dzięki - działa.
Gość

Postautor: Gość » 14 września 2006, 23:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

W jaki sposób wykonać filtr (coś takiego jak KomarQ podał, tyle że dla konkretnego przypadku) by na żadnej ze stron gdzie występuje coś takiego nie pokazywały się takie żeczy. Na przykład *#div(scyscraper) już nie działa. Jak to poprawnie wpisać i czy wtey będzie można do nawiasu dopisać inne wartości. Czy jednak trzeba dla każdej strony oddzielnie?

Z góry dzięki
Pozdrawiam.
Gość

Postautor: KomarQ » 15 września 2006, 00:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20060914 BonEcho/2.0

W ogólnym przypadku nic się nie pisze przed #, czyli po prostu #div(skyscraper). :)
KomarQ

Postautor: Gość » 15 września 2006, 11:23

A ja takiego używam, wcześniej wyglądał biedniej. Troche modyfikacji/przubek i jest.
[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|konkurs|i.interia|niczna.com/box|webd|tradedoubler|radiostat|gemius|koszulk*|reklam*|ban*er[(y|s)]|view.atdmt.com)/
/\D(588|468|234|212|160|400|120)x(600|400|300|120|90|84|60)\D/
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)
#div(box)
@@/(rss|znajomi|era.pl|menu|cen|photo|gif)/

Pozdrawiam.
Gość

Postautor: Gość » 24 września 2006, 22:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Do powyższego filtra proponuję dodać: #div(fadeinbox) - blokuje okienko np. na tej stronie.
Gość

Postautor: Gość » 25 września 2006, 06:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Olhado/256 pisze:
aatrapa pisze:Hm ja to mam dopiero wyzwanie he he.

Stronka Money.pl w adresie http://www.money.pl/portfel/kup/
(trzeba sobie zalozyc konto darmowe szybko sie to robi) zreszta wszedzie wyskakuje upierdliwa karta kredytowa (swf)
Gdy potrktuje sie ja blokujac haslo karta lub swf itp. przestaja dzialac transakcje na stronce
W jaki sposob sie dobrac do niej aby ja "zniszczyc"

Tak, jak zawsze - nie strzelać ze słowami kluczowymi, tylko otworzyć listę blokowalnych elementów, metodą prób i błędów namierzyć skrypt, który danego Flasha otwiera, po czym zablokować go. W tym wypadku wystarczy taki filtr:
http://ads.money.pl/adjs.php?*

Proponuję dodać filtr ogólny - #div(class)
Gość

Postautor: KomarQ » 25 września 2006, 08:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20060923 BonEcho/2.0

Ostatni gość - nie uważasz, że w ten sposób wytniesz prawie wszystkie strony na divach? ;)
KomarQ

Postautor: Jurek6 » 03 października 2006, 20:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20060927 BonEcho/2.0

[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|doubleclick|webd|tradedoubler|radiostat|gemius|konkurs|koszulk*|reklam*|ban*er|view.atdmt.com)/
/\D(779|588|468|437|234|190|160|120)x(600|400|200|120|105|96|90|60)\D/
/(licznik|mediainter|partner|popup|recip|sponsor|wapacz)/
*reklama*
@@$stylesheet
@@/\.google\.\w{2,3}/search\?/
@@.mozilla.org
@@/\.wiki[mp]edia\./
@@/://download.(?!.*banner)/
#div(fadeinbox)
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)

:)
Jurek6

Postautor: Jurek6 » 05 października 2006, 19:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061003 BonEcho/2.0

Ostatnio zainteresowałem sie wyrażeniami regularnymi. Dla żądnych wiedzy kilka linków : Link Link Link i troche przerobiłem mój poprzedni filtr. Skutek jest taki że wreszcie nie blokuje tego co nie trzeba(choć nie zawsze)
[Adblock Plus 0.7.1]
/(doubleclick|webd|tradedoubler|radiostat|gemius|reklam|ban*er|atdmt)/
/(licznik|mediainter|partner|(stat[\.s])|recip|sponsor|wapacz|googlesyndication|billboard|google-analytics)/
/(adidm.supermedia.pl|adocean.pl|kropka.onet.pl|csr.onet.pl|adframe.php|adimage.php|extreme-dm.com)/
/[^a-z\d=+%@](\w*\d+x\d)?\d*(show)?(\w{3,}%20|alligator|avs|barter|blog|box|central|crystal|d?html|exchange|external|forum|front|fuse|gen|get|house|hover|http|i?frame|inline|instant|live|main|mspace|net|partner|php|primary|provider|redir\W.*\W|rotated?|secure|side|smart|sponsor|story|text|view|web)?_?ads?(v?(bot|brite|broker|bureau|butler|cent(er|ric)|click|client|content|coun(cil|t(er)?)|creative|cycle|data|engage|entry|er(tis\w+|t(pro)?|ve?r?)|farm|force|form|frame|gen|gif|groupid|head|ima?ge?|index|info|js|juggler|layer|legend|link|log|man(ager)?|max|mentor|meta\.com|net|optimi[sz]er|peeps|pic|po(ol|pup|sition)|proof|q\.nextag|re(dire?c?t?|mote|volver)|rom\.net|rotator|sale|script|sdk|sfac|size|so(lution|nar|urce)|space|srv|stat.*\.asp|sys|(tag)?track|trix|type|view|vt|x\.nu|zone))?s?\d*(status)?\d*(?!\.org)[\W_](?!\w+\.(ac\.|edu)|astra|aware|adurl=|block|login|nl/|sears/|.*(&sbc|\.(wmv|rm)))/
@@$stylesheet
@@/\.wiki[mp]edia\./
#div(fadeinbox)
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)
Jurek6

Postautor: Claudec » 17 października 2006, 13:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Dzieki wam nie mam juz reklam :D Do dnia dzisiejszego uzywalem NoScript,
tyle ze to tez czasem utrudnialo sprawe bo czesc stron zle dzialala :(
Trzeba by domyslnie w wtyczke zamontowac te filtry, przecietna lama zainstaluje adblock i stwierdzi ze reklamy jak byly tak sa dalej niewiedzac ze
trzeba dodac co nieco regul.
Claudec

Z nami od: 25 listopada 2005, 17:36

Postautor: *Rijkaard » 18 października 2006, 01:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Witam

Przeglądając topic jest tyle propozycji do ewentualnego skonfigurowania że nie wiem którą wybrać.

Z tego co przeczytałem zaleca się by była "lekka" ale konkretna :) jako że w tym temacie dopiero się zaczynam uczyć więc proszę o rade :) którą wybrać :)

wstępnie wziąłem ostatnią zaproponowaną..

czy to wystarczy czy zaleca się jeszcze o jakąś pozycje uzupełnić???

pozdrawiam i z góry dzięki za odp...
*Rijkaard

*Rijkaard

Postautor: Gość » 18 października 2006, 01:36

jeden mały mankament :/ jak się loguje do poczty na interii z wykorzystaniem nowego interfejsu nie otwiera mi jej :/ w całości myśli i myśli. Po wyłączeniu adblocka problem znika :).

Co należy zmienić w blokowanych

[Adblock Plus 0.7.1]
/(licznik|mediainter|partner|(stat[\.s])|recip|sponsor|wapacz|googlesyndication|billboard|google-analytics)/
/(adidm.supermedia.pl|adocean.pl|kropka.onet.pl|csr.onet.pl|adframe.php|adimage.php|extreme-dm.com)/
/[^a-z\d=+%@](\w*\d+x\d)?\d*(show)?(\w{3,}%20|alligator|avs|barter|blog|box|central|crystal|d?html|exchange|external|forum|front|fuse|gen|get|house|hover|http|i?frame|inline|instant|live|main|mspace|net|partner|php|primary|provider|redir\W.*\W|rotated?|secure|side|smart|sponsor|story|text|view|web)?_?ads?(v?(bot|brite|broker|bureau|butler|cent(er|ric)|click|client|content|coun(cil|t(er)?)|creative|cycle|data|engage|entry|er(tis\w+|t(pro)?|ve?r?)|farm|force|form|frame|gen|gif|groupid|head|ima?ge?|index|info|js|juggler|layer|legend|link|log|man(ager)?|max|mentor|meta\.com|net|optimi[sz]er|peeps|pic|po(ol|pup|sition)|proof|q\.nextag|re(dire?c?t?|mote|volver)|rom\.net|rotator|sale|script|sdk|sfac|size|so(lution|nar|urce)|space|srv|stat.*\.asp|sys|(tag)?track|trix|type|view|vt|x\.nu|zone))?s?\d*(status)?\d*(?!\.org)[\W_](?!\w+\.(ac\.|edu)|astra|aware|adurl=|block|login|nl/|sears/|.*(&sbc|\.(wmv|rm)))/
@@$stylesheet
@@/\.wiki[mp]edia\./
#div(fadeinbox)
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)
Gość

Postautor: manieKMP » 18 października 2006, 06:40

Do ostatniego gościa.

Jak się zalogujesz, sprawdź na liście zablokowanych (Ctrl+Shift+B), które elementy są blokowane (najlepiej posegreguj sobie tą listę by wyświetlały się elementy zablokowane [czerwony]/odblokowane [zielony] na początku by łatwiej było Tobie się poruszać). Zlokalizuj te, które są potrzebne i podaj je do reguły białej listy (przykład takiej reguły @@/(gif|foto|interia|main)/ - to jest tylko przykład, nie mam na interii poczty więc nie powiem Tobie dokładnie). Reguły, które są w np. /()/ blokuje wszystko co ma w nazwie wyszczególnione słowo, tak samo z regułą białej listy (wystarczy jakiś skrawek podać w tym i będzie blokowane/odblokowane).

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

Postautor: Gość » 18 października 2006, 08:59

wie ktos jak zablokowac okienko z reklama na napisy.org bo mi sie co prawda reklama blokuje ale samo okienko sie pojawia
Gość

Postautor: T3S » 18 października 2006, 19:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061016 BonEcho/2.0

Do gościa Sro Paź 18, 2006 1:36 am :
Możesz strone http://poczta.interia.pl dodać do whitelisty
@@http://poczta.interia.pl

Do gościa Sro Paź 18, 2006 8:59 am :
U mnie w adblock plus 0.7.1.2 nie ma problemu, może masz starszą wersje adblocka?
T3S

Postautor: manieKMP » 18 października 2006, 20:30

Gość pisze:wie ktos jak zablokowac okienko z reklama na napisy.org bo mi sie co prawda reklama blokuje ale samo okienko sie pojawia

A jak te twoje filtry wyglądają, no i oczywiście jakiego Adblock'a używasz? U mnie żadna reklamówa się na tej sronie nie wyświetla. Mogę jedynie podać tobie możliwości do sprawdzenia jakie mogą być (chciałem to sprawdzić przywyłączonym Adblock Plus'ie, raz się coś tam wyświetliło, a potem już nie chiało), o to one:
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)
#div(box)
#div(fadeinbox)

W sumie jak nie masz żadnych z nich, a używasz Adblock Plus, to możesz wszystkie dopisać do listy.

Pozdrawiam.
manieKMP

Z nami od: 23 września 2006, 18:28

Postautor: T3S » 19 października 2006, 06:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061016 BonEcho/2.0

ManiekKMP nie polecam dodawać #DIV(box) bo np ta strona wyświetla sie niepoprawnie
T3S

Postautor: Claudec » 19 października 2006, 19:29

Anonymous pisze:wie ktos jak zablokowac okienko z reklama na napisy.org bo mi sie co prawda reklama blokuje ale samo okienko sie pojawia

Wpisz:
/(ads.fdb.pl)/

na dole zaznacz sobie opcje Remove ads
Claudec

Z nami od: 25 listopada 2005, 17:36

Postautor: Rijkaard » 20 października 2006, 03:09

T3S pisze:Do gościa Sro Paź 18, 2006 1:36 am :
Możesz strone http://poczta.interia.pl dodać do whitelisty

Do gościa Sro Paź 18, 2006 8:59 am :
U mnie w adblock plus 0.7.1.2 nie ma problemu, może masz starszą wersje adblocka?

Problem częściowo się rozwiązał. Dodałem do whitelisty i ładuje mi się poczta bez problemu, kłopot w tym ze wszystki wiadomości musze otwierać jako (potencjalnie zawierające wirusy :/) nie pokazuje mi ich poniżej tak jak w czasie wyłączonego adblocka. mam werjse 0.7.1.2 plus,oraz taką konfiruracje blokową:

[Adblock Plus 0.7.1]
@@$stylesheet
@@/\.wiki[mp]edia\./
#div(fadeinbox)
#div(scyscraper)
#div(tooltipBox)
#div(gog)

co należy dodać lub usunąć by wszystko śmigało jak należy ???

z góry dzięki za idp..
Rijkaard

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa