MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować reklamy)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować rekla

Postautor: Mitchris » 07 października 2012, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1

Jakim filtrem zablokować wyskakujące okienka newsletter na Gazeta.pl?
Mitchris

Postautor: maya » 07 października 2012, 16:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Hmm, nie mogę nic takiego znaleźć. Co to za okienka? Są na głownej czy gdzie indziej? Mógłbyś jakiś zrzut załączyć?
You'll Never Walk Alone !
maya

Z nami od: 11 lipca 2007, 13:42

Postautor: Mitchris » 10 października 2012, 21:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

Mitchris

Postautor: maya » 11 października 2012, 18:44

Dodaj to do ABP:
Kod: Zaznacz cały
sport.pl###nlt_overlay_bg
sport.pl###nlt_overlay_content
maya

Postautor: TheArt » 23 października 2012, 19:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Mam pytanie jak ustawić w AdBlocku blokowanie części strony oznaczonej danymi znacznikami, chodzi mi o wybór suwakiem jak to mam w Chrome

Obrazek

tam sobie przesuwam suwaczek i mi ze strony znikają różne elementy wg wzorca, łatwe i wygodne. Jak to zrobić w FF.
TheArt

Z nami od: 29 sierpnia 2006, 22:57

Postautor: Szaqqq » 15 listopada 2012, 19:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/23.0.1271.64 Safari/537.11

Witam.
Uzywam tego kodu: (dodany gdzies wczesniej)

[Adblock]
*/*ads/*
*/ad/*
*/ads.*
*ads?client*
/(/_|absolute|ad|aff/|assets/|live|net|sales|serve|user|video|view)_?banner/
/(\Wadv|banner|promo)s?(\.\w+\.\w{2,3}(\.\w{2,2})?/|\W\w*\d+x\d+\.)/
/(amazon\.\w+.*|barnesandnoble\.com/p.*)(amzban|banner|cm\?t|&search=|marketing(/2|.+html)|promo|stripe?s?\W|tcg.*\.[gj])/
/(bf|careerc|flyc|unic)ast\.com/
/(casaleme|rightme|travi|vibrantme)dia/
/(jupiter|mercury)\.bravenet/
//(adt|dclk)\./
//(affiliates?|revenue)(\.pl|\.swf|fuel|/((.*\d+x)?\d+\.|(banner|image|script)s?/))/
//ccas(\.clearchannel|_media/)/
/[/.]overture(/|\w*\.js|\.com)/
/[^\w=+]promo(\w*\.js|banner|box)(?!(\.js)?\?)(\W|_|$)/
/[^a-z\d=+%](\w*\d+x\d)?\d*(show)?(\w{3,}%20|alligator|avs|barter|blog|box|central|crystal|d?html|front|fuse|get|house|hover|http|i?frame|inline|instant|live|main|net|partner|primary|provider|redir\W.*\W|rotated?|secure|side|smart|sponsor|story|text|view|web)?_?ads?(v?(bot|brite|broker|bureau|butler|center|click|client|content|coun(cil|t)|creative|data|engage|entry|er(tis\w+|t(pro)?|ve?r?)|farm|force|form|frame|gen|gif|groupid|head|id=|ima?ge?|info|js|juggler|layer|legend|link|log|man(ager)?|max|mentor|meta\.com|net|optimi[sz]er|pic|popup|proof|q\.nextag|quest\.nl|re(dire?c?t?|mote|volver)|rotator|sale|sdk|sfac|size|so(lution|nar|urce)|space|srv|stat.*\.asp|sys|(tag)?track|trix|type|view|vt|zone))?s?\d*(status)?\d*[\W_](?!\w+\.edu|aware|adurl=|block|login|nl/|sears/|.*(&sbc|\.(wmv|rm)))/
/[^a-z\d=+](get|web)?_?spons?(or(ed|s))?_?(links?)?(pots?)?(\W|_|$)(?!.*sigalert)/
/[^a-z\d=+]\d*((context|double|euros4|fast|fine|pay-by-|smart|specific|value)_?clicks?|clicks?(2net|adhere|ban\.php\?|bank\.net|over|tag|thrutraffic|trade|xchange))(\W|$)(?!but)/
/[^a-z_]banners?[/._-]?(.*(\.f?pl|redir|siteid=)|\.(cgi|js|php\?\?)|ad|affiliate|central|click|connect|count|current|exchange|file|grocery|id|man(ager|ia)|newsletter|/_?promo|/?script|skyscraper|space\.|swap)/
/\D(588|468|234|160|120|400|125|300)x(600|400|120|90|60|100|40|125|50|250)\D/
/\W(banmanpro|centrport|clickad|clk_thru|contextuallinks?|falkag|klipmart|mediaturf|offerfusion|paypopup|redirect.*banner|sitecatalyst|tacoda|werbung|(hit|spin|google/)box)[\W_]/
/\Wadv(\d+\.[gjs]|/house)/
/\Wimg(is|ehost)\.com/
/about.com/\d/(?!.*\.js)/
/adv\/?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/advertisment[s]?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/bann?er[sy]?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/bs\d{3,}\.gmx/
/direct(orym|track)\.com/
/intelli(-direct\.com|srv\.(js|net)|txt)/
/link(buddies|exchange|share|synergy)/
/market(ing(/images|/?promo)|banker\.com)/
/media(onenetwork\.net|plazza\.com|vantage\.de)/
/partner(\.eniro\.|2profit\.com)/
/popu(larix\.com|nder\W|pad|pkp)/
/popup?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/prizes??(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/promo?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/qks(rv|z)\.net/
/reklam[ay]?(\.(jpe?g|bmp|swf|png|php\?))?/
/yimg\.com(.*/adv/|/a[^u])(?!vision)/

i mam jeden problem.
Gdy jestem na stronie głównej jest wszysko Okej.

http://img547.imageshack.us/img547/9499/adblock1.jpg

Ale gdy wcisne np. Giełda, forum lub inne to wyskakuje mi takie coś :

http://img849.imageshack.us/img849/3073/adblock2.jpg

JAK SIE TEGO POZBYĆ !!! POMOCY !!! ;]
Szaqqq

Postautor: maya » 15 listopada 2012, 22:27

Czy ty używasz Adblock dla chrome? Tutaj jest dla Firefox: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... block-plus
U mnie żaden z tych filtrów nie powoduje wyświetlenia informacji o blokowaniu. W sumie to strona 'wykrywa' zainstalowany dodatek a nie filtry jakie masz.
-------------------------------------
@TheArt
Nie ma suwaczka ale też działa:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... hidehelper
maya

Postautor: Kamil5 » 27 listopada 2012, 08:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.19) Gecko/20110420 Firefox/3.5.19

Jeśli strona wykrywa, że używam m. in. Adblocka do usuwania reklam i przez to nie pozwala mi na zobaczenie treści, to można coś z tym zrobić, aby stronę przechytrzyć i wyświetlić zawartość, czy jedynym wyjściem jest wyłączenie rozszerzeń [w moim przypadku są to Adblock, Noscript i Ghostery]

Strona to http://fileover.net/ przykładowy link: http://fileover.net/90983214/
Kamil5

Z nami od: 26 listopada 2010, 14:10

Postautor: dexter » 27 listopada 2012, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:20.0) Gecko/20.0 Firefox/20.0

Kamil, w Stylish napisz następujący styl:

@namespace url(http://www.w3.org/1999/xhtml);

@-moz-document domain("fileover.net") {
.displayads {
height: 1px !important;
width: 1px !important;
}
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Kamil5 » 27 listopada 2012, 09:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.19) Gecko/20110420 Firefox/3.5.19

Super! Dexter, bardzo Ci dziękuję za rozwiązanie mojego problemu :)
Kamil5

Z nami od: 26 listopada 2010, 14:10

Postautor: eho11 » 17 stycznia 2013, 12:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Witam, mam podobnej natury problem co tu:
uzytkownikxw pisze:Witam,
Nieznośna reklama na filmwebie (zaznaczona na czerwono, screeny poniżej).
Rzecz w tym, że adblock blokuje ją, ale jej nie wycina. Ta reklama jest o tyle upierdliwa, że czeka aż strona cała się załaduje i dopiero wtedy (pomimo, że jest zablokowana) nagle wyskakuje jako puste pole i przesuwa mi całą stronę w dół.
Wiadomo, że zanim strona się załaduje to ja już zdążę kliknąć np. w jakieś pole tekstowe, a ta reklama wybija mnie z rytmu, właśnie tym, że ładuje się jako ostatnia i wszystko rozsuwa.
Czasami ta reklama jest wąskim paskiem a czasem szerokim jak na zdjęciu.
I jeszcze jedno. Filmweb zrobił się na tyle, upierdliwy, że wspomniana reklama nie ładuje się zawsze, np. trzykrotne załadowanie strony powoduje, że za czwartm zniknie, ale za 10 minut po odświeżeniu strony znów mam wielkie puste pole.
Proszę o wskazówki jak skutecznie ją wyciąć, zablokować za pomocą adblocka.
Na 1 screenie bez adblocka. Na 2,3 z adblockiem.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obecnie mam takie filtry:
[Adblock]
! Checksum: AR6r3upDJMNv44uBfyYOLw
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/
/\D(779|588|468|437|234|190|160|120)x(600|400|200|120|105|96|90|60)\D/
*/reklam*/*
http://gfx.filmweb.pl/js/ads*
(przy 4 pierwszych pojawia się ikona ślimaka, ale nie wiem jak to zmienić)
Pozdrawiam,
\
Rzecz w tym, że dotyczy on poczty wp. Blokada reklamy przesuwa obraz. Czy jest opcja, by widok poczty był normalnie od góry strony?
1. z reklamą Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

2. bez reklamy Obrazek

Proszę o radę. W adblocku nie wiem co zmienić, korzystam z gotowych filtrów, ale z wp zawsze miałam ten właśnie problem. Pozdrawiam
eho11

Z nami od: 17 stycznia 2013, 11:06

Postautor: dexter » 17 stycznia 2013, 13:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:21.0) Gecko/20130115 Firefox/21.0

Eho11, pomoże ci dodatek Element Hiding Helper.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: eho11 » 18 stycznia 2013, 00:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

dexter pisze:Eho11, pomoże ci dodatek Element Hiding Helper.

Ok, zainstalowałam, ale co dalej? Jeśli chcę zobaczyć reklamę wyłączam adblocka na pożądanej stronie, aby nie blokował, czyli wciskam:
Wyłącz blokowanie na poczta.wp.pl - odświeżam i pojawia się reklama, potem Klikam na Wybierz elementy do zablokowania i czerwoną ramkę rzucam na reklamę. Ta znika, zostaje po niej pusty obszar jak wcześniej, otwiera się to:
Obrazek
Pytanie, które atrybuty powinnam zaznaczyć. Wszystkie? I potem włączyć ponownie adblocka, by blokował reklamy? Bo kiedy tak właśnie robię, pozostaje puste miejsce po reklamie, czyli bezsensowna przestrzeń przesuwająca stronę z wiadomościami niemal do połowy strony. Bardzo proszę, uniżenie i pokornie, bom zielona, o wyjaśnienie co i jak powinno tu działać.

Przy okazji, na innym komputerze, który też ma adblocka na firefoxie, występuje ostatnio problem z odtwarzaniem filmów na yt. Nie wyświetla się nic, nawet pasek play etc. Tylko czarny prostokąt i koniec. Nikt nie grzebał w filtrach adblocka, może jakiś dodatek w czymś przeszkadza? Nie wiem na czym polega problem. Dopiero po wyłączeniu adblocka, filmy można odtwarzać, ale wiadomo, wracają natrętne reklamy. Przypuszczam, że trzeba by ingerować w filtry, ale nie znając się na tym, nie chcę przypadkiem zepsuć jeszcze czegoś.

pozdrawiam :)
eho11

Postautor: beata072 » 18 stycznia 2013, 08:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

Musisz ukryć też tą pustą przestrzeń. Klikasz na nią i zaznaczasz w tych opcjach tak, aby zniknęła i tyle. Co konkretnie zaznaczyć, to już trzeba samemu wypróbować. Generalnie im niżej, tym bardziej szczegółowo. Jak zaznaczysz najwyższą opcję, to mogą Ci poznikać ze strony też inne elementy. A blokowania reklamy nie wyłączaj przed zaznaczeniem elementu do ukrycia.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: eho11 » 18 stycznia 2013, 09:57

Hurrrra, udało się, pusta przestrzeń zniknęła. Dziękuję serdecznie za pomoc. :-)
eho11

Postautor: Gość » 26 stycznia 2013, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

W jaki sposób zablokować poniższą reklamę aby od razu została wycięta?
Obrazek
strona wp.pl

Pozdrawiam,
Gość

Postautor: maya » 26 stycznia 2013, 16:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0.1

maya

Postautor: Gość » 29 marca 2013, 19:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:19.0) Gecko/20100101 Firefox/19.0

Nikt nie lubi głupich ostrzeżeń przed ciasteczkami. Usuń je i pomóż usuwać innym. http://lubieciasteczka.tumblr.com/
Gość

Postautor: peju » 18 kwietnia 2013, 19:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0

dlaczego nie wyswietlaja mi sie filmy na ipla.tv ?
wczesniej Adblock swietnie blokowal ich idiotyczne reklamy a teraz filmu nie idzie odpalic.
peju

Z nami od: 10 sierpnia 2009, 23:51

Postautor: Torpeda » 24 maja 2013, 15:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0

To dziwne, bo u mnie na ipla.tv blokuje reklamy i jednocześnie nie ma problemu z odtwarzaniem materiałów. Być może masz złe filtry, nie wiem.

Natomiast, ja również mam pytanie dotyczące serwisów VOD. Konieczność wyświetlania ostrzeżeń przed ciasteczkami to nie jedyny zły przepis dotyczący sieci Internet, jaki pojawił się w ostatnim czasie. Również KRRiT po raz kolejny utrudniła życie telewidzów w Polsce. Mianowicie od niedawna, w serwisach VOD zarejestrowanych w Polsce trzeba stosować oznaczenia wiekowe. Problemu by nie było, gdyby informacja ta była umieszczana tylko w katalogu. Niestety, urzędnicy KRRiT wymyślili, aby wyświetlać oznaczenia wiekowe również na obrazie odtwarzanego materiału przez cały czas jego trwania. Raz, że traci się przez to część informacji z obrazu, dwa ogólnie obraz przez to bardzo nieestetycznie wygląda, a trzy znaki te przez to, że są kolorowe i jednocześnie przy tym najczęściej bardzo mało transparentne zwracają na siebie zbyt dużo uwagi. Wzrok zamiast skupić się na programie, to leci mimowolnie w lewy górny róg ekranu. W skrócie bardzo utrudnia to oglądanie. Problem ten dotyczy serwisów VoD Onet, Cieneman.pl, VOD TVP, Kinoplex, gazeta.pl, sport.pl i TVN Player. Przykładowy zap jak to wygląda: http://img835.imageshack.us/img835/7535/tvnplayeroznaczeniawiek.png

Natomiast to, na co warto zwrócić szczególną uwagę to to, że w przeciwieństwie do tradycyjnego przekazu telewizyjnego, w VOD oznaczenia wiekowe nie są wgrywane fizycznie w obraz, a są oddzielnym plikiem graficznym. Można to poznać po jakości technicznej znaków, która jest cały czas tak samo dobra oraz po tym, że znaki mają różne wielkości i położenie w zależności od ustawienia rozdzielczości w komputerze. Pisałem do poszczególnych serwisów, żeby podobnie jak zrobił to YouTube, wprowadziły opcjonalną możliwość wyłączania znaków z obrazu dla osób, którym to przeszkadza w oglądaniu. Podziękowali mi za zgłoszenie problemu, jednak napisali, że nie wprowadzą opcjonalnej możliwości wyłączania znaków z powodu ograniczeń prawnych. Mnie nurtuje pytanie, czy skoro oznaczenia wiekowe w VOD są jedynie plikami graficznymi, to czy nie można by AdBlockiem jakoś zablokować ich wczytywania tak, aby dalej można było po staremu, normalnie oglądać? Próbuje to zrobić od dłuższego czasu i nie wychodzi mi. Ściągnąłem dodatek pomagający w tworzeniu filtrów Element Hiding Helper, jednak niestety przy nakierowaniu myszką na niechciany znak zaznacza się cały odtwarzacz zamiast konkretnego, niechcianego znaku. Zastanawia mnie czy w ogóle możliwe jest blokowanie AdBlockiem elementów, które znajdują się w osadzonych odtwarzaczach? W serwisie YouTube w odtwarzaczu są na niektórych filmach partnerów wyświetlane reklamy zasłaniające fragment obrazu (choć na szczęście można je wyłączać krzyżykiem), ale jednak sprytnym ludziom udało się wymyślić filtry je blokujące. Czy dałoby radę podobnie zrobić w przypadku obecnego w części polskich serwisów VOD problemu oznaczeń wiekowych na obrazie? Widzę, że sporo osób tutaj ma sporą wiedzę informatyczną, może ktoś dałby radę coś wymyślić?
Torpeda

Z nami od: 04 maja 2013, 17:27

PoprzedniaNastępna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa