MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować reklamy)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Najlepszy filtr Adblocka (jak skutecznie blokować reklamy)

Postautor: cyberrus » 06 lutego 2005, 21:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

najlepszy filtr jaki znalazłem w sieci to Filterset.G, można go znaleźć tu:

http://www.geocities.com/pierceive/adblock/

filtr jest stale aktualizowany i "wyostrzany" za pomocą wyrażeń regularnych - poszczególne pliki noszą nazwy daty aktualizacji - trzeba wybrać najmłodszy (najbardziej aktualny) i ewentualnie dodać trochę polskiej specyfiki - moje polskie dodatki to:
Kod: Zaznacz cały
62.189.244.254
ad2.pl.mediainter.net
adidm.supermedia.pl
adocean.pl
adserver.egospodarka.pl
adserver.o2.pl
adsv.interia.pl
adv.wp.pl
bannerspace.com
di.com.pl/zeus
flashzone.pl/grafika/partnerzy
gazeta.pl/ads_htm
gazeta.pl/i/l
gazeta.pl/ods
gemius.js
hit.gemius.pl
hit.stat.pl
kropka.onet.pl
ogicom.hit.stat.pl
onet.pl/_s/onet.js/std039.js
pcworld.pl/ex_flash
reklama.onet.pl
s3.hit.stat.pl
tracker
v8.pl/images/banerek
cyberrus
 
Posty: 620
Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Re: Najlepszy filtr Adblocka

Postautor: Sivvus » 18 lutego 2005, 23:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8b) Gecko/20050210 Firefox/1.0+

Dopracowałem się czegoś takiego - jest w miarę krótkie i dosyć skutecznie usuwa mi wszelkie śmieci z polskich stron.

Kod: Zaznacz cały
*.adocean.pl*
*.clickad.*
*.doubleclick.*
*.gemius.pl*
*/_adv/*
*/ads/*
*/banery/*
*/banner/*
*/banners/*
*/bannery/*
*/pagead/*
*/phpadsnew/*
*/reklama/*
*adframe.php*
*adimage.php*
http://ad.*
http://ad2.*
http://adidm.supermedia.pl/*
http://ads.*
http://adv.wp.pl/*
http://dc.sabela.*
http://i.interia.pl/*
http://www.enter.pl/inc/*
http://www.rmf.pl/main/buttony/*
http://www.rmf.pl/main/img/akcje/*
Sivvus
 
Posty: 7
Z nami od: 25 lutego 2004, 21:35

Postautor: Gosc » 20 lutego 2005, 18:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Hannibal, wyeksportuj aktualne foltry i potem je zlacz recznie w jakims edytorze :) . Proste. Ale nie radze ci importowac tych filtrow, to bezsens imo, po co tyle tego? Na 90% tych stron w zyciu nie wejdziesz a tylko spowolni to prace przegladarki, ja uzywam bardzo prostego filtra ktory sam stworzylem i filtruje mi w sumie 99% adow :D . Prosze jesli ktos zechce moze skorzystac:
Kod: Zaznacz cały
[Adblock]
*/ad*
/(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)/
/(advert|click|gemius|view.atdmt.com)/
/ban*er/
Gosc
 

Postautor: Hannibal » 20 lutego 2005, 19:25

Przeglądarka: Jaguar (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Jaguar Engine/20041108 Jaguar/2.0

dzieki, nie wiem jak mogłem nie wpaść na tak banalne rozwiązanie ;)

nie wiem czy więcej filtrów spowalnia foxa, wg mnie go przyśpiesza bo więcej elementów jest nie pobieranych niepotrzebnie, poza tym są strony z których wywalam nie tylko reklamy ale też migające odnoscniki czy elementy nie będące banerami

PS. ale mnie denerwuje ten migający kursor w polu Odpowiedz, musiałem to napisać :-? :wink: nie mógłby po prostu nie migać?
Hannibal
 

Postautor: Gosc » 20 lutego 2005, 19:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Ale zauwaz ze adblock musi ta liste przeleciec przy sprawdzeniu kazdego url'a wiec im dluzsza ta lista i im bardziej skomplikowana strona tym wiecej czekasz na jej zaladowanie 8) . Male jest piekne :D
Gosc
 

Postautor: Hannibal » 20 lutego 2005, 20:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

jest jakiś szybki sposób na zdejmowanie zablokowanych elementów z listy?
np. czasem zablokuje sobie coś przez przypadek, np. baner firefox na tym forum
klikam Adblock i tam jest lista elementów które mozna zablokować, między innymi ten baner, który jest kursywą (obrazek)

klikałem go i nie da się go odblokować czy usunąć z listy poprzez 'Delete', bez sensu...mając tyle filtrów muszę wejść do opcji adblocka i tam na liście filtrów wyszukać ten element który zablokowałem (czasem mają dziwną nazwę więc znalezienie akurat tego o który mi chodzi graniczy z cudem)
Hannibal
 

Postautor: Gosc » 20 lutego 2005, 20:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Mowilem, male jest piekne :) Ja nie mam takich problemow, a blokuje i tak zapewne wiecej adow niz te twoje mega listy :lol:
Gosc
 

Postautor: Hannibal » 20 lutego 2005, 22:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

to nie tak, w miare jak chodzisz po stronach i używasz Adblocka to lista ci przeciez rośnie i po miesiącu, dwóch wygląda całkiem pokaźnie

widze że wątek jest przypiety i dotyczy filtrów więc moderatorzy zawsze możecie przenieść gdzieś naszą dyskusje żeby nie zaśmiecać ;)
Hannibal
 

Gosc

Postautor: Gość » 20 lutego 2005, 22:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

No wlasnie chodzi ze odpowiednio zrobiona lista juz nie rosnie :wink: . Nie ma sensu uzywac takiej co blokuje odpowiednie stronki po domenie, chodzi o to aby wychwycic powtarzajace sie elementy a ad'ach, a takie bez watpienia istnieja 8) . Pokaz mi jakas strone ktorej moj filt nie podola :D
Gość
 

Postautor: Gosc » 21 lutego 2005, 11:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Ulepszylem troche filtr przy omocy googla :wink:

Kod: Zaznacz cały
[Adblock]
/(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/
//ad[\.sdv][^o]/
/\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/
Gosc
 

Postautor: Gosc » 21 lutego 2005, 11:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Cholera, nie moge postow usuwac :roll:

Sorry, to juz ostatni raz:
Kod: Zaznacz cały
[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/
/\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/
[/quote]
Gosc
 

Postautor: Gość » 21 lutego 2005, 16:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

A co zrobic jesli adblock standardowo blokuje mi wszystko co flasha, a ja sobie chcialbym to odblokowac (nie calosciowo - chociaz tego tez nie wiem jak zrobic :P , tylko na pojedynczej stronie) ?

Jak klikne na "Adblock" (guzik znajdujacy sie w miejscu, w ktorym powinna byc animacja flasha) to mi sie pojawia to okienko, zebym dodal do filtra (choc w koncu i tak mi to zaslonilo, wiec po co dodawac do filtra to ja nie wiem.. :/)

Jak sie klika na ten glowny guzik adblocka na dole po prawej strponie na pasku stanu, wyskakuja wszystkie te zablokowane pozycje.. moim zdaniem tam do kazdej pozycji powinna byc mozliwosc jej odblokowania.. zaraz po zainstalowaniu i testowaniu tego nie smialem pomyslec, ze w tamtym miejscu takiej opcji moze nic byc :/ a moze cos przeoczylem ?
Gość
 

Postautor: Olhado/256 » 21 lutego 2005, 21:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Anonymous pisze:A co zrobic jesli adblock standardowo blokuje mi wszystko co flasha, a ja sobie chcialbym to odblokowac (nie calosciowo - chociaz tego tez nie wiem jak zrobic :P , tylko na pojedynczej stronie) ?

Jak klikne na "Adblock" (guzik znajdujacy sie w miejscu, w ktorym powinna byc animacja flasha) to mi sie pojawia to okienko, zebym dodal do filtra (choc w koncu i tak mi to zaslonilo, wiec po co dodawac do filtra to ja nie wiem.. :/)

Jak sie klika na ten glowny guzik adblocka na dole po prawej strponie na pasku stanu, wyskakuja wszystkie te zablokowane pozycje.. moim zdaniem tam do kazdej pozycji powinna byc mozliwosc jej odblokowania.. zaraz po zainstalowaniu i testowaniu tego nie smialem pomyslec, ze w tamtym miejscu takiej opcji moze nic byc :/ a moze cos przeoczylem ?

Ewidentnie wygląda to na działanie FlashBlocka. Zainteresuj się najnowszą wersją tego rozszerzenia - obsługuje on whitelistę, czyli możesz mu podać strony, na których ma nie blokować Flasha. Diabelnie przydatne chociażby przy używaniu go razem z AdBlockiem :)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: SirMike » 22 lutego 2005, 16:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

a wiecie jaki jest moj filtr ??

*.swf :D

reszta mi nie przeszkadza poki co
SirMike
 
Posty: 68
Z nami od: 06 października 2004, 00:54

Postautor: Olhado/256 » 23 lutego 2005, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

SirMike pisze:a wiecie jaki jest moj filtr ??

*.swf :D

reszta mi nie przeszkadza poki co

To samo mógłbyś zrobić przez FlashBlocka tylko ładniej i z możliwością odblokowania wybranego Flasha. Nie mówię, że twój sposób jest zły, ale to trochę jak czesanie się widelcem.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: SirMike » 23 lutego 2005, 13:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Wiem, tak tylko sobie zazartowalem :)
Oczywiscie, ze blokada swf to bez sensu rozwiazanie a regexy w adblocku to swietne mozliwosci filtrowania.
SirMike
 
Posty: 68
Z nami od: 06 października 2004, 00:54

Postautor: Sivvus » 23 lutego 2005, 14:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8b) Gecko/20050217 Firefox/1.0+

Gosc pisze:Cholera, nie moge postow usuwac :roll:

Sorry, to juz ostatni raz:
Kod: Zaznacz cały
[Adblock]
/(/ad[\.sdv][^o])|(/ad/)/
/(advert|click|gemius|ban*er|view.atdmt.com)/
/\D(588|468|234|160|120)x(600|400|120|90|60)\D/


Z konstrukcją ban*er to ja bym był ostrożny. Może lepiej by było ją zastąpić przez ban[n]er[(y|s)] - wyfiltruje to URL-e ze słowami baner, banery, baners, banner, bannery i banners i nic ponad to.
Sivvus
 
Posty: 7
Z nami od: 25 lutego 2004, 21:35

Postautor: Gosc » 24 lutego 2005, 17:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Chyba jednak nie :) Przemysl to dokladniej, np ban[n]er wyfiltruje tylko banner wiec twoj przyklad nie ma sensu, skopales.
Gosc
 

Postautor: Gosc » 24 lutego 2005, 17:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Zief) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Po za tym nawet jesli dasz tak ba(n|nn)er[y|s] to ie wyfiltruje ci np baner i banner, znajdzie za ro bannersystem, bannerytka itp 8) Ogolnie to teraz nie mam glowy do wyrazen, i w sumie nie ma sie czego bac z tym ban*er no bo jaka strone to niepotrzebnie przykroi? Podaj jakis przyklad bo jeszcze takiej nie spotkalem :P .
Gosc
 

Postautor: Sivvus » 24 lutego 2005, 20:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8b) Gecko/20050217 Firefox/1.0+

np ... bankier.pl ???
Sivvus
 
Posty: 7
Z nami od: 25 lutego 2004, 21:35

Następna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Exabot [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: