MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tabbrowser Extensions jest wadliwy!

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Tabbrowser Extensions jest wadliwy!

Postautor: Omkar » 25 kwietnia 2005, 15:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050422 Firefox/1.0.4

Tabbrowser Extensions powoduje poważne błędy. Nie zalecam go instalować. Lepszy jest Tab Mix.
Omkar

Postautor: caroll » 26 kwietnia 2005, 00:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Gdybyś był łaskaw jeszcze wymienić jakie.Używam TE od dłuższego czasu i nie dostrzegłem żadnych "poważnych błędów", a nawet tych mniej poważnych.
Jeśli już się wypowiadasz, to bądź miły i nie operuj nic nie mówiącymi ogólnikami, tylko wskaż realne i oparte na solidnych podstawach przykłady zagrożeń.
Na tym forum niejednokrotnie już widziałem opinie typu: " TE jest zły, instalujcie TabMix" I żadnych konkretów.
Wiadomo jedynie - jest to oficjalnie podawane - że TE może być w konflikcie z niektórymi rozszerzeniami i tego rodzaju ostrzeżenia są zrozumiałe i pomocne.
Natomiast tego rodzaju hasła, jakie występują w poprzednim poście powodują zamieszanie w i tak już nieźle pomieszanym bycie dziesiątków rozszerzeń i wyglądają jak akcja propagandowo - promocyjna.
Bądź więc łaskaw wypowiadać się konkretnie. Czego mamy się według Ciebie bać?
caroll

Postautor: Leepa » 26 kwietnia 2005, 08:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3 (ax)

Gdy wybierałem rozszerzenie do zarządzania panelami w FF (od wersji 1.0) mój wybór padł na Tabbrowser Extension. Pokonfigurowałem jak chciałem i działał dobrze :)

Z reguły jak wychodziła nowa wersja to ją instalowałem (znaczy się aktualizowałem - zawsze tak robiłem - bez odinstalowania poprzedniej wersji i zawsze wszystko było OK).
Ostatnio (20.04.2005) w bazie rozszerzeń pojawiła się nowa wersja 1.14.2005042001 i, jak to mam w zwyczaju :wink: , zainstalowałem oczywiście...

Jak nigdy wcześniej nie miałem problemów z TE tak teraz się zaczęły...
Tak naprawdę zauważyłem jeden błąd ale był na tyle wkurzający, że odinstalowałem TE. Chodzi o przechodzenie pomiędzy panelami za pomocą Ctrl-Tab... Nie uwzględniał wszystkich paneli: miałem otwarte 5 paneli a ta kombinacja poruszała się tylko po trzech... żeby wybrać któryś z pozostałych trzeba posłużyć się Ctrl-(1..9) - zależy który to panel - albo kliknąć myszką... a ja jestem przyzwyczajony używać myszki jak najmniej...

Przed trzema dniami zainstalowałem TabMix. Wydaje mi się, że FF uruchamia się szybciej, operacje na panelach (zamykanie, otwieranie...) też tak jakby działało szybciej. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to chyba muszę się przyzwyczaić...

Nie żebym wskazywał wyższość TabMix nad TE - chyba to TE się za bardzo przyzwyczaiłem ale fakt pozostaje faktem, że ostatnia wersja TE nie działa najlepiej...

pozdrawiam wszystkich :)
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: caroll » 26 kwietnia 2005, 09:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

U mnie Ctrl+Tab w TE śmiga aż miło, sprawdź, czy wadliwe działanie u Ciebie nie jest spowodowane czymś zupełnie innym.
Przyczyn może być wiele i niekoniecznie związanych z tym właśnie rozszerzeniem.
caroll

Postautor: Leepa » 26 kwietnia 2005, 09:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3 (ax)

Faktycznie coś ostatnio mi się popieprzyło... :(

Najpierw dodałem nowego User Agent Switcher i FF się otwierał ale nie można było nic wybrać z menu ani wpisać w pasku adresu...
Odinstalowałem UA i ok.

Przed chwilą za to musiałem przeinstalować FlashGot - nagle stracił wsyztskie opcje ...

Zainstaluję jeszcze raz TE i zobaczę :)
Leepa
Leepa

Postautor: Leepa » 26 kwietnia 2005, 10:38

No.. :D

Odinstalowałem wszystkie rozszerzenia i zainstalowałem od nowa (nawet wyciąłem plik prefs.js żeby było czyściutko)...

Wszystko hula jak trzeba :) Łącznie z TE of coz :)
Leepa
Leepa

Postautor: caroll » 26 kwietnia 2005, 10:58

Sam teraz się przekonałeś, jakie pochopne sądy można wygłaszać na tym forum. Słowa te kieruję przede wszystkim do autora wątku. Można przypuszczać, że też ma coś pochrzanione i znalazł kozła ofiarnego w postaci TE.
Poza tym nadal nie wiemy, co autor miał na myśli.
caroll

Postautor: teo » 26 kwietnia 2005, 13:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050421 Firefox/1.0.4

Panowie, Ja jestem jednym z lokalizatorów TBE i lokalizatorem TabMixa, więc mam prawo przypuszczać, że coś nich wiem. Obecnie TBE chodzi już całkiem nieźle, a całe zamieszanie zrobiło się po wyjściu Fx 1.0.3, z którym nie wszystkie poprzednie wersje różnych rozszerzeń chcą współpracować, zaczynają się kłopoty i zwalanie winy na te rozszerzenia, które są bogu ducha winne. Tak jest w przypadku TBE i TabMixa. Oba zostały natychmiast przystosowane do współdziałania z Fx 1.0.3. Staram się aby właśnie te rozszerzenia były aktualizowane na bieżąco, bo wiem, że do przeglądania panelowego są bardzo często używane. Ostatnie wersje były tego samego dnia po ukazaniu się wersji oryginalnej.
Tak więc trzeba najpierw dokładnie sprawdzić co powoduje problemy, a dopiero później pisać o nich na forum - to do autora postu.
Obrazek
teo
Moderator

Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa