MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Rozszerzenie do pasków przewijania(scrollbarów)

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Rozszerzenie do pasków przewijania(scrollbarów)

Postautor: aneczka » 10 maja 2005, 18:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Pewnie każdy użytkownik firefoxa który nałogowo "nawraca" nieświadomych na tą przeglądarkę spotkał się z pretensją "ale w FF jest błąd bo nie pokazują się suwaki"
Zasadniczo ja też uważam to za plus ponieważ nie znoszę "minimalistycznych" suwaków składających się z samych strzałek gdzie nie wiadomo jak kliknąć aby spokojnie przesuwać i czytać ale...

No właśnie.

Ja mam pytanie do tych co zajmują się tworzeniem pluginów do firefoxa. Czy dałoby się zrobić dla tych najbardziej przyzwyczajonych do zmiennych scrollbarów jakiegoś rozszerzenia które by im to umośliwiają. Może już ktoś go zrobił? jeśli tak to mogłabym dostać link (mam pare znajomych którzy tylko z tego powodu używają badzIEwia).

Byłabym wdzięczna jakby tutaj mnie nikt nie wyzywał. Zdaża się to bardzo często na polskich forach - nawet tutaj się z tym spotykam a nie uważam żebym na bluzki zasługiwała tylko dlatego że zadałam pytanie.

Skoro jest nawet plugin informujący ile zostało minut do zrobienia jajka na miękko to może by znalazł się ktoś kto zrobi wtyczkę dla scrollbarów
(wiem że to można uzyskać javąScript ale mało kto takich patentów używa a chodzi mi o przeglądanie dowolnych stron)

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2005, 21:07 przez aneczka, łącznie zmieniany 1 raz
aneczka

Z nami od: 01 marca 2005, 18:14

Postautor: Ludwik » 10 maja 2005, 19:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050406 Firefox/1.0.2 (Debian package 1.0.2-3)

Rozumiem, że chodzi ci o rozszerzenie (to zupełnie co innego niż plugin), które powodowało by że suwaki były by kolorowane na tych stronach na których dzieje się to w Internet Explorerze?

Nie słyszałem o takim rozszerzeniu, nie sądzę żeby ktoś chciał poświęcać swoją pracę na coś co jest calkowicie sprzeczne ze specyfikacją.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: goomish » 10 maja 2005, 20:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Ludwik pisze:Nie słyszałem o takim rozszerzeniu, nie sądzę żeby ktoś chciał poświęcać swoją pracę na coś co jest calkowicie sprzeczne ze specyfikacją.

Fakt. O wiele łatwiej i przyjemniej zrobić / napisać rozszerzenie wspomagające gotowanie jajek :D
goomish

Z nami od: 02 grudnia 2004, 22:02

Re: Plugin do pasków przewijania(scrollbarów)

Postautor: TomekQ » 10 maja 2005, 20:36

Przeglądarka: Opera/8.0 (X11; Linux i686; U; en)

aneczka pisze:(mam pare znajomych którzy tylko z tego powodu używają badzIEwia).
Możesz im pokazać Operę* - http://www.opera.com/lang/pl, która niestety od wersji 8b3 domyślnie stosuje stylowanie pasków (na szczęście można wyłączyć:)).

Ludwik pisze:Nie słyszałem o takim rozszerzeniu, nie sądzę żeby ktoś chciał poświęcać swoją pracę na coś co jest calkowicie sprzeczne ze specyfikacją.
Przyznaję, że nie znam się na technicznej stronie rozszerzen Firefoxa ale mam wrażenie, że wymagałoby to zmian w silniku a nie rozszerzenia

Skoro jest nawet plugin informujący ile zostało minut do zrobienia jajka na miękko [...]
Przez ostatni tydzień dwa razy uznałem, że coś takiego byłoby potrzebne (choć akurat dla jajek dla twardo ;))

* proszę moderacje o łaskawe spojrzenie na tą reklamę konkurencji - w końcu chodzi o nawracanie użytkowników IE ;)
TomekQ

Postautor: aneczka » 10 maja 2005, 21:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Sorki za pomylenie pluginu z rozszerzeniem (chociaż zabardzo nie wiem jaka różnica ale ok ;) )
Wiem że takie coś jest całkowicie sprzeczne z w3c.
Sama staram się tworzyć strony zgodne (przynajmniej większość) ale taka przykładowa dziewczynka która chce główne chodzić sobie po blogach i komentować "nocie" albo taka "artystka" (akurat to słowo ma w moim słowniku negatywne zabarwienie) której to uronga fakt że na jej stronie są jakieś brzydkie systemowe suwaki nie bardzo przejmują się w3c. Nawet mój znajomy który prowadził ze mną wielkie dyskusjie na temat głupoty stosowania w3c "poniważ to przeglądarka ma się dostosować do designera i webmastera (w jego ustach te słowa pięknie brzmią ale nie ważne) a nie na odwrót.

Za operą nie przepadam i jej nie polecam blogowiczom (bo głównie w takim środowisku siedze) - ludzie na swoich blogach używają różne skrypty które nie do końca są poprawnie pisane - jednak są w stanie zawiesić opere, zablokować i różne inne fantazje

Co do jajek - nawet z tym dodatkiem nie udało mi się zrobić jajka na miękko (chyba mnie nie lubią)
aneczka

Z nami od: 01 marca 2005, 18:14

Postautor: Ludwik » 10 maja 2005, 21:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050406 Firefox/1.0.2 (Debian package 1.0.2-3)

goomish pisze:Fakt. O wiele łatwiej i przyjemniej zrobić / napisać rozszerzenie wspomagające gotowanie jajek :D

Łatwiej na pewno. Przyjemniej też i to z dwóch powodów. Po pierwsze osobiście miałbym kaca moralnego po napisaniu rozszerzenie służącego do łamania zatwierdzonych standardów ;) Po drugie o ile dobrze pamiętam rozszerzenie do gotowania jajek było pisane w trakcie imprezy :)

TomekQ pisze:* proszę moderacje o łaskawe spojrzenie na tą reklamę konkurencji - w końcu chodzi o nawracanie użytkowników IE ;)

Patrz podpis pod moimi postami ;)
Ludwik
Moderator

Postautor: Ludwik » 10 maja 2005, 21:31

aneczka pisze:Sorki za pomylenie pluginu z rozszerzeniem (chociaż zabardzo nie wiem jaka różnica ale ok ;) )

W Mozilli i Firefoksie wtyczki dodają wyłącznie obsługę nowych formatów i są małymi binarnymi plikami umieszczonymi w katalogu plugins. Obsługę takich wtyczek posiadają wszystkie graficzne przeglądarki internetowe. Natomiast rozszerzenia są technologią unikalną na rynku przeglądarek. Napisane w języku XUL mogą dodać dowolną funkcjonalność.

aneczka pisze:Co do jajek - nawet z tym dodatkiem nie udało mi się zrobić jajka na miękko (chyba mnie nie lubią)

Może kupujesz od razu ugotowane na twardo? Jeśli problem będzie się powtarzał skontaktuj się ze sprzedawcą.
Ludwik
Moderator

Postautor: TomekQ » 10 maja 2005, 22:34

aneczka pisze:Za operą nie przepadam i jej nie polecam blogowiczom (bo głównie w takim środowisku siedze) - ludzie na swoich blogach używają różne skrypty które nie do końca są poprawnie pisane - jednak są w stanie zawiesić opere, zablokować i różne inne fantazje
Jeśli znasz takie przypadki, to możesz wypełnić zgłoszenie błędu lub poinformować na forum Opery.

Ludwik pisze:
TomekQ pisze:* proszę moderacje o łaskawe spojrzenie na tą reklamę konkurencji - w końcu chodzi o nawracanie użytkowników IE ;)
Patrz podpis pod moimi postami ;)
Przykro mi, ale nie widzę. Bez rejestracji nie widać podpisów, części zawartości 'kto jest na forum' i utrudniony jest dostęp do profili użytkownika.

Ludwik pisze:Przyjemniej też i to z dwóch powodów. Po pierwsze osobiście miałbym kaca moralnego po napisaniu rozszerzenie służącego do łamania zatwierdzonych standardów ;) Po drugie o ile dobrze pamiętam rozszerzenie do gotowania jajek było pisane w trakcie imprezy :)
Czyli jednak jakiś kac był :P

aneczka pisze:Co do jajek - nawet z tym dodatkiem nie udało mi się zrobić jajka na miękko (chyba mnie nie lubią)
To chyba jest standardowa procedura: spróbuj na czystym profilu i tylko z tym rozszerzeniem :P
TomekQ

Postautor: Ludwik » 10 maja 2005, 22:49

TomekQ pisze:Przykro mi, ale nie widzę. Bez rejestracji nie widać podpisów, części zawartości 'kto jest na forum' i utrudniony jest dostęp do profili użytkownika.

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, że nie jesteś zarejestrowany. Tekst, który miałem na myśli to "Firefox, Opera i inne. Wybierz ulubioną!"
Ludwik
Moderator

Postautor: TomekQ » 10 maja 2005, 23:10

Ludwik pisze:
TomekQ pisze:Przykro mi, ale nie widzę. Bez rejestracji nie widać podpisów, części zawartości 'kto jest na forum' i utrudniony jest dostęp do profili użytkownika.

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, że nie jesteś zarejestrowany. Tekst, który miałem na myśli to "Firefox, Opera i inne. Wybierz ulubioną!"
Dzięki za informacje, hasło fajne, chyba będę cytował ;)
P.S. tym razem przepraszam za OT ;)
TomekQ

Postautor: Outi » 10 maja 2005, 23:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.7) Gecko/20050414 Firefox/1.0.3

Mimo wszystko WYDAJE mi się, że czasem warto wykonać coś co łamie nienaruszalną jedność norm w3c i zrobić taką głupotę choćby tylko po to żeby zyskać więcej użytkowników. Nie jest to nie wiadomo jaki "gwałt na zwłokach" więc można by zawsze spróbować - choćby po to żeby zadowolić tych, którzy lubią nie widzeć suwaków :)
Outi

Postautor: Ludwik » 11 maja 2005, 08:25

Outi pisze:Mimo wszystko WYDAJE mi się, że czasem warto wykonać coś co łamie nienaruszalną jedność norm w3c i zrobić taką głupotę choćby tylko po to żeby zyskać więcej użytkowników.

Nie jeśli chce się użytkowników po to żeby naprawiać sieć ;) Zauważ, że mozilla.org nie jest firmą, a fundacją typu non-profit.

Przestrzeganie standardów sieciowych to jedno z założeń przeglądarek wydawanych przez Fundację Mozilli (Firefox, Mozilla, Camino).
Trzymanie się standardów to nie tylko szybkie wdrażanie nowych technologii opracowywanych przez w3c, ale również nie powielanie błędów w obsłudze stron z innych przeglądarek.
Mozilla objęła taką strategię i możliwie ściśle trzyma się standardów. Ich respektowanie jest niezbędne do tego żeby język HTML (JavaScript, XHTML, CSS) spełniał swoje podstawowe założenie. Przenośność i niezależność od interpretującego go programu. Wyobraź sobie co się dzieje gdy każdy interpretuje kod po swojemu – jest straszny bałagan i strony przestają być dostępne dla wszystkich programów. Jedynym wyjściem jest ścisłe trzymanie się specyfikacji danego języka.
Ta strategia może się podobać bądź nie. Mi się podoba i dlatego tu jestem. Trzeba ją jednak zaakceptować jako świadomą decyzję programistów.
Ludwik
Moderator

Postautor: J81 » 11 maja 2005, 13:16

Przeglądarka: Opera/8.0 (Windows NT 5.0; U; pl)

Ludwik pisze:
Outi pisze:Mimo wszystko WYDAJE mi się, że czasem warto wykonać coś co łamie nienaruszalną jedność norm w3c i zrobić taką głupotę choćby tylko po to żeby zyskać więcej użytkowników.

Nie jeśli chce się użytkowników po to żeby naprawiać sieć ;) Zauważ, że mozilla.org nie jest firmą, a fundacją typu non-profit.

Przestrzeganie standardów sieciowych to jedno z założeń przeglądarek wydawanych przez Fundację Mozilli (Firefox, Mozilla, Camino).
Trzymanie się standardów to nie tylko szybkie wdrażanie nowych technologii opracowywanych przez w3c, ale również nie powielanie błędów w obsłudze stron z innych przeglądarek.
Mozilla objęła taką strategię i możliwie ściśle trzyma się standardów. Ich respektowanie jest niezbędne do tego żeby język HTML (JavaScript, XHTML, CSS) spełniał swoje podstawowe założenie. Przenośność i niezależność od interpretującego go programu. Wyobraź sobie co się dzieje gdy każdy interpretuje kod po swojemu – jest straszny bałagan i strony przestają być dostępne dla wszystkich programów. Jedynym wyjściem jest ścisłe trzymanie się specyfikacji danego języka.
Ta strategia może się podobać bądź nie. Mi się podoba i dlatego tu jestem. Trzeba ją jednak zaakceptować jako świadomą decyzję programistów.

Nie chcę się czepiać, ale skoro niby założeniem niby-non-profit Fundacji Mozilla jest ścisłe przestrzeganie standardów i ewangelizacja na ich rzecz, to czemu:

1. Firefox obsługuje inne niestandardowe wynalazki Microsoftu (np document.all). Czy stara strategia Mozilli sprzed kilku lat nie została przypadkiem zastąpiona przez nową: Standardy - tak, ale dopóki nie przeszkadzają w zdobywaniu nowych użytkowników?

2. Czemu strona startowa Firefoksa wyświetla w walidatorze kilkadziesiąt błędów?
J81

Postautor: TomekQ » 11 maja 2005, 13:43

Zauważ, że temat dotyczy niestandardowego rozwiązania wspieranego przez Operę a nie wspieranego w FF.
1- Pominąwszy fakt, że wszyscy nad tym ubolewają, to Opera też obsługuje sporo 'MSstandardów' (żeby wspomnieć XMLHTTP, który dodano w związku z gmailem). Może nazwijmy tą strategię 'Standardy - jak najbardziej, dodatki - te niezbędne' ;).
2 - Zapewne nikt tutaj nie ma wpływu na jej zawartość, polska nie ma błędów.
TomekQ

Postautor: Ludwik » 11 maja 2005, 13:47

J81 pisze:1. Firefox obsługuje inne niestandardowe wynalazki Microsoftu (np document.all). Czy stara strategia Mozilli sprzed kilku lat nie została przypadkiem zastąpiona przez nową: Standardy - tak, ale dopóki nie przeszkadzają w zdobywaniu nowych użytkowników?

Tak, cześciowo. Fundacja Mozilli stara się jak najlepiej balansować między tymi dwoma racjami, ale dotyczy to raczej rzeczy, które mogły by uniemożliwić przeglądanie strony (jak właśnie brak document.all), a brak kolorowych pasków przewijania jest ostatnią rzeczą, którą można by o to podejrzewać.

J81 pisze:2. Czemu strona startowa Firefoksa wyświetla w walidatorze kilkadziesiąt błędów?

Ta strona znajduje się na serwerze Googli i jest cześcią tej wyszukiwarki. Trudno mi powiedzieć jaki wpływ programiści od firefoksa mieli na jej powstanie i na które z jej elementów.
Natomiast same strony programu nie zawierają błędów - oryginalna i polska.
Ludwik
Moderator

Postautor: J81 » 11 maja 2005, 14:10

Ludwik pisze:Tak, cześciowo. Fundacja Mozilli stara się jak najlepiej balansować między tymi dwoma racjami, ale dotyczy to raczej rzeczy, które mogły by uniemożliwić przeglądanie strony (jak właśnie brak document.all), a brak kolorowych pasków przewijania jest ostatnią rzeczą, którą można by o to podejrzewać.

No właśnie, paski są przecież zupełnie niegroźne a jednocześnie wiele osób chciałoby je mieć. Co szkodzi je zaiplementować i pozostawić domyślnie wyłączone? Przecież nie są żadnym błędem ani zagrożeniem dla standardów, tylko niestandardowym rozszerzeniem możliwości przeglądarki ;) tak jak XMLHttpRequest, które do czasu pojawienia się GMaila nie było na szeroką skalę używane.

Ta strona znajduje się na serwerze Googli i jest cześcią tej wyszukiwarki.

Ale jest przede wszystkim firmowana logiem Firefoxa i jest jego stroną domową. Rozumiem, że jak korporacja Google obficie sypie fundacji non-profit groszem, to trudno się sprzeciwić, ale czy naprawdę Mozilla nie ma tu nic do gadania? I czemu ta stronka wraca jak bumerang po każdej aktualizacji przeglądarki (zasłyszane, sam tej strony nigdy nie zmieniałem).
J81

Postautor: Ludwik » 11 maja 2005, 14:50

Nie chodzi tylko o to, ze kolorowe paski nie zostały zatwierdzone dlatego i są be. One zostały zaprojektowane zupełnie na bakier z założeniemi CSS. I nie mówię nawet o tym, że strona nie powinna kontrolować interfejsu przeglądarki, ale o tym że w CSS wszystkie elementy są opisywane przy pomocy takich samych styli. Istnieje ich stały zestaw i możemy nimi opisać wszystko co jest na stronie. Jeśli chcemy określić kolor tła zawsze użyjemy "background-color". CSS jest przejrzyste i spójne.

A co to za przeproszeniem jest "SCROLLBAR-ARROW-COLOR" czy "SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR"? Skąd się to wzieło i co to tu robi? To jest psucie języka.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2005, 14:56 przez Ludwik, łącznie zmieniany 1 raz
Ludwik
Moderator

Postautor: Ludwik » 11 maja 2005, 14:55

J81 pisze:Rozumiem, że jak korporacja Google obficie sypie fundacji non-profit groszem, to trudno się sprzeciwić

Takie sugetie są nie na miejscu. Domyślna strona startowa zintegrowana z wyszukiwarką internetową jest zyskiem dla użytkowników programu nie mniejszym niż dla samych Googli. Ta decyzja leżała w interesie obu stron i nie może być mowy o kupowaniu sobie przez kogokolwiek integracji z Firefoksem.

Też nie zmieniam strony startowej, więc nie wiem, ale nie słyszałem żeby użytkownicy skarżyli się żeby im stronę startową nadpisywało. Czy to nie był jakiś przypadek?
Ludwik
Moderator

Postautor: J81 » 11 maja 2005, 21:53

Ludwik pisze:
J81 pisze:Domyślna strona startowa zintegrowana z wyszukiwarką internetową jest zyskiem dla użytkowników programu nie mniejszym niż dla samych Googli.

Nie rozumiem jaki to zysk, skoro użytkownicy i tak mają wyszukiwarkę Google stale widoczną i dostępną - obok pola adresu.
J81

Postautor: Ludwik » 11 maja 2005, 22:01

J81 pisze:Nie rozumiem jaki to zysk, skoro użytkownicy i tak mają wyszukiwarkę Google stale widoczną i dostępną - obok pola adresu.

Jeśli nie ułatwiało by to użytkownikom korzystania z wyszukiwarki dla google z takiej strony startowej tez zysk byłby żaden. Jednak prawda jest taka, że duża część mniej doświadczonych użytkowników nie korzysta z bardziej zaawansowanych funkcji interfejsu przeglądarki i wolą mieć wyszukiwarkę ustawioną jako stronę domową.
Ludwik
Moderator

Następna

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa