MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

AdBlock plus, sposób działania

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

AdBlock plus, sposób działania

Postautor: gośc » 27 marca 2009, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam, mam pytanie, czy ktoś wie w jaki sposób dział AdBlock PLUS?.
Chodzi o to, czy dodatek tylko blokuje wyświetlenie reklamy lub też całej ramki u mnie na przeglądarce, w ŻADEN sposób nie informując o tym przeglądanej strony? Czy taką blokadę można wyśledzić?
Pytam dla tego że nie lubię [pewnie podobnie do Was] jak szwenda mi się po ekranie jakiś śmieć, w dodatku błyskając i grając a, przyznaję się bez bicia, gram w plemiona, i tam za w regulaminie napisane jest że za blokowanie reklam jest ban...
pozdrawiam
Adam
gośc

Postautor: zitto » 27 marca 2009, 21:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7

Tak, blokowanie może zostać wykryte.
Skrypt sprawdzający. Pojawi się żółta ramka - zostało wykryte blokowanie. Nie pojawi się, nie ma blokowania.
Co prawda jako rozwiązanie (maskowanie blokowania) podaje się dodanie do AdBlocka filtra *adblock.js*, ale jak sądzę działa tylko na stronę testową.
Opis działania blokowania elementów strony przez AdBlocka. Dla tych, którzy wiedzą o co chodzi w projektowaniu stron ;)
-EDIT-
porównaj wątek
zitto

Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa