Zapisywanie wszystkich stron internetowych z zakładek
Moderator: Pomocy?!
Zapisywanie wszystkich stron internetowych z zakładek
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2
Czasami dzieje się tak, że jakiś link z zakładki staje się martwy, a akurat bardzo nam zależy na tym aby mieć treść strony internetowej na który wskazywał ów link. Zatem czy jest taki program/rozszerzenie/wtyczka, która by na podstawie linków z zakładek robiła archiwizację stron do których odnoszą się te linki.
Czasami jest tak, że do zakładek umieszczamy tylko pierwszą stronę artykułu (który ma w sumie np. 20 stron). Wówczas przydałby się taki jeszcze bardziej rozbudowany system archiwizacji, który zapisywałby nie tylko daną stronę internetową ale też wszystkie strony do jakich prowadzą odnośniki na danej stronie.
Ciekawe czy takie coś istnieje...
- alosza1
- Z nami od: 07 czerwca 2009, 11:35
Re: Zapisywanie wszystkich stron internetowych z zakładek
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3
(1) Zainstaluj czytnik kanałów informacyjnych (dotyczy tylko stron, które udostępniają treści za pomocą kanałów Atom lub RSS). Czytnik pobierze treść strony i zarchiwizuje ją w wewnętrznej bazie (czytnik z opcją czytania offline). Strony bez feedów można śledzić np. za pomocą Page2RSS lub PonyFish.
(2) Eksportuj strony, do których masz przypisane zakładki do plików PDF. Możesz to zrobić np. za pomocą HTML2PDF.
(3) Wypróbuj ScrapBook, to rozwiązanie chyba najbardziej pasuje do tego, czego szukasz.
(4) Skorzystaj z programów do mirrorowania stron WWW, np. HTTrack Website Copier.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Odp: Re: Zapisywanie wszystkich stron internetowych z zakład
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.2) Gecko/20090729 Firefox/3.5.2
GrzegorzJZD pisze:Najsensowniejsze rozwiązania jaki przychodzą mi do głowy:
(1) Zainstaluj czytnik kanałów informacyjnych (dotyczy tylko stron, które udostępniają treści za pomocą kanałów Atom lub RSS). Czytnik pobierze treść strony i zarchiwizuje ją w wewnętrznej bazie (czytnik z opcją czytania offline). Strony bez feedów można śledzić np. za pomocą Page2RSS lub PonyFish.
(2) Eksportuj strony, do których masz przypisane zakładki do plików PDF. Możesz to zrobić np. za pomocą HTML2PDF.
(3) Wypróbuj ScrapBook, to rozwiązanie chyba najbardziej pasuje do tego, czego szukasz.
(4) Skorzystaj z programów do mirrorowania stron WWW, np. HTTrack Website Copier.
1. troszkę mało uniwersalne rozwiązanie (rss'owanie stron nie jest aż tak powszechne, ponadto gdzie tu zależność z linkami z zakładek: mam każdego linka z zakładek wklejać do tego programu itd.
2. to chyba najbardziej odpowiada mi tylko wolałbym aby to było zapisane do html a nie pdf, jednak nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, to jest rozszerzeni, program? ponadto czy on automatycznie zamieni mi wszystkie strony (z linków w zakładek) na pdf?
3. ciekawa propozycja, ale ona sprawdza się niestety tylko do JEDNEJ STRONY, zatem abym osiągnął cel musiałbym z osobna otworzyć każdy link i zastosować te rozszerzenie, co oczywiście jest strasznie długotrwałe. Jednak rozszerzenie spodobało mi się i pozostanie w moich dodatkach:)
4. Ja sobie to tak wyobrażam:
a. eksportuje wszystkie zakładki do pliku html
b. taki program odczytuje te zakładki z pliku html
c. robi kopie stron internetowych do których prowadzą te zakładki
no tak ale nie wiem czy te programy takie coś umożliwiają... ale chętnie tak by to widział.
--------
"Strony bez feedów można śledzić np." co to są feedy? Pierwsze słyszę...
- alosza1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3
alosza1 pisze:Ja sobie to tak wyobrażam:
no tak ale nie wiem czy te programy takie coś umożliwiają... ale chętnie tak by to widział.
Takiego dodatku nie ma (mi o takim nie wiadomo). Szkoda, że uparłeś się na eksport do plików HTML (Firefox średnio sobie radzi z zapisem kompletnych stron WWW), bo w przypadku PDF wystarczyłaby skryptozakładka lub skrypt UserJS, który wyeksportuje wszystkie strony, do których dodałeś zakładki do plików PDF. Z tym, że na gotowego skryptu musisz poszukać w repozytorium UserJS lub poczekać na/poprosić Mirka - forumowego ninja od JavaScriptu.
alosza1 pisze:co to są feedy? Pierwsze słyszę...
Feeds - kanały informacyjne, feedy to "niepoprawna" forma z jaką można się spotkać na forach, blogach itp.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
te rozszerzenie w 3. b. ładnie sobie radzi z zapisem kompletnych stron www.
W opcjach scrabook jest 'przechwyć: obrazy, style, javascript': pierwsze dwa są zaznaczone, ok bo ja najbardziej zależy mi na tym aby oprócz tekstu też zapisywać obrazki, ale nie wiem po co mi 'javascript' - standardowo jest to 'odhaczone' ale może lepiej zaznaczyć? Nie wiem do czego to mi się przyda przy przeglądaniu stron offline...
------
W sumie to nie upieram się aż tak bardzo przy html - mi tu chodziło o to, że zapisane strony na dysku mogę przeglądać w przeglądarce, a pdf'y już tak w przeglądarce się nie przegląda (np. w adobe reader nie ma kart itp.).
---
ostatecznie może być do pdf' bo z martwym linkiem w sumie aż tak często się nie spotyka, a jak już to wtedy mogę przeboleć chwilowe przeglądanie w pdf'ie
jak na razie problem rozwiązany tak w 45%... ale i tak dobrze, że dało się to 'ruszyć':)
- alosza1
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.3) Gecko/20090824 Firefox/3.5.3 (.NET CLR 3.5.30729)
alosza1 pisze:GrzegorzJZD pisze:Najsensowniejsze rozwiązania jaki przychodzą mi do głowy:
4. Ja sobie to tak wyobrażam:
Wg mnie powyższy sposób jest najłatwiejszy - tylko jakoś w międzyczasie słowo "program" zmieniło się jakby w "rozszerzenie" i nie poszliście dalej tym tropem.
W HTTrack (lub innym programie tego typu z możliwością uruchamiania z parametrami, czy nawet zwykłym wget'cie) podajemy ścieżkę do pliku z wyeksportowanymi linkami, ustawiamy odpowiednio stopień zagłębienia, jakie pliki ma pobierać, jakie pomijać, czy brać pod uwagę linki prowadzące poza aktualnie archiwizowany serwis - i komendę odpalamy albo ręcznie, albo ustawiamy w Harmonogramie zadań / cronie, żeby się odpalała zgodnie z naszymi wymaganiami.
Pozdrawiam,
Mirek
- Mirek
- Moderator
- Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37
Jednak udało mi się rozwiązać problem w 100%:))))).
0. Zainstalować rozszerzenie zaproponowane przez GrzegorzJZD: ScrapBook,
1. Należy zapisać zakładki do pliku htm.
2. Otworzyć ten plik.
3. Nacisnąć prawy przycisk myszy i wybrać opcje 'przechwyć stronę jako', z zagłębieniem "1".
Dzięki GRZEGORZJZD!!!
---
ps. pojawił się jednak jakiś zgrzyt, gdy serwer do którego odnosi się link ma jakieś problemy, to scrapbook się zawiesza na wiele godzin, aż do momentu naciśnięcia 'pomiń'.
- alosza1
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa