MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zapisanie zakładek bez opisu

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Zapisanie zakładek bez opisu

Postautor: Otworek z Potworek » 24 września 2013, 14:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

Czy można zapisywać w Firefoksie strony jako zakładki, ale bez opisu?
Przeglądarka pobiera opis z metaznacznika "descriprion" ze strony. Fajna rzecz, ale powoduje niepotrzebny rozrost wielkości zakładek. Gdy ręcznie przeczyściłem pole opisu, to rozmiar danych w FirefoxSync i po zapisaniu zmniejszył się o około 50%.
Otworek z Potworek

Odp: Zapisanie zakładek bez opisu

Postautor: beata072 » 24 września 2013, 16:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

O dzięki człowieku :D Nie pomyślałabym o tym, jakbyś nie napisał. Też sobie pousuwałam :)
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Zapisanie zakładek bez opisu

Postautor: Mirek » 24 września 2013, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

Jakoś nie widzę w about:config możliwości ustawienia zapisywania zakładek bez opisu - a tam najprędzej powinna być taka opcja. W razie czego można wyczyścić opisy z pomocą dodatku SQLite Manager i (prawdopodobnie) takiej komendy na bazie places.sqlite:
Kod: Zaznacz cały
DELETE FROM  moz_items_annos WHERE anno_attribute_id = 1

Ale nie sprawdziłem tego u siebie, więc na wszelki wypadek polecam wykonanie kopii zapasowej zakładek (np. kopiując plik places.sqlite z katalogu z profilem).
W tym wątku podany jest sposób z wykorzystaniem dodatku ExecuteJS - ale nie wiem, czy działa z nowszymi wersjami Fx.
Można by dodać tzw. trigger - który by się wykonywał w chwili dodania zakładki z opisem i który by automatycznie usuwał taki opis - ale to będzie dodatkowe obciążenie dla Firefoksa - więc pewnie lepiej ręcznie raz na jakiś czas odpalić sobie tę komendę, jeśli chcemy przeczyścić bazę z opisów.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa