MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Element strony w tytule zakładki

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Element strony w tytule zakładki

Postautor: dexter » 28 marca 2015, 15:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Witam.

Napisałem takie rozszerzenie, które czyta fragment strony i zapisuje go w tytule zakładki:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... -bookmark/

Ciekawi mnie, czy znajdziecie jakieś interesujące zastosowania dla tego rozszerzenia.

Przyjmuję też uwagi do kodu ;) https://github.com/TyDraniu/from-select ... mark-title
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Element strony w tytule zakładki

Postautor: Mirek » 10 kwietnia 2015, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Testuję :-). Trochę przypomina mikropodsumowania (microsummaries) - które niestety zostały usunięte z Firefoksa, a z których korzystałem. Pamiętam, że swego czasu owych mikropodsumowań miałem w szczytowym momencie chyba z 8 (ilość nowych wiadomości na forach, pozycja w rankingu, liczba zgłoszeń, kursy walut, pogoda).
Na pewno na plus w porównaniu do tamtego rozwiązania jest łatwość utworzenia takiej zakładki (przynajmniej w porównaniu do stron, które nie oferowały gotowych mikropodsumowań), na minus (o ile się nie mylę) jest to, że obecnie można dodać tylko jedną taką zakładkę.

Przydałby się chyba też trim() na wyświetlanej zawartości - bo dla niektórych elementów widzę tylko sporo odstępów i wielokropek na końcu.
Gdyby dało się zrobić więcej takich zakładek - to przydatna by była możliwość dodawania jakiś prefiksów (w stylu: "USD:", "BTC:").
Rozważyłbym też dodanie do menu kontekstowego dla elementu DOM w inspektorze pozycji "Utwórz dynamiczną zakładkę dla tego elementu" - czy jak to tam nazwiesz.
Nie wiem, czy w ustawieniach konieczna jest precyzja co do milisekundy (co sprowadza się do tego, że przy ustawianiu własnego czasu trzeba liczyć zera, a korzystanie ze strzałek góra-dół mija się z sensem) - pewnie najwygodniej będzie operować sekundami - bo i tak raczej nikt nie skorzysta z częstszej aktualizacji - no że chyba jako formę ataku DoS ;-) Właściwie nie wiem, czy na wszelki wypadek nie dać jakiegoś dolnego ograniczenia - co najmniej z 10 - 20 sekund - z szacunku dla łącz internetowych, obciążenia Fx, no i serwera).
Jako że z wersji 38-beta korzystam tylko okazjonalnie, to dokładniej przetestuję, jak już będzie działać z wersją stabilną.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: dexter » 10 kwietnia 2015, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Dzięki za pomysły. Na razie przekraczają moje możliwości, ale się poduczę i może część z tego uda mi się zrobić. No sekundy mogę zrobić :).

Jak znasz jakieś ciekawe zastosowania tego, podaj opcje do wpisania, wrzucę je do opisu na AMO.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Mirek » 10 kwietnia 2015, 20:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

.trim() dopisać też na pewno dasz radę :-)

Oprócz wymienionych wyżej w nawiasie zastosowań, korzystałem jeszcze przez jakiś czas z mikropodsumowań do sprawdzania, czy serwery działają prawidłowo - początkowo pobierałem datę i godzinę wygenerowania strony - i w razie czego widziałem, że np. godzina jest za bardzo nieaktualna. Potem korzystałem pośrednio z prostego skryptu PHP na innym serwerze, który monitorował stan tego pierwszego (o ile sam się nie zepsuł - ale on z kolei był monitorowany przez skrypt na pierwszym serwerze - więc musiałyby paść oba naraz, żebym niczego nie zauważył).

Zauważyłem jeszcze jeden drobny szczegół - aktualizowany jest tytuł wszystkich pasujących zakładek (nie tylko tej na pasku zakładek) - osobiście wolałbym, żeby tytuły pozostałych zakładek (jeśli mam zdublowane), poza tą jedną (stworzoną wyłącznie w celu pobierania danych z wybranego elementu) pozostały nietknięte - choć nadal chciałbym, aby działało to nie tylko na pasku zakładek. Ale to już większa przeróbka, więc na razie po prostu dopiszę sobie do adresu jakiś nieznaczący parametr lub coś po znaku # (czy nawet samego "hasza") - choć pewnie nie wszyscy potencjalni użytkownicy wpadną na coś takiego.

Gdyby udało Ci się dodać obsługę wielu (różnych) zakładek, to wspomnij w opisie i/lub tagach na AMO o mikropodsumowaniach/microsummaries - sam co jakiś czas tego szukałem i pewnie nie byłem jedyny. No i jeszcze będzie można wspomnieć wtedy o dodatku także na stronie: https://wiki.mozilla.org/Microsummaries.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa