configuration mania - ale sensowniejszy w obsludze
Moderator: Pomocy?!
configuration mania - ale sensowniejszy w obsludze
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0
- covo
- Z nami od: 21 maja 2003, 01:02
Odp: configuration mania - ale sensowniejszy w obsludze
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
- Garu
- Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55
Garu pisze:Dużo opcji ustawień https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... erestorer/
zanim odpowiedziales znalazlem cos takiego --> https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/guiconfig/?src=search i niezle przejechalem sie (na szczescie dzialalem na kopii ff). Okazalo sie, ze po zainstalowaniu ten dodatek elegancko nadpisal ustawienia ff swoimi ustawieniami i z tego co zauwazylem,to niektore byly po prostu "resetowymi" ustawieniami ff. Czyli pokasowal to, co od dlugiego czasu via about:config pieczolowicie zmienialem w ff .
stad pytanie:
czy Classic Theme Restorer tez po instalacji cos zmienia w about:config, a czego nie chcemy, by zmienil?
Powód: Nie korzystaj z serwisów skracających linki żeby coś nam pokazać. Nikt nie będzie ryzykował klikania w odnośniki które nie wiadomo gdzie prowadzą. Poprawiłem linka.
- covo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:42.0) Gecko/20100101 Firefox/42.0
Tak samo zachowuje się TabMix plus. Po wyłączeniu/usunięciu rozszerzenia, zresetowaniu pozostałości - zero problemów. Gui:config miałem kiedyś i nie było problemu.
- Garu
- Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55
Garu pisze:Po wyłączeniu/usunięciu wszystko przywraca się do stanu sprzed użycia CTR. Nie zauważyłem problemów. Po usunięciu pozostało ze 14 wpisówq w about:config, ale po zresetowaniu ich, nie było śladu rozszerzenia a wszystkie poprzednie ustawienia powróciły. Własnie usunąłem i posprawdzałem.
Tak samo zachowuje się TabMix plus. Po wyłączeniu/usunięciu rozszerzenia, zresetowaniu pozostałości - zero problemów. Gui:config miałem kiedyś i nie było problemu.
ano wlasnie, jest tak, jak podejrzewalem.
czyli wszelkie te "nakladki" na about:config dzialaja jak potluczone. A mowiac delikatniej - malo ergonomicznie.
Jesli mam duzo ustawien wlasnych + zachowanych firmowych w ff - to chce zeby kazdy dodatek "edycyjny" zobaczyl i pierwsze, i drugie DOKLADNIE w tej postaci liczbowo-wartosciowej,ktora jest w momencie instalacji dodatku i zeby ZADNEJ pozycji w about:config samoistnie nie zmienial.
Tymczasem cos tam w about:config mam ustawione na "100", instaluje ktorys z powyzszych cudow, ktory pokazuje w swoim panelu zaklikana pozycje na wysokosci nie "100",ale... "10". Patrze w "about" - faktycznie, jest 10. A przeciez rok temu ustawialem 100 i odtad bylo 100.
A takich samoistnych zmian moze byc i [wstaw liczbe].
Piszesz, ze:
"Po wyłączeniu/usunięciu wszystko przywraca się do stanu sprzed użycia"
- dobrze by bylo miec gwarancje tego. Mamy? Nie
Bo dalej piszesz:
Po usunięciu pozostało ze 14 wpisówq w about:config...
- czyli: pozostaly po prostu smieci, w dodatku dojdź tu do tego w prosty sposob i gwarantowany, ktore to wpisy sa nowymi wpisami...
Juz kiedys, podczas uruchom. pierwszy raz CM, pisalem, ze to jest "ergonomia" z epoki łupanej.
- covo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0
Ja rozumiem, że niektóre dodatki coś zmieniają z zasady: np. dodatek wymuszający na każdej karcie przycisk zamknięcia.
Jeżeli w opisie do tego dodatku jest info, że doda on ten przycisk na każdej karcie to wiadomo, że dla większości osób bez sensu by było, żeby po instalacji tego dodatku trzeba jeszcze było wejść w jego opcje i ręcznie to włączać. Ja się zaliczam do wyjątków i mimo wszystko wolałbym sam ręcznie za każdym razem wszystko uaktywniać
Inna sprawa gdy dodatek ma być ułatwieniem dla ręcznego grzebania w about:config. Tutaj wg mnie dodatek nie powinien nic sam zmieniać. Powinien pokazać wszystkie opcje, które wspiera i domyślnie zupełnie w nic nie ingerować. Opcje inne niż domyślne powinny być jakoś zaznaczone (np. grubszą czcionką lub innym kolorem). Oczywiście dobry programista usunie po sobie wszystkie wpisy i przywróci konfigurację sprzed instalacji dodatku.
Niestety ostatnio widać, że dobry programista to chyba gatunek powoli wymierający
Natomiast jako zabezpieczenie się przed tymi automatycznymi zmianami to jest chyba ustawienie tych opcji, które chcesz mieć na stałe jako lockPref.
Osobiście nigdy się tym nie bawiłem a mam pytanie co do tego. Jednak założę nowy wątek bo potem trudno będzie w gąszczu innych wątków odnaleźć to o co chcę zapytać.
- tomek2
- Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02
tomek2 pisze:Niestety ostatnio widać, że dobry programista to chyba gatunek powoli wymierający
w kazdym razie w sprawie tych dodatkow
tomek2 pisze:Natomiast jako zabezpieczenie się przed tymi automatycznymi zmianami to jest chyba ustawienie tych opcji, które chcesz mieć na stałe jako lockPref.
to ja chce wszystkie miec na stale=lock i za kazdym razem, gdy maja ulec zmianie - pytanie o zgode. Kropa. Przeciez z wagonu pozycji w about:config nie bede na piechote wybierac "co tez ja chce miec na stale",a co moze sie zmieniac (samoistnie).
- covo
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0
A tak właściwie to skąd mamy wiedzieć, że jakiś dodatek nie robi po cichu czegoś takiego: użytkownik ma wyłączoną opcję telemetrii? nic nie szkodzi - włączymy ją na chwilę, wykonamy co trzeba i znowu ją wyłączymy. Jak sobie sprawdzi to przecież cały czas jest wyłączona. Jest jakaś możliwość zablokowania takiego zachowania? Jakieś ostrzeganie przed zmianami, które nie są zablokowane przez lockPref? Część opcji chciałbym mieć możliwość przełączać w trakcie działania FF więc lockPref odpada. Jednak nie chciałbym żeby coś mi pod spodem zmieniało nawet na chwilę jakąś opcję.
- tomek2
- Z nami od: 26 listopada 2015, 00:02
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa