MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kopiowanie odnośników zablokowanych przez skrypt

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

Kopiowanie odnośników zablokowanych przez skrypt

Postautor: beata072 » 26 września 2016, 09:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Na Dropboxie najwyraźniej wyłączyli darmowym użytkownikom możliwość kopiowania bezpośredniego odnośnika do pliku (chyba, że nie jest to celowe działanie, a jakiś tymczasowy problem/błąd?). Jest to jedyny darmowy hosting, który pozwalał na podmianę pliku bez zmiany bezpośredniego odnośnika. Dzięki temu można było wkleić obrazek w posta na forum, a następnie zmienić go bez konieczności edycji tego posta. Można było wysłać link do obrazka mailem i już po wysłaniu podmienić obrazek zanim adresat przeczytał wiadomość. Dla mnie to bardzo ważne, bo zajmuję się grafiką i czasami potrzebuję poprawić wysłany już obrazek.
W tej chwili można skopiować bezpośredni odnośnik, jeśli wyłączy się skrypty na stronie Dropboksa. Wtedy pod PPM pojawia się zwykłe menu, które przy włączonych skryptach jest zastępowane przez to Dropboxowe. Niestety po wyłączeniu skryptów nie da się z kolei przesłać obrazka przez przeglądarkę (nie chcę używać klienta Dropbox). Czy jest jakiś sposób, dodatek, który pozwoli mi skopiować ten odnośnik bez blokowania skryptów? Dodam, że przy włączonych skryptach po najechaniu kursorem na odnośnik, jego adres jest wyświetlany w lewym, dolnym narożniku okna przeglądarki. Bardzo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu, tak abym mogła łatwo i szybko skopiować ten odnośnik, bez dodatkowego klikania aby wł/wył skrypty i odświeżania strony.

@Edycja:
Znalazłam obejście. Trzeba przeciągnąć odnośnik do nowej karty. Nie jest to jednak tak wygodne jak skopiowanie odnośnika po kliknięciu PPM, więc gdyby ktoś miał lepsze rozwiązanie, to będę wdzięczna za pomoc.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Kopiowanie odnośników zablokowanych przez skrypt

Postautor: dexter » 26 września 2016, 09:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Hmmm, nadal mam w katalogu Public w dropboxowym menu opcję kopiuj łącze publiczne. Inna sprawa, że to nie działa, wywala w konsoli błąd javascriptowy.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: beata072 » 26 września 2016, 09:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:49.0) Gecko/20100101 Firefox/49.0

Dokładnie, opcja jest, ale nie działa ani pod FF, ani pod Chrome.
beata072

Postautor: beata072 » 26 września 2016, 10:23

Ech, jednak te odnośniki są inne niż były wcześniej pod "Kopiuj łącze publiczne" i po czasie tak jakby wygasają. Do tego nikt inny nie może ich otworzyć,nawet jak u mnie jeszcze działa. Czyli trzeba jednak zmienić hosting, bo nie wiem w jaki sposób teraz uzyskać bezpośredni odnośnik :(
beata072

Postautor: dexter » 28 września 2016, 21:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

A kliknięcie Udostępnij?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: beata072 » 28 września 2016, 21:19

Dzisiaj już działa :) Mam nadzieję, że to był jakiś tymczasowy problem i już nie powróci.
A poprzez udostępnij można skopiować odnośnik, ale tylko do strony z obrazkiem, nie bezpośredni.
beata072

Postautor: beata072 » 27 października 2016, 02:32

Lendonie 86 - Jestem zadowolona, zresztą i tak nie mam innego wyboru. To jedyny darmowy hosting, który pozwala na podmianę pliku bez zmiany bezpośredniego odnośnika. Jedyny szkopuł, to trochę mało tego miejsca za free, bo korzystam właśnie z tego darmowego pakietu. Z tym, że ja nie używam klienta i nie synchronizuję żadnego folderu. Pliki wrzucam przez przeglądarkę, kiedy po prostu chcę komuś coś przesłać albo wstawić obrazek czy odnośnik do pliku na jakimś forum. Jest to całkiem wygodne i szybkie. Wystarczy przeciągnąć plik na wybrany folder z Dropboxa otwarty w przeglądarce. Ja mam po prostu przypiętą na stałe kartę z Dropboxem w Firefox i jestem przez cały czas zalogowana. Nie muszę więc za każdym razem wchodzić na stronę Dropboxa, logować się i wybierać folderu. Skopiowanie bezpośredniego odnośnika po wgraniu pliku to kwestia dwóch kliknięć. Przeglądarkę i tak mam właściwie cały czas uruchomioną, kiedy korzystam z laptopa, więc nie potrzebuję dodatkowo obciążać systemu aplikacją kliencką. Poza tym korzystanie z niej byłoby uciążliwe, bo większości plików, które wgrywam na Dropboxa, nie potrzebuję mieć na dysku. Na kopię zapasową jest zdecydowanie za mało przestrzeni dyskowej w tym darmowym planie, więc do takich rzeczy mam inne chmury. Dropbox wykorzystuję tylko do dzielenia się plikami i jako hosting obrazów. Do niedawna można tam było również wrzucać strony www, z czego też korzystałam, niestety w wersji darmowej zablokowali tę funkcjonalność.
Podsumowując, zależy do czego ktoś tego Dropboxa potrzebuje używać. Do moich celów jest bardzo przydatny. Gdybym miała więcej darmowej przestrzeni i gdyby nie zabrali tego hostingu www, to byłby idealny.
beata072

Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa