MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

adblock v. 3.01 - problem

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Firefox

Moderator: Pomocy?!

adblock v. 3.01 - problem

Postautor: monitorus2 » 18 listopada 2017, 10:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Witam serdecznie,

od pewnego momentu adblock nie blokował niczego. Probowalem dodawac formuly kolejnych elementów ze stron, ale dawalo to marny efekt.
Jaki czas temu zauwazylem, ze sam sie zaktualizowal bo zmienił się nterfejs, Ale dzisaij patrzę a ta sytuacja spowodowała, ze straciłem wszystkie dotychczasowe filtry.
Brak tu w nowej wersji informacji odnośnie tego jakie filtry są najczesciej uzywane.
Swego czasu zaladowalem zestaw filtrów, od cholery było tego, po pewnym czasie sprawdziłem co jest najczesciej blokowane i wywalilem te pojedyncze elementy, dzieki czemu odciazylem procka (bo jak kiedys czytalem przy b. duzej liczbie filtrów moze to wplywac na wydajnosc pracy).
Wszsytko dzialalo jak trzeba a po aktualizacji wszystko padło. Co się mogło stać?


1. Jaki filtr jest obecnie najskuteczniejszy?
2. Jak sprawdzic ktore formuly w filtrze są najczęściej używane i wywalil pozostale - bo jak patrze na nowe menu to nie widzę statystyk..

Pozdrawiam,
monitorus2
 

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: Marcinooo » 18 listopada 2017, 11:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/34EB

AdBlock od dawna miał bardzo przydatny moduł statystyk trafień filtrów, a uBlock od samego początku go nie miał, kilka osób (w tym ja) już 2 lata temu sugerowało tu:

https://github.com/gorhill/uBlock/issues/983

autorowi uBlocka dorobienie tego modułu, ale autor uBlocka ma innych gdzieś i robi uBlocka po swojemu, czyli robi tylko to co jemu pasuje, więc odrzucił propozycję i zamknął wątek, podobnie uBlock ma inne wady, które również zauważyło wielu ludzi w tym np. ja i beata072 (generalnie, że jest kłopotliwy w obsłudze), które opisaliśmy tu:

viewtopic.php?f=24&t=49351

A teraz widzę, że i AdBlock upodobnił się do uBlocka i wycięli moduł statystyk trafień filtrów, buahaha.

No niestety tak to jest, jeśli się samemu czegoś nie robi i nie jest się autorem, a tylko użytkownikiem, to jest się skazanym na programy robione przez innych, razem z wszystkimi wadami tych programów, a sensowne zastrzeżenia, propozycje, sugestie użytkowników, często są odrzucane przez widzi mi się autorów, opcjonalnie akceptowane tylko wtedy gdy samemu autorowi pasują.
Marcinooo
 

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: dexter » 18 listopada 2017, 13:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 7.0; Mobile; rv:57.0) Gecko/57.0 Firefox/57.0

Jak masz starą wersję Fx, nie powinieneś aktualizować dodatków, bo nowym wersjom nie pozwala się już tak głęboko wgryzać we flaki Firefoksa, jak wcześniej.
dexter
Moderator
 
Posty: 7404
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: ff2017 » 23 lipca 2018, 14:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Czy istnieje jakis sposób aby usunąć ramkę na reklamy z tej strony http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_list.php?ntype=0u&fdate=2018072306&row=346&col=210&lang=pl ????
Jakaś nietypowa metoda programowania stronki chyba powoduje że AdBlock 3.2 nie radzi sobie automatycznie.
Dałoby radę napisać własny filtr żeby to wyciąć z tej strony? bo ohydna biała luka powstała i mnie wkurza.
ff2017
 
Posty: 22
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: Garu » 23 lipca 2018, 15:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.9.2

Tam nie ma co wycinać, a powiększyć? http://prntscr.com/k9ybys
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1107
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: ff2017 » 23 lipca 2018, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

No właśnie tego banera z napisem "Czy wiesz że..." chce się pozbyć bo od lat tego tam nie było a od dziś jest i utrudnia korzystanie ze stron pogodowych. Ja z wielu stron usuwam jakieś głupie elementy nie będące reklamami, za duże loga, upierdliwe ramki itp.
ff2017
 
Posty: 22
Z nami od: 30 października 2017, 20:59

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: dexter » 23 lipca 2018, 22:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

Elementy na tej stronie są pozycjonowane absolutnie, to znaczy względem lewego górnego rogu witryny. Stąd po wycięciu czegokolwiek pozostałe elementy nie przesuwają się, tylko pozostają tam gdzie były. Natomiast w miejscach usuniętych elementów zieją ohydne białe plamy.

Rozwiązaniem jest nadpisanie pozycji tych obrazków za pomocą CSS. Należy zainstalować dodatek Stylus, i dla tej witryny napisać np. taki styl:
Kod: Zaznacz cały
body > div:nth-child(9) {position: absolute; top: 100px !important; left: 5px; width: 280px;}
body > div:nth-child(10) {position: absolute; top: 100px !important; left: 286px; width: 540px;}
dexter
Moderator
 
Posty: 7404
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: Garu » 24 lipca 2018, 00:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:55.0) Gecko/20100101 Goanna/4.0 Firefox/55.0 Basilisk/20180622

To Wam coś źle wyświetla się po normalnym zablokowaniu banera https://prnt.sc/ka4tcc
To tyle filtra w ublock origin:
##[src="/baner_3.png"]
Nie liczyłbym na to, że Firefox naprawi system.
Garu
 
Posty: 1107
Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Odp: adblock v. 3.01 - problem

Postautor: krystian3w » 24 lipca 2018, 10:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/67.0.3396.87 Safari/537.36 OPR/54.0.2952.60

Ale zostaje luka. Chcemy wywalić lukę, więc trzeba sięgnąć po:

  • userContent.css,
  • Stylus
  • lub CSS-ową regułę dla uBlock Origin:

    Kod: Zaznacz cały
    www.meteo.pl##[src="/baner_3.png"]
    www.meteo.pl##body > div:nth-child(9), body > div:nth-child(10):style(position: absolute; top: 100px !important;)


Raczej bardzo Firefox 52 / 55 nie odstaje by źle zinterpretował samo:
Kod: Zaznacz cały
body > div:nth-child(9), body > div:nth-child(10) {position: absolute; top: 100px !important;}


Jedynie zaleciłbym sprawdzić czy na stronie meto nie ma innych 9 i 10 div-ów, które się niepotrzebnie uniosą do 100 px (od góry), selektor CSS ">" 100% zabezpieczenia nie daje.
krystian3w
 
Posty: 360
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27


Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: