MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Notatka dopisana do maila: MsgNote lub Notary

Dodatki rozszerzające funkcjonalność i schematy wyglądu Mozilli Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Notatka dopisana do maila: MsgNote lub Notary

Postautor: RobertP » 01 lutego 2006, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Otrzymując mail chciałbym go opisać: np. "oddzwoniłem już" albo "przechować tego maila do marca" itp.
istnieją sobie 2 rozszerzenia do tego celu: MsgNote lub Notary. Mają jedną wadę - nie działają ;(
Czy ktoś odczuwa taką potrzebę, aby opisywać komentarzami korespondencję i jak sobie z tym poradzić (żółte karteczki się odklejają od monitora przy przewijaniu okna wiadomości ;) ).
W obu przypadkach opisano przyczynę nie zadziałania: jest wpis w plik install.rdf że kompatybilne z TB 0.8-1.0+. Zgodnie z opisem wyedytowałem ten plik, podmieniając na 1.5+. I nic. błąd w pliku konfiguracyjnym.
Takie pytanie: skoro wystarczy zmienić wpis 1.0 na 1.5 to czemu autorzy tego nie zrobili, i czemu nie działa kiedy ja to zrobię ;(

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników TB!
Ależ ten kombajn ma możliwości!
RobertP

Postautor: Stef » 02 lutego 2006, 07:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060124 Firefox/1.5.0.1

Być moze to nie jest kwestia zmiany tylko tych plików. ;)
Rozumiem że ani wbudowane 5 etykiet ani QuickNote nie zadowalają?
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: RobertP » 02 lutego 2006, 16:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.

Dodałem do TB QuickNote: brakuje mi tu przywiązania notatki do konkretnego maila. Poszukuję możliwości opisania maila, wysyłam jakieś pytanie, adresat odsyła odpowiedź nic nie cytując i jest to wiadomość wyrwana z kontekstu i nie niesie zatem żadnej informacji.

Z tego względu nie sprawdzi się też możliwość oflagowania wiadomości typem: praca, ważne itd.

Dla osób które poszukują podobnej funkcjonalności: poradziłem sobie instalując NightlyBuildTool co pozwala na doinstalowanie dodatku który teoretycznie nie powinien być kompatybilny. Tak na marginesie to dobra metoda, by np. z dnia na dzień nie stracić kontaktu z Calendarem (aż do połowy stycznia nie był kompatybilny z TB 1.5).

Jeszcze raz dzięki, Stef!
RobertP

Postautor: E2rd » 02 lutego 2006, 17:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

RobertP pisze:wysyłam jakieś pytanie, adresat odsyła odpowiedź nic nie cytując i jest to wiadomość wyrwana z kontekstu i nie niesie zatem żadnej informacji.

Hm, a nie wystarczy Widok -> Sortuj według -> Powątkowane? :o
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: mhl » 02 lutego 2006, 17:12

Przeglądarka: Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; pl)

ej gdzie ty NightlyBuildTool znalazłeś czegoś takiego nie ma w google!!
mhl

Z nami od: 02 lutego 2006, 16:28

Postautor: Gość » 06 lutego 2006, 10:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

ej Ty! (również pozdrawiam)
Chodziło o Nightly Tester Tools. Jeśli kogoś poszukującego wprowadziłem w maliny, przepraszam.

A do E2rd:
dzięki za podpowiedź, ale wątkowanie jest przeprowadzane na podstawie [tematu] wiadomości. W moim przypadku się nie sprawdza, bo np. wszystkie listy o temacie "kontrola" wpadają do jednego wątku, niezależnie czy ty kontrolujesz, czy Ciebie kontrolują ;) Mam też do czynienia z łamaczami netykiety, którzy z oszczędności nie wpisują tematu i wtedy wszystko trafia do jednego wątku-śmietnika.

Podsumowując: Notatka na mailu się przyda (nigdy nie mazaliście na kopertach snail-maili?). Pod oknem wiadomości otwiera się mały pasek i w krótkich żołnierskich słowach mogę sobie dopisać "godzinę po wysłaniu maila, ktoś zadzwonił i przesunął termin o godzinę, zaktualizować w kalendarzu", albo "przy odpowiedzi pozdrowić jej córkę Małgosię - ważne!". Zainstalowałem, używam, polecam innym.

Dzięki wszystkim za głos w dyskusji, pozdrawiam.
Gość

Postautor: RobertP » 06 lutego 2006, 10:56

mhl pisze:czegoś takiego nie ma w google!!

skoro czegoś nie ma w Google, to nie występuje w przyrodzie??

Przepraszam, powyższy post również jest mój, ale zapomniałem się podpisać.
RobertP

Postautor: mhl » 07 lutego 2006, 16:24

Przeglądarka: Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; pl)

Tak bo więcej od Google wie tylko Chuck Norris ;]
mhl

Z nami od: 02 lutego 2006, 16:28

Postautor: bala2 » 12 lutego 2008, 12:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12

Poprawioną wersję znajdziesz pod tym adresem:
http://rick.measham.id.au/200711/notary-for-thunderbird-2x/

lub też zmień samodzielnie wg poniższego przepisu:

zmień rozszerzenie z xpi na zip i rozpakuj zawartość, następnie znajdź w katalogu "chrome" plik “install.rdf” i otwórz go np. w notatniku. Znajdź wiersz
<em:maxVersion>1.0+</em:maxVersion>
i zamień "1.0+" na "2.0+", zapisz dokument. Spakuj ponownie (zachowując strukturę katalogów) lub podmień w archiwum edytowany plik, zmień z powrotem rozszerzenie z zip na xpi i gotowe, możesz instalować w TB2.
bala2

Postautor: Grzegorz_P » 19 lutego 2008, 15:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 Firefox/2.0.0.12

Witam!
Otrzymując mail chciałbym go opisać: np. "oddzwoniłem już" albo "przechować tego maila do marca" itp.

A może to rozszerzenie, spełni Twoje oczekiwania:
XNote 2.1
pozdrawiam
Grzegorz_P

Z nami od: 01 sierpnia 2003, 22:31

Wróć do Rozszerzenia dla Thunderbirda