[HTML] Jaki jest sens używania DIV zamiast TABLE? + tutorial
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
[HTML] Jaki jest sens używania DIV zamiast TABLE? + tutorial
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4
Witam wszystkich!
Zdarzało mi się kiedyś pisać różne strony internetowe... Długo tego nie robiłem, a teraz okazało się że używanie <table> jest przestarzałe i ludzie zamiast tego używają DIVów.
Czy jest sens przesiadki z TABLE na DIV? jakie to przynosi korzyści, a jakie straty ?
I przy okazji, macie gdzieś jakiś tutorial, jak pisać strony internetowe korzystając z DIVów?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Zdarzało mi się kiedyś pisać różne strony internetowe... Długo tego nie robiłem, a teraz okazało się że używanie <table> jest przestarzałe i ludzie zamiast tego używają DIVów.
Czy jest sens przesiadki z TABLE na DIV? jakie to przynosi korzyści, a jakie straty ?
I przy okazji, macie gdzieś jakiś tutorial, jak pisać strony internetowe korzystając z DIVów?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
- NortonEX
- Z nami od: 13 lipca 2006, 13:20
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4
Ja dodam jeszcze prezentację wyjaśniającą dlaczego układ na tabelkach jest głupi. 
- riddle
- Z nami od: 24 maja 2004, 17:43
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b1) Gecko/20060710 Firefox/2.0b1
Tabelki służą przedstawianiu danych tabelarycznych, a nie pozycjonowaniu elementów na stronie. Nie są przestarzałe, po prostu były od początku używane niewłaściwie z ich przeznaczeniem, niezgodnie ze standardami.
I same DIVy nie wystarczą do budowy strony, ważniejszy jest CSS. Bez DIVów można sobie poradzić - bez CSSa już nie.
I same DIVy nie wystarczą do budowy strony, ważniejszy jest CSS. Bez DIVów można sobie poradzić - bez CSSa już nie.
- Gość
• Strona 1 z 1