Moby04 pisze:Pierwotnie to chodzilo mi o to, zeby strona miala dokladnie 600 pikseli szerokosci - reszte wypelnilbym marginesami z obydwu stron. Niestety, Opera i Firefox ignboruja ustawienia szerokosci (koloru tla zreszta tez mi nie uwzglednily dla dzialu div#page)
Swoja droga moglibyscie w miare przystepnie wyjasnic mi czym sie rozni ustawienie absolute od relative?
woowek pisze:a tla nie bedzie, chyba ze sprobuj dodac tak jak mowilem overflow:hidden do #page. inaczej opera i firefox nie wyswietla tla pustego elementu, chyba ze dodasz oprocz szerokosci jakas jego wysokosc, ale to przy zmienianiu dlugosci menu czy #content moze byc uciazliwe.
[Jeżeli się gdzieś pomylę, proszę mnie poprawić.
Jest tak, jak napisał woowek. Jeżeli cała zawartość danego elementu jest pozycjonowana absolutnie, to de facto tan element jest pusty, bo jego zawartość jest wyjęta z biegu dokumentu. Jeżeli masz Web Developera, to zobacz, jak to wygląda: #page to wąski pasek na górze ekranu o szerokości 600 pikseli. Cała zawartość znajduje się z boku. Ja staram się nie używać pozycjonowania absolutnego, kiedy nie muszę tego robić, bo czasem rozjeżdża mi się strona.
Rozwiązaniem może być chyba nadanie szerokości #content i #index, ale według mnie lepiej nadać #index float: left.
- Kod: Zaznacz cały
#page {
width: 570px;
background-color: #fcf;
padding: 15px;
}
#index {
float: left;
padding: 10px;
width: 130px;
}
#index a {
display: block;
}
#content {
margin-left: 150px;
}
Pisałem z głowy, więc nie wiem, czy to zadziała. Poza tym chyba nie rozumiem, co dokładnie chciałeś uzyskać.
Pozdrawiam.