MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[Warstwy vs. tabele] Czyżby lekka hipokryzja?

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[Warstwy vs. tabele] Czyżby lekka hipokryzja?

Postautor: Ciekawski » 31 sierpnia 2006, 14:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

W tym temacie nie mam zamiaru w jakikolwiek sposób udowadniać wyższość tabel z warstwami, ani nawet ich zrównywać. Sam jestem za korzystaniem z nowych standardów (po to są...). Wydaję się jednak, że w Waszą argumentację, wkradła się nutką tytułowej hipokryzji, już wyjaśniam na czym ona polega:
Ukazując wyższość tabel nad warstwami, środowisko promotorów nowych technologii korzysta np. z:
http://osiolki.net/tabelki/05killer.html
Czytamy tam:
"Zabójcze" strony: zagnieżdżone tabelki i jednopikselowe GIF-y

oraz:
Zamiast umieszczać tabelki w tabelkach, wypełniając komórki niewidocznymi GIF-ami i twardymi spacjami (...)

Tymczasem, jednym z promowanych sposób na zrównanie wysokości dwóch kolumn jest obrazek tła, czyli też GIF... Ja tu widzę małą sprzeczność.
Proszę traktować temat jako luźny, jak zaznaczyłem wcześniej nie udowadniam wyższości tabel nad warstwami. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź! :)
Pozdrawiam
Ciekawski
Ciekawski

Postautor: Tomek » 31 sierpnia 2006, 14:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b2) Gecko/20060821 Firefox/2.0b2

1pikselowe przezroczyste gify były kiedyś wuykorzystywane do pozycjonowania elementów na stronie. - a obrazek tła do kolumn nie musi być 1 pikselowym gifem
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: diablownik » 31 sierpnia 2006, 17:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b2) Gecko/20060830 BonEcho/2.0b2

Poza tym jest istotna różnica między używaniem tabelek do tworzenia układu strony (pozycjonowania poszczególnych jej elementów) a używaniem tabelki do przedstawiania danych tabelarycznych (a więc zgodnie z przeznaczeniem) :)
diablownik

Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10

Postautor: Ciekawski » 31 sierpnia 2006, 19:53

Przeglądarka: Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; pl)

Ja nie twierdze, że sie powinno uzywać tabel do tworzenia stron. Coś co w tam jest z założenia złe tam, jest dobre tu, bo z tego punktu nie widzę różnicy między 1 pikselowym, a powiedzmy np. 200 pikselowym obrazkiem...
Ciekawski

Postautor: Gość » 31 sierpnia 2006, 21:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

1x obrazki stosowało się wtedy, kiedy przeglądarki miały problemy z tabelami. Przy budowie stron na DIV ten problem nie występuje, więc żadne xpikselowe "wspomagacze" nie mają racji bytu :), tylko aby utrudniają w przeglądaniu stron (a zobacz, jak to wygląda np. w przeglądarkach tekstowych :D).
Gość

Hehe ale kręcicie

Postautor: Ciekawski » 01 września 2006, 12:55

Przeglądarka: Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; pl)

Jak to nie mają racji bytu? A obrazek tła to nie jest wspomagacz? Nie odwracajcie kota ogonem, tłumacząc różnic w zastasowaniu ;), bo wiem do czego służyły. Powtarzam, że chodzi o samą ideę "wspomagaczy". Tam są złe, a tu też jako "wspomagacze" są jedną z metod...
Ciekawski

Postautor: Tomek » 01 września 2006, 13:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1b2) Gecko/20060821 Firefox/2.0b2

nie rozumiesz o co chodzi. wspomagacze pikselowe służyły do ustawienia danego el. strony w danym miejscu. a obrazek tła może być pod tekstem, obok, na środku i nie służy do tworzenia pozycjonowania el. na stronie.
A w przypadku robienia layoutu z rozciągliwymi kolumnami też się da ominąć bez stosowania obrazka tła - poszukaj w googlach :) (choć ta metoda jest szybka, wygodna i w 100% semantyczna - bo nie służy do ułożenia elementów na stronie tylko do podkreślenia wizualnego...)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Wróć do Tworzenie stron WWW