JAK WYCENTROWAĆ JAKIKOLWIEK BLOK WEWNĄTRZ JAKIEGOKOLWIEK BLOKU, NIE UŻYWAJĄC DO TEGO MARGIN:AUTO?!?!?
Problemy z margin:auto:
Zabawa z marginem rozwala layout przy resizowaniu okna pod Gecko.
http://akson.sgh.waw.pl/~zczajk/szablon.html
Należy zmniejszyć rozmiar okna Mozilli poniżej szerokości prawego dolnego bloku i spróbować się przewinąć scrollem do lewego dolnego bloku - wtedy widać, o co chodzi. Pod Operą 7.0 i IE 5.5 jest OK. Pod Gecko też już sobie z tym poradziłem - ale przykład zostawiam, bo to nie powinno tak działać.
Mozilla traktuje kliknięcie na marginesie zewnętrznym [słusznie] za kliknięcie na elemencie - ale w moim layoucie nie mogę sobie na to pozwolić. Patrz poniżej: Cel
Muszę tu poprawić swój błąd, którego nikt nie wychwycił do 27.10.2003:
To jest prawda tylko jeśli kod jest niezgodny ze standardem i w <a> występuje <div>, przykład na to, jak to działa jest tutaj:
http://akson.sgh.waw.pl/~zczajk/Noname6.html
Rozwiązaniem jest oczywiście przerobienie <a> na blok.
Czyli za dużą część zamieszania poniżej jestem odpowiedzialny. Napisałem bzdurę, a potem próbowałem ją korygować stylami.
Cel:
- chcemy rozmieścić na stronie 3 przyciski, przy czym 1 wyrównany do lewej, 2 wycentrowany, 3 wyrównany do prawej
Hipoteza:
-nie da się rozmieścić w ten sposób 3 divów w jednej linii, trzeba je umieścić w tabelce
Obserwacje:
Gecko ignoruje polecenie text-align:left/right/center dla BLOKÓW
Pytanie:
Jak rozmieścić te elementy pod Gecko?
Kod:
Kod, który tu był, był zbędny i błędny.
a robi się to np tak:
<style>
div.kolumny {
float:left; width: 33%; text-align: center;
}
.przycisk {
height:20px;line-height:20px;width:90px; margin: 5px auto;display:block;
}
a
{
display:block;background:#aaa;width:280px;
}
</style>
</head>
<body>
<div class="kolumny"><a class="przycisk" style="float:left" href="#">wstecz</a></div>
<div class="kolumny"><a class="przycisk" href="#">poczatek</a></div>
<div class="kolumny"><a class="przycisk" style="float:right" href="#">nastepny</a></div>
</body>
</html>