MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[CSS] - problem z wyświetlaniem

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Postautor: helios » 26 sierpnia 2006, 13:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.5) Gecko/20060731 Ubuntu/dapper-security Firefox/1.5.0.5

Moby04 pisze:Pierwotnie to chodzilo mi o to, zeby strona miala dokladnie 600 pikseli szerokosci - reszte wypelnilbym marginesami z obydwu stron. Niestety, Opera i Firefox ignboruja ustawienia szerokosci (koloru tla zreszta tez mi nie uwzglednily dla dzialu div#page :( )

Swoja droga moglibyscie w miare przystepnie wyjasnic mi czym sie rozni ustawienie absolute od relative?

woowek pisze:a tla nie bedzie, chyba ze sprobuj dodac tak jak mowilem overflow:hidden do #page. inaczej opera i firefox nie wyswietla tla pustego elementu, chyba ze dodasz oprocz szerokosci jakas jego wysokosc, ale to przy zmienianiu dlugosci menu czy #content moze byc uciazliwe.

[Jeżeli się gdzieś pomylę, proszę mnie poprawić. :)]
Jest tak, jak napisał woowek. Jeżeli cała zawartość danego elementu jest pozycjonowana absolutnie, to de facto tan element jest pusty, bo jego zawartość jest wyjęta z biegu dokumentu. Jeżeli masz Web Developera, to zobacz, jak to wygląda: #page to wąski pasek na górze ekranu o szerokości 600 pikseli. Cała zawartość znajduje się z boku. Ja staram się nie używać pozycjonowania absolutnego, kiedy nie muszę tego robić, bo czasem rozjeżdża mi się strona.
Rozwiązaniem może być chyba nadanie szerokości #content i #index, ale według mnie lepiej nadać #index float: left.

Kod: Zaznacz cały
#page {
width: 570px;
background-color: #fcf;
padding: 15px;
}

#index {
float: left;
padding: 10px;
width: 130px;
}

#index a {
display: block;
}

#content {
margin-left: 150px;
}

Pisałem z głowy, więc nie wiem, czy to zadziała. Poza tym chyba nie rozumiem, co dokładnie chciałeś uzyskać.

Pozdrawiam.
helios

Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15

Poprzednia

Wróć do Tworzenie stron WWW