Domel pisze:athantor pisze:I jest przestarzałe i dziś niezalecane.
Tak, wlasnie tak napisalem, nie wiem po co powtarzasz
Gdzie?
Domel pisze:athantor pisze:Jak to nie? A w czym problem?
Hmm? Standard SMTP jest '8bit clean' i nie ingeruje w treść listów. 10 lat temu może i tak, ale dziś nie.
Na pytanie po czesci sam sobie odpowiedziales z kolejnym zdaniu. A ja odpwiadam RFC2045.
Dalej nie wiem o co chodzi?
W RFC 2045 nie ma nic na ten temat.
Domel pisze:athantor pisze:128. Drugie (a raczej pierwsze) 128 znaków, to te z US-ASCII. Więc, tak naprawdę to tylko 128 znaków
Z ISO-8859-1 256 a z ASCII 128. Nie znasz specyfikacji
- Kod: Zaznacz cały
Characters in the charset ascii.
----------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
2x ! " # $ % & ' ( ) * + , - . /
3x 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : ; < = > ?
4x @ A B C D E F G H I J K L M N O
5x P Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _
6x ` a b c d e f g h i j k l m n o
7x p q r s t u v w x y z { | } ~
Characters in the charset latin-iso8859-15.
----------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
Ax ¡ ¢ £ € ¥ © § ¹ © ª « ¬ ® ¯
Bx ° ± ² ³ ® µ ¶ · ¾ ¹ º » Œ œ Ÿ ¿
Cx À Á Â Ã Ä Å Æ Ç È É Ê Ë Ì Í Î Ï
Dx Ð Ñ Ò Ó Ô Õ Ö × Ø Ù Ú Û Ü Ý Þ ß
Ex à á â ã ä å æ ç è é ê ë ì í î ï
Fx ð ñ ò ó ô õ ö ÷ ø ù ú û ü ý þ ÿ
Ktoś tu nie zna specyfikacji naprawdę... Dla mnie od A0 do FF jest 5F znaków, a nie FF. No chyba że nie umiem liczyć...
Domel pisze:athantor pisze:Latin1 nie jest potrzebny dla statystycznego hamerykańca
Mozliwem tu nie chodzi o to co jest potrzebne, tylko chodzi o zgodnosc w stecz.
Tylko nie wiem czy zauważyłeś, ale iso-8859-1 jest już kodowane wielobajtowo...
I wracając:
Tak wiec UTF-8 jest przejsciowy bo jest zgodny z ANSII (i z 256 znakaki z ISO-8859-1) wiec teoretycznie tekst napisany przez amerykana w UTF-8 nie bedzie zajmowal wiecej niz ten w ISO-8859-1).
Powiższa tabelka kodowana w latin9 i utf-8:
[athantor:~]$ ls latin9.txt
-rw-r--r-- 1 athantor users 462 2004-03-31 21:20 latin1.txt
[athantor:~]$ ls utf8.txt
-rw-r--r-- 1 athantor users 558 2004-03-31 21:21 utf8.txt
462B vs 558B... Więc?
Domel pisze:Szczegolnie ze mozna by powiedzec myslac takim tokiem, ze i UTF-8 nie jest potrzebne.
Nie jest potrzebne tam gdzie, z powodzeniem można zastosować kodowanie jednobajtowe i tam gdzie wiemy, że w przyszłości nie będzie trzeba tego zmienić. Np. na usenecie.
Domel pisze:athantor pisze:http://www.unicode.org/versions/Unicode4.0.0/
Jesli juz to
http://www.unicode.org/versions/Unicode4.0.1/
O masz
Domel pisze:athantor pisze:Jak to nie radzi? Dla UTF-8, BOM nie jest potrzebny ani wymagany.
No to zdecyduj sie, bo pytanie sugeruje ze sobie dadzi
Nic nie sugeruje. W prosty i przystęny sposób pyta się w jaki sposób sobie nie radzi
Domel pisze:natomiast drugie zdanie ze nie musi sobie radzic.
No właśnie tym była spowodowana moja ciekawość sposobu nie radzenia se.
Domel pisze:Zreszta niewazne, poniewaz pomyliles pojecia: nie chodzi o to czy jest wymagany czy nie (szczegolnie ze zgadzam sie ze nie jest wymagany) tylko czy notatnik to obsluguje.
Nie wiem
Domel pisze:Chodzi o to ze nie jest wymagany ale to nie znaczy ze byc nie powinien.
No, być nie powinien, bo powoduje więcej kłopotów niż pożytku, ale być może
Domel pisze:Moze akurat ja chcem zeby bylo a notanik na to nie pozwala (np w przypadku langpackow wydawanych przez mozillapl.org, nie moge edytowac w notatniku, poniewaz pojawiaja sie bledy parsera.
Bo notatnik ssie. gVim rox
A poza tym, wcześniej wspomnianym edit-em można usunąć BOM z początku pliku... (Sam tak robię z plikami .po).
Domel pisze:A jak widac wlasnie Twoja przegladarka dziala, co jest dowodem, ze nie byla tlumaczona w Notatniku).
Moja przeglądarka nie jest tłumaczona
Ale wyobraź, proszę, sobie, że tłumaczę taki czytnik news o nazwie "40tude Dialog" i w nim są dwa pliki: ze zwykłymi stringami, oraz ze stringami dla liczb mnogich ("pobrano %d artykuł/y/ów z %s") i o ile pierwszy można wyedytować przez program "poEdit", o tyle drugi już nie. I zgadnij czym go edytowałem? Tak notatnikiem i też kompilator wywał "invalid character", ale jakoś działają.
I właśnie tym editem można świetnie usunąć te trzy znaki.
Domel pisze:Reasumujac wlalbym zeby Notatkim cos obslugiwla w 100% a nie w 50%.
Notatnikiem, to tylko można edytować pliki .ini i to jeśli ktoś jest sado-macho