MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Postautor: co za gość!! » 01 kwietnia 2005, 22:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

Witam
mam taki problem że nie wiem jak ustawić wysokość div. Mam coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
<html lang="pl">
<head>
<style type="text/css">
#jeden {POSITION:absolute; VISIBILITY: Visible; WIDTH:200; HEIGHT:0; overflow-x: hidden; LEFT:200; TOP:155; background-color : #00ff00}
</style>
<meta
content="text/html; charset=ISO-8859-2"
http-equiv="content-type">
<title></title>
</head>
<body>
<br>
<div
style="border-style: solid; border-width: 1px 0px 0px 0cm; left: 241px; width: 470px; top: 96px; height: 1px;"
id="jeden">
<p>fwefemiofm ewofmewof ewiofew
feiwmf iweofnewio fniwef neifn weonfweiofn weiof nieonfioewn fioew nf
newi fneiwofnweoifn f0 jf902 jfe ijw ieojiofjewiofj 092fj 90jfioefjwe
oifj20f9j90jf ewjfiofj ewjf2 fjwepijf 092j feiof jioj
fijf902jf092jf90j32f90j 2390fj9230 jf09j f90 jf 0923jf239fj 2039fj9023 <br>
</p>
</div>
<div style="margin-left: 40px;"><br>
</div>
</body>
</html>


i problem w tym, że w IE div dopasowuje mi się do tekstu a w FF się buntuje. Czy ktoś wie jak to ustawić? Przeglądałem na ten temat stronę w3schools ale tam proponowali (mam na myśli float) dwa suwaki a dla mnie ten poziomy jest niepożądany.
Tak podsumowując zależy mi na tym żeby div miał stałą szerokość, a jego wysokość automatycznie dopasowywała się do tekstu tak jak w IE.
Opcja II: to suwak ale tylko pionnowy.

PS. z css mam do czynienia od niedawna.
co za gość!!
 

Re: [css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Postautor: athantor » 01 kwietnia 2005, 23:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050326 Firefox/1.0.2

co za gość!! pisze:
Kod: Zaznacz cały
[...]
#jeden {
           POSITION:absolute;
           VISIBILITY: Visible;
           WIDTH:200;
           HEIGHT:0; ← !!
           overflow-x: hidden; ← ??
           LEFT:200;
           TOP:155;
           background-color : #00ff00
}
[...]
<body>
<br>
<div
style="
         border-style: solid;
         border-width: 1px 0px 0px 0cm;
         left: 241px;
         width: 470px;
         top: 96px;
         height: 1px;" ← !!
id="jeden"
>
[...]


i problem w tym, że w IE div dopasowuje mi się do tekstu


Mimo iż mu nadałeś wysokość ZERA pikseli, a późnie redefiniowałeś ją na 1px? Ciekawe.

co za gość!! pisze:a w FF się buntuje.


Się nie buntuje, tylko wyświetla div o wysokości jednego piksela jak mu zostało nakazane.

co za gość!! pisze:Czy ktoś wie jak to ustawić?


Nie ;-)

co za gość!! pisze:Przeglądałem na ten temat stronę w3schools ale tam proponowali (mam na myśli float) dwa suwaki a dla mnie ten poziomy jest niepożądany.


E? To chcesz, żeby Ci się automagicznie dostosowywało, czy mieć “niby-iframkę” ™?

co za gość!! pisze:Tak podsumowując zależy mi na tym żeby div miał stałą szerokość, a jego wysokość automatycznie dopasowywała się do tekstu tak jak w IE.


to nadaj mu szerokość, a wysokość zostaw w spokoju, bo jak wiesz ze specyfikacji CSS2, wartość początkowa wysokości to “auto”.

co za gość!! pisze:PS. z css mam do czynienia od niedawna.


Widać. :P

  • Nie ma czegoś takiego jak “overflow-x”.
  • Czemu redefinujesz raz nadane własności? Jak doskonale wiesz, wartości “bliżej“ elementu są ważniejsze i zastępują te nadane w arkuszu.
  • Polecam jakiś lepszy edytor, niż notatnik, który będzie automagicznie wcinał kod, bo naraze to syf straszny. :) (prawda, że ładniej?)
  • Wiesz, że html jest przestarzały i zastąpiony przez xhtml?
Obrazek Obrazek
athantor
 
Posty: 911
Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Lokalizacja: Białystok

wielkie dzięki

Postautor: co za gość!! » 02 kwietnia 2005, 18:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050321 Firefox/1.0.2

przeoczyłem tą linijkę z jednym px. Mea Culpa. Teraz to wygląda tak jak chciałem.
dzięki i pozdrawiam
co za gość!!
 

Odp: [css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Postautor: kaśka » 25 sierpnia 2011, 14:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:6.0) Gecko/20100101 Firefox/6.0

Jakto nie ma czegoś takiego jak overflow-x ? ;]

jakby nie było overflow-x to overflow-y też by nie istniał, a istnieje... ;) i mało tego - działa! :twisted:

A oto link do wypróbowania jego działania: http://www.w3schools.com/cssref/tryit.a ... verflow-xy (można podmienić hidden na np auto i od razu widać, że x i y działają osobno) :)
kaśka
 

Odp: [css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Postautor: kaśka » 25 sierpnia 2011, 14:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:6.0) Gecko/20100101 Firefox/6.0

Ach, bo to taki stary post......
kaśka
 

Odp: [css] auto-dopasowanie wysokości div do tesktu

Postautor: Tomek » 25 sierpnia 2011, 15:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:8.0a2) Gecko/20110824 Firefox/8.0a2

Ba - nawet na dzień dzisiejszy czegoś takiego nie ma! Nie ma w... specyfikacji CSS 2.1... jest w specyfikacji CSS 3.0 - ale ta na razie jest na etapie tworzenia, więc nie można mówić że jest...
A że działa - to inna para kaloszy.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9046
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52


Wróć do Tworzenie stron WWW

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: