Nie bardzo wiem gdzie to umieścić, zdecydowałem że tu.
Pytanie:
Czy adres określajacy położenie obrazka względem strony go zawierającej, zaczynający się od file:///
np. <a href="file:///c:/www/strona1/obrazki/obrazek1.png">
jest bezwzględny czy względny?
Bo mnie się wydaje, że jest bezwzględny, a w helpie do SeaMonkey jest, że jest to względny. A ja nie bardzo rozumiem dlaczego.
Kawałek z helpa, po polsku i angielsku:
Jeżeli położenie obrazka jest podane bezwzględnie (rozpoczyna się od http://) i użytkownik jest podłączony do internetu, to obrazek będzie widoczny zarówno w Kompozytorze Stron jak i w Nawigatorze. Ale jeżeli położenie obrazka jest względne (rozpoczyna się od file:///) w stosunku do położenia strony, to obrazek będzie niewidoczny w zapisanej na dysku twardym wersji dokumentu.
If an image location is absolute (starts with http://) and you are connected to the Internet, you will still see that image in the document in Composer and Navigator. However, if the image location is relative to the page location (starts with file:///), then you won't see the image in the local version of the document.
Adresy względne i bezwzględne do np. obrazka
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Adresy względne i bezwzględne do np. obrazka
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
- lemiel
- Z nami od: 18 maja 2004, 07:09
Re: Adresy względne i bezwzględne do np. obrazka
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1
lemiel pisze:Pytanie:
Czy adres określajacy położenie obrazka względem strony go zawierającej, zaczynający się od file:///
np. <a href="file:///c:/www/strona1/obrazki/obrazek1.png">
jest bezwzględny czy względny?
Bo mnie się wydaje, że jest bezwzględny, a w helpie do SeaMonkey jest, że jest to względny. A ja nie bardzo rozumiem dlaczego.
Sam napisałeś "określajacy położenie obrazka względem strony go zawierającej" - czyli jest to adres względny. Jeśli umieścisz na swojej stronie odwołanie do obrazka na dysku C:, a potem będziesz chciał tą stronę zobaczyć na innym komputerze, dysk C: będzie już innym dyskiem (na którym wcale nie musi się znajdować ów obrazek). A skoro odwołanie do obrazka jest zależne od tego na którym komputerze dana strona jest otwierana, jest to adres względny.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
• Strona 1 z 1