MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wklejanie skryptów Java w dokument html

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Wklejanie skryptów Java w dokument html

Postautor: Łukasz 34672 » 02 marca 2006, 17:21

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Witam serdecznie.
Mam pytanie:
Jak korzystać ze skryptów Java tworząc dokument html??
Mam pare problemów, o ile html-em "jako tako" jestem w stanie operować, tak np java jest dla mnie czarną magią.
Chcę zrobić taki łańcuch zależności:
jeżeli najerzdżam na okienko z szeregu okien po lewej str.
na banarze umieszczonym centralnie u góry pojawia się szerszy opis zawartości która pojawi się po kliknięciu odsyłacza na którym aktualnie znajduje się kursor myszy...
Podejżewam że dla kogoś kto się tym zajmuje sprawa jest prosta,
ja niestety jako laik nie mam pomysłu jak to zrobić
Będę wdzięczny za polecenie stron z objaśnieniami lub jeżeli jest to możliwe proszę o podesłanie mi szablonu konkretnie z wyżej opisaną funkcją w java
z góry dziękuję
Łukasz 34672

Postautor: Tomek » 06 marca 2006, 08:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

1. Po pierwsze - zmień przeglądarkę!
2. Po drugie pierwsze - chyba łatwiej znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie korzystając z superszybkiego megaprofesjonalnego narzędzia dla webmasterów
3. Wydaje mi się że skoro w html "jako-tako" operujesz to nie bierz się za js... wpierw opanuj html w stopniu przynajmniej dobrym - wtedy zobaczysz że nie warto czasem stosować js :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Stef » 06 marca 2006, 09:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.1) Gecko/20060130 SeaMonkey/1.0

Na początku miałem wrażenie że autentycznie chodzi o zagnieżdżanie Javy, ale teraz wydaje mi się że niesłyszałeś o Tooltipach w CSS - tyle że tam nawet js nie uświadczysz.

Ku pamięci: zdaje się że mylisz JavaScript i Javę. Te dwa języki mają ze sobą wspólną tylko nazwę. Java została stworzona przez firmę SUN i jest obsługiwana w przeglądarkach po zainstalowaniu specjalnego pluginu. JavaScript wymyślone przez firmę Netscape jest obsługiwane przez same silniki przeglądarek i nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów. Java jest osadzana na stronach w oddzielonych od reszty strony "apletach", zwykle wykorzystywana do czatów. JavaScript jest integralną częścią strony realizującą jej różne dynamiczne aspekty (pomimo tego że moze być umieszczony w osobnym pliku zupełnie jak arkusze stylów).
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: KomarQ » 06 marca 2006, 11:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9a1) Gecko/20060124 Firefox/1.6a1

Można też dodać, że nazwy JavaScript się nie tłumaczy, o! ;)
KomarQ

Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13

Wróć do Tworzenie stron WWW