MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

dymek do obrazka w klasie?

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

dymek do obrazka w klasie?

Postautor: Doppler » 17 czerwca 2011, 23:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1

Kombinuje i nie mogę wykombinować.

Mam obrazek - link zdefiniowany w klasie
Kod: Zaznacz cały
<a href="foto2/displayimage.php?pid=4151" class="herb"> </a>


odpowiednia klasa to

Kod: Zaznacz cały
.herb {
background-image: url('infoh.gif');
padding-right: 10pt;
background-repeat: no-repeat;
text-decoration: none;
}
.herb:before {content:  ""; }
.herb:link {text-decoration: none}


Dzięki takiemu rozwiązaniu - mam mały obrazek, który jest linkiem, i wystarczy mi tylko zmienić numer "pid" aby zmienić link.

PROBLEM - jednak polega na tym że dobrze by było żeby po najeździe myszką widać było dymek z napisem "herb rodzinny".

CZY TO MOŻLIWE ?
Doppler
 
Posty: 5
Z nami od: 17 czerwca 2011, 13:18

Odp: dymek do obrazka w klasie?

Postautor: Grzegorz » 26 czerwca 2011, 19:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.18) Gecko/20110614 Firefox/3.6.18

Dodaj atrybut title w odnośniku.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: dymek do obrazka w klasie?

Postautor: Doppler » 30 czerwca 2011, 22:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:5.0) Gecko/20100101 Firefox/5.0

Dziękuję za odpowiedź ale wyraźnie napisałem że szukam metody aby to było zdefiniowane w klasie a NIE na stronie - co jest oczywiste do zrobienia.

Chodzi o zapis podobny do tego jak np. obrazek przed tytułem w pseudoklasie ":before". (to jest co prawda widoczne tylko w FF ale działa)

Czy jest sposób aby w klasie (w pliku css zdefiniować wyświetlanie czegoś podobnego do "title") ? To może być wyświetlenie dymku, albo zdefiniowanej warstwy o zadanych parametrach, albo nawet grafiki, ale tak aby zadziałało jak "mouseover". Czy może jest możliwość dopisania skryptu do działania w klasie?
Doppler
 
Posty: 5
Z nami od: 17 czerwca 2011, 13:18


Wróć do Tworzenie stron WWW

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: