MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z tłem w Firefox

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Witam!

Zamierzam założyć stronę internetową. W pewnym momencie zaraz na samym początku mojego projektowania, natrafiłem na pewien problem z tłem w przeglądarce Mozilla Firefox. Nie wyświetla mi wogule kolorowego tła, natomiast w IE jest wyświetlany tak jak powinien. Również zadeklarowałem w css akapit dla pewności czy niema błędu w kodzie i rzeczywieście w IE jest a w Mozilla nie ma akapitu.

Moja deklaracja pliku w html:
Kod: Zaznacz cały
link rel="stylesheet" href="style.css"  type="text/css" />

A to zawartość pliku css:
Kod: Zaznacz cały
body {
   background-color: red ;
   }
p
{
   font-family: monospace;
   font-size: xx-large;
   color: blue;
   }
   
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: maya » 23 stycznia 2013, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0.1

Sprawdziłem twój kod na swojej stronie i działa. Firefox wyświetla tło na czerwono.
Tyle, że ja mam trochę starszą wersję przeglądarki.
You'll Never Walk Alone !
maya
 
Posty: 195
Z nami od: 11 lipca 2007, 13:42

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: Tomek » 23 stycznia 2013, 21:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Ten kod będzie działał w każdej wersji FX, IE itp itd. Jest zbyt prosty żeby nie działał. Musisz mieć jakić błąd w kodzie - ten krótki fragment jest zbyt krótki - podaj cały kod strony lub linka do niej...


ps - Welcome back....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9046
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 21:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
   <head>
   <link rel="stylesheet" href="style.css"  type="text/css" />
   <title>Nic ciekawego!</title>

   
   
   </head>

      <body>  <p>hnhnhnhnhn hghghgh gbgbgbgbgbhhh h
       hhhgh  </p>
</body>

</html>
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 21:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Zobaczcie sami : index.html jest w tym samym folderze co style.css, nie widzę tu osobiście żadnych błędów w kodzie. Robię w Notepad++
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dexter » 23 stycznia 2013, 21:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:20.0) Gecko/20130119 Firefox/20.0

1. Usuń pierwszą linijkę. W pierwszej ma być doctype.

2. Tło nie jest czerwone?
dexter
Moderator
 
Posty: 7388
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 21:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Usunąłem linijkę. Ale na próżno. Tło białe czcionka akapitu ta sama. Tak jakby w ogóle się nie odwoływał do stylów. Nie kapuje tego
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dexter » 23 stycznia 2013, 21:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:20.0) Gecko/20130119 Firefox/20.0

Kliknij Ctrl+U w Firefoksie (Pokaż źródło). Sprawdź, czy pokazuje jakieś błędy na czerwono i czy klikając na style.css da się przejść do arkusza stylów.

Tomku, nie wytrzymałeś? :D
dexter
Moderator
 
Posty: 7388
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 22:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Na czerwono jest tylko Doktype a jak przechodze na style.css widzę jakieś chińskie znaczki
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dexter » 23 stycznia 2013, 22:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:20.0) Gecko/20130119 Firefox/20.0

Może nie wyczyściłeś cache'a? Wejdź ponownie na stronę i wciśnij kilkakrotnie Ctrl+Shift+R
dexter
Moderator
 
Posty: 7388
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 23 stycznia 2013, 22:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

czyściłem juz cache, pam. podręczną , historia, nawet zrobiłem reinstal firefoxa i lipa.
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: Tomek » 24 stycznia 2013, 07:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

@dexter - no jakoś tak - jak pewnie widziałeś to zaglądałem na forum.. aż w końcu wymiękłem... ale to już nie będzie to co kiedyś.
dom12345 pisze:a jak przechodze na style.css widzę jakieś chińskie znaczki

Wrzuć gdzieś ten plik CSS, sprawdź czy czasem nie zapisuje ci z BOM. Sprawdź też czy kodowanie znaków w css zgadza się z kodowaniem znaków z html (coś mi świta że kiedyś były z tym problemy).
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9046
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: dom12345 » 24 stycznia 2013, 08:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Dzięki Tomek. Rzeczywiście problem polegał ze złym kodowaniem html. Miałem ustawione na Unicode , a powinno być UTF-8.
Dziękuje wam za pomoc!!!
Pozdrawiam!
dom12345
 
Posty: 7
Z nami od: 23 stycznia 2013, 19:19

Odp: Problem z tłem w Firefox

Postautor: Tomek » 24 stycznia 2013, 10:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Nie jest problemem Unicode w html tylko różnica pomiędzy kodowanie pliku ze stylem a pliku z kodem.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9046
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52


Wróć do Tworzenie stron WWW

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], fbarraza, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: