MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[xhtml] Newsy ze swiata :) (cz. 2)

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[xhtml] Newsy ze swiata :) (cz. 2)

Postautor: Domel » 22 lipca 2004, 20:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

No i pojawil sie polejny draft XHTML-a 2.0. Pozwole sobie bardzo skrotkowo nakresli co zostalo zrobione a co nie. {prosze tego nie traktowac jako streszczenie czy tlumaczenie specyfikacji bo nie skupiam sie nad wszystkimi rzeczyami a imho najbardziej istotnymi To jest subiektywny tekst i taki mial byc :) }
Co sie zmienilo?
1. Nareszcie mamy jakis schemat (to wrorzy ze bedzie coraz mniej rewolucji a praca skupia sie nad dopracowaniem). Co prawda nie ma jeszcze DTD (i dobrze :) ), XML Schema (o tym jeszcze napisze nizej) ale mamy to w RELAX NG.
2. "Pelne wsparcie" dla Qname. Co za tym idzie w przyszlosci latwiejsze przejscie z URI do IRI.
3. Wsparcie przestrzeni nazw dla wlasnosci atrybutow (wczesniej nie bylo jasnej definicji jak to zrobic, rozwiazywano to roznie). {Atrybut property}
3a. Wsparcie dla typow danych ze Schema. Wreszcie mamy kontrole nad danymi, nawet na ogromna jak ma Perl {do koresnienia "budowy" lancucha mozna wykorzystac wyrazenia regolarne}
4. Potwierdzenie zmiany domyslnej wartosci dla xml:space (Odcinamy XML-a na rzecz CSS) {jest to pewnie zalatanie "dziury" z XML-a 1.x}

Co udalo nam sie zrobic?
1. Oficjalne wsparcie dla XML Schema (wczesniej te dwa jezyki dryfowaly teraz czas na spotkanie ;) )
2. Redukcja atrybutow na rzecz znacznikow. (wczelkie opisy znajda sie w znacznikach. oczywisice oprocz title)
3. Zastapienie zncznika br nie bedacym zgodnym z idea XML-a znacznikiem l (nie jest to znacznik pusty, mamy nad nim pelna kontrole np przez CSS)
4. Zblizenie do XML-a w prawdziwym wydaniu (bez "emulacji" HTML-a)
4a. Zblizenie zdarzen do DOM i danie mozliwosci generowania wlasnych zdarzen a nie tylko predefiniowanych (co wreszczie ukruci lamanie specyfikacji "w dobrej wierze" przez producentow przegladarek) {XML Events}
4b. Zblizenie metainformacji do RDF
4c. Wsparcie dla formularzy nie tylko wejscia ale rowniez wyjscia, genralnie nie ma co komentowac nazwa mowi sama za siebie - XForms
4d. Potwierdzenie myslenia z HLink (to wiecej niz ewolucja ale mniej niz rewolucja - o tym nizej)
4e. Wsparcie dla jezyka definuujacego ramki jako obrebnosc {XFroms}
4f. Zblizenie sie do SMIL-a
4g. Prawdziwe wsparcie dla sciezki bazowej XBase {dajemy podloze dla ludzi z zapedami programistycznymi, XLink i XInclude}
5. Wsparcie dla prywatnosci P3P

To czego sie wszyscy spodziewali:
1. Wsparcie dla adnotacji Ruby
2. Wsparcie dla modulacji {wiele by pisac, beneralnie mozeby sie spodziwac, roznych wersji DTD ale wlasnych. Baza XHTML 2 pozwala na kompatybilnosc wstecz i nowoczesnosc. O tym siecej nizej}

To co jeszcze jest niewiadoma:
1. Wlaczenie niektorych znacznikow (najczesciej opisujacych logicznosc tekstu) np znaczik question i answer
2. Czekamy na specyfikacje xml:id zeby zastapic atrybut id (niewiadomo czy xml:id bedzie gotowe)
3. Rozruby na temat encji :) (kazdy sobie zadaje filozoficzne pytanie co zrobic zeby encji nie bylo ale bylo OK) {wazny ktrok dla XHTML 3.0}

Co nam sie nie uda?
1. Napewno nie uda sie zrobic integracji z PICS, poniewaz specyfikacji zgodnej z XML-em (PICS 2.0) nie widac. To nie tragedia jest jeszcze PICS w protokole HTTP ale... {nie z winy zespolu ale szkoda}
2. Niepewnosc co do zmiany root elementu z html na xhtml. { krok niezbedny ale chyba przelozony w czasie, szkoda bo czym pozniej tym bolesniej, o tym nizej}
3. Zmiana priorytetu wyzszosci XML Schema nad DTD (zreszta do gry wlacza sie RELAX NG ale to juz inna bajka ;) )

Komentarz:
Mozna powiedziec, ze zostal zawarty kompromis (a jak to bywa z kompromisem nikt nie jest zadowolony bo kazdy musial z czegos zrezygnowac :) ). Efektem tego jest zlagodzenie zmian (ale nie na tyle zeby zepsuc koncepcje). Efektem tego jest "jakas" kompatybilnosc wstecz.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: marcoos » 22 lipca 2004, 22:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Jest tu parę rzeczy sensownych, ale i masa głupich lub przedobrzonych

Panowie (i panie(?)) z W3C cudują i cudują, a skutek będzie taki, że XHTML 2.0 nikt nie będzie używał, poza kilkoma maniakami. Raz, że nikt tego nie zaimplementuje w najbliższej przyszłości (a już na pewno nie M$), dwa, że "learning curve" do XHTML 2.0 to nawet nie krzywa wykładnicza, tylko prawie pionowa prosta.

Wartościowe i przyszłościowe rzeczy tworzą się obecnie poza skostniałymi strukturami molocha "W3C".
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 23 lipca 2004, 09:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

marcoos pisze: parę rzeczy sensownych

Jakies przyklady?

marcoos pisze: masa głupich lub przedobrzonych

Jakis przyklady? (pytam tylko z ciekawosci bo i tak Cie nie przekonam)

marcoos pisze:(i panie(?))

Generalnie z pania to sie nie spotkalem :)

marcoos pisze:że XHTML 2.0 nikt nie będzie używał, poza kilkoma maniakami.

Mysle jednak ze nie przczytales nowego draftu ;)

marcoos pisze:Raz, że nikt tego nie zaimplementuje w najbliższej przyszłości

No fakt az dwa znaczniki sie zmienily :P Powiem Ci ze np separator to ja juz zaimplementowalem w IE display: block; border-top: 1px soild black

marcoos pisze:(a już na pewno nie M$)

Szybciej zaimplementuja niz what ale to tylko ja tylko przewiduje (zupelnie jak Ty)

marcoos pisze:nie krzywa wykładnicza, tylko prawie pionowa prosta.

I w tym momencie znowu mi sie wydaje ze nie czytales draftu. Zreszta wydaje mi sie rowniez ze czepiasz sie automatycznie (wczesniej pisales ze zle ze nie ma kompatybilnosci wstecz a teraz piszesz ze tez jest zle jak jest kompatybilnosc wstecz, jednym to trudno dogodzic :) )

marcoos pisze:Wartościowe i przyszłościowe

Co do "wartosciowe" kwestia gustu wiec nie dyskutuje. Ale co do "przyszlosciowe" to raczej wkradl sie blad (zamiast literki "y" powinna byc "e" czyli "przeslosciowe").
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2004, 10:23 przez Domel, łącznie zmieniany 1 raz
Domel

Postautor: quiris » 23 lipca 2004, 10:13

Przeglądarka: Opera/7.53 (Windows NT 5.2; U) [pl]

wczesniej pisales ze zle ze nie ma kompatybilnosci wstecz a teraz piszesz ze tez jest zle jak jest kompatybilnosc wstecz

Jakoś nie zauważyłem, żeby marcoos pisał, że kompatybilność wstecz jest zła.

Ja sam przejrzałem, pobieżnie całość specyfikacji, zwracając uwagę na sposób implementacji znaczników, atrybuty. I rzeczywiście, wygląda na to, że zachowano naprawdę dużą kompatybilność wstecz. I bardzo dobrze. Dzięki temu ten standard ma szansę na w miarę szybką adaptację przez, zarówno producentów przeglądarek, jak i twórców stron. W innym przypadku wróżyłbym mu całkowitą klęskę.

PS. Domel, a gdzie jest pierwsza część?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 23 lipca 2004, 10:31

quiris pisze:
wczesniej pisales ze zle ze nie ma kompatybilnosci wstecz a teraz piszesz ze tez jest zle jak jest kompatybilnosc wstecz

Jakoś nie zauważyłem, żeby marcoos pisał, że kompatybilność wstecz jest zła.?

No to co jest zle, przykladu nie podal, wczesniej glownym zarzutem bylo brak "kompatybilnosci". Wiec wnioski moga byc takie albo znowu mu sie "kompatybilnosc" nie podoba lub to co zostalo nowego wprowadzone mu sie nie podoba (na w 90% jest to lagodzenie do "kompatybilnosci" wiec de facto rowniez chodzi o "kompatybilnosc").
Poza tym zauwaz, prosze, ze napisalem "jak" a nie "bo". Czyli nie chodzi ty stricte o kompatybilnosc a o to co jest wokol kompatybilnosci (czyli troche szerzej).

quiris pisze:I bardzo dobrze. Dzięki temu ten standard ma szansę na w miarę szybką adaptację przez, zarówno producentów przeglądarek, jak i twórców stron. W innym przypadku wróżyłbym mu całkowitą klęskę.

Wiedz, generalnie sie zgadzam. Ale jest tez druga strona medalu. To torche tak jak by powiedziec, zeby Opera czy Mozilla wyswietlaly wszsytkie blede strony ktore wyswietla IE, to tez bylo bo dobre to odjelo by jedyny argument przeciwko tym przegladarkom ale przeciez Ty wiesz i ja wiem, ze nie o to nam chodzi. Poprostu ten kij ma dwa konce dobrze bo szybciej zaimplementuja, zle bo jezyk zawiera bledy. I tu wlasnie jest prowadzona polemika, jedni uwazaja ze lepiej szybciej zaimplementowac a inny ze lepiej poprawic bledy.

quiris pisze:PS. Domel, a gdzie jest pierwsza część?

Jaka pierwsza czesc? Chodzi o temat? Jesli tak to byla kiedys (dotyczyla css) poszukaj.
Domel

Postautor: quiris » 23 lipca 2004, 10:41

Przeglądarka: Opera/7.53 (Windows NT 5.2; U) [pl]

Domel pisze:I tu wlasnie jest prowadzona polemika, jedni uwazaja ze lepiej szybciej zaimplementowac a inny ze lepiej poprawic bledy.

Ja zgadzam się z tą pierwszą grupą. Lepiej powoli wprowadzać zmiany, niż robić rewolucję, która mogłaby za 10 lat być zaimplementowana. Przecież na XHTML 2.0 się nie skończy. Kolejne radykalniejsze zmiany można później implementować.
Domel pisze:
quiris pisze:PS. Domel, a gdzie jest pierwsza część?

Jaka pierwsza czesc? Chodzi o temat? Jesli tak to byla kiedys (dotyczyla css) poszukaj.

Aaa... To jest ten wątek w którym pisałeś, że jednego dnia znaczniki wylatują, a drugiego dnia są przywracane, he he...
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Domel » 23 lipca 2004, 10:57

quiris pisze:Ja zgadzam się z tą pierwszą grupą..

No wlasnie a ja zdzadzam sie mniej wiecej w taki sposob 40% dla pierwszej grupy 60% dla drugiej. Jest to nie rozwizywalny problem typu "ktos uwaza ze Wielkanoc jest lepsza a ktos ze Boze Narodzenie". Chyba czas zakonczyc dyskusie nad tym fragmentem.

quiris pisze: Przecież na XHTML 2.0 się nie skończy. Kolejne radykalniejsze zmiany można później implementować.

No wlansie nie. Moze pozowle soie wyjasnic. Oczywisice implementacja niektorych rzeczy mozna zajac sie w przyszlosci, ba, nawet powinno sie ale trzeba zrobic im miejsce, grunt. Jesli zdecydujemy sie nie zmieniac priorytetu w sposobie schematow, to okaze sie ze zchematy juz do konca "zycia" XHTML-a (nie wazne czy to bedzie 3.0 czy 4.0) bedzie trzeba wstawiac przez okretne czyli np tak:
Kod: Zaznacz cały
<!SCHEMA html TBD>
a nie tak jak sie powinno wstawiac. Ale OK, to jestem w stanie sobie wyobrazic (moge obie wyobrazic latanie wiekszej dziury robiac mniejsza dziure) ale juz zmiane root elementu w kolejnych wersjach XHTML-a to sobnie juz nie moge wyobrazic.
Domel

Wróć do Tworzenie stron WWW