MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[xml]Czy zna ktoś przykłady transformacji xml do XHTML 1.1 ?

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

[xml]Czy zna ktoś przykłady transformacji xml do XHTML 1.1 ?

Postautor: stefan01 » 08 sierpnia 2004, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.0.3705)

Jeżeli ktoś zna to proszę o podanie przykładów.
stefan01

Re: Czy zna ktoś przykłady transformacji xml do XHTML 1.1 ?

Postautor: zwierz » 08 sierpnia 2004, 18:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

stefan01 pisze:Jeżeli ktoś zna to proszę o podanie przykładów.

Nie chcę Cię martwić, ale Twoja przeglądarka nie potrafi wyświetlać stron napisanych w XHTML 1.1 (wyświetla zamiast strony komunikat o XML-owym błędzie)
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Domel » 08 sierpnia 2004, 18:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

zwierz pisze:Nie chcę Cię martwić, ale Twoja przeglądarka nie potrafi wyświetlać stron napisanych w XHTML 1.1 (wyświetla zamiast strony komunikat o XML-owym błędzie)

To zalezy od tego jak bedzie przeprowadzana transformacja XSLT 1.0 (czyli ten ktory jest zalecany [wystepuje w statusie rekomendacji]) zezwala na generowanie output'a jako HTML lub XML. I nie ma takiej wlasnosci jak XHTML. Co to oznacza w praktyce? Oznacza to ze dokument zgodny z XHTML-em moze byc generowany jako output HTML-a lub XML-a. Jesli bedzie generowany jako ten pierwszy smiem twierdzic ze obsluzy ;)
To sie najprawdopodobniej zmieni z XSLT 2.0 tam zostanie wprowadzona czwarta mozliwosc outputa, obok text, html, xml, bedzie to xhtml.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: zwierz » 09 sierpnia 2004, 00:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Domel pisze:Oznacza to ze dokument zgodny z XHTML-em moze byc generowany jako output HTML-a lub XML-a. Jesli bedzie generowany jako ten pierwszy smiem twierdzic ze obsluzy ;)

Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Wiem, że pójdzie offline (wtedy IE nie pobiera danych z W3C), ale online - jeszcze się z sytuacją kiedy IE to wyświetli, nie spotkałem.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Domel » 09 sierpnia 2004, 15:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

zwierz pisze:Nie uwierzę dopóki nie zobaczę.

http://kwi.pb.bialystok.pl/~domel/str.xml
doctype-public to -//W3C//DTD XHTML 1.1//EN
doctype-system to http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd

Zeby byla jasnosc, procesor generuje taki kod:
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xml:lang="en" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<title>tytul</title>
</head>
<body>
<p>akapit</p>
</body>
</html>

To jesli chodzi o transformacje po stronie klienta.

A jesli chodzi o strone serwera to oczywistym faktem jest ze wszystkie transformacje do XHTML 1.1 dzialaja. Oczywisice nie podam Ci przykladu bo nie mam procesora po stronie serwera zainstalowanego (zreszta i tak moglbys to podwazyc, to plik bedzie wygladal identycznie jak norlalny plik (X)HTML-a ;) , zreszta inaczej mozesz sobie klinkac na dowolna strone i jesli zadziala na IE to wtedy wiadomo ze analogiczna transformacja po stronie serwera rowniez zadzaiala, co jest dosyc oczywisice bo dziala to identycznie jak np PHP a chyba kazdy rozumie ze IE wyswietla strony PHP ;) )

zwierz pisze:Wiem, że pójdzie offline (wtedy IE nie pobiera danych z W3C)

Tak bo IE ma problemy z modulacja.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Tworzenie stron WWW