MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Odnośniki, obrazki itp.

Tematy specyficzne dla edytora stron Nvu i Kompozytora Stron z pakietu Mozilla

Moderator: Pomocy?!

Odnośniki, obrazki itp.

Postautor: Titanic » 03 marca 2005, 17:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Moja znajoma ma problem - otóż publikacja stron w Kompozytorze Stron jest kulawa. Zaznaczenie opcji publikowania plików towarzyszących nic nie daje - na serwer przesyłany jest tylko aktualnie edytowany dokument bez grafiki czy też podstron przy okazji wtedy też linki do plików lokalnych były zamieniane na relatywne względem dokumentu, przykład:

Jeżeli w pliku znajdował się odnośnik do jakiegoś pliku na dysku to ten plik przy zaznaczeniu odpowiedniej opcji ("Dołącz obrazki oraz inne pliki") lądował na serwerze, teraz tak się nie dzieje i stąd te problemy z tłami, odnośnikami itp.

Jest to niewygodne bo albo nie działa dobrze podgląd strony podczas edycji, albo trzeba ręcznie uaktualniać źródło, co samo w sobie złe nie jest bo pozwala podglądnąć "jak to działa", w obu przypadkach jednak trzeba ręcznie resztę plików przesłać przez FTP ręcznie.
Titanic

Postautor: Titanic » 03 marca 2005, 18:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

Zwracam honor - grafika działa, pliki typów "nie html" też, ale html-e niestety nie - czyli jednak niewygodna obsługa czasami.
Titanic

Postautor: Titanic » 04 marca 2005, 16:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Chodzi mi o to, by w Kompozytorze Stron było zarządzanie projektem - tworzę projekt lokalnie ze stylami, podstronami plikami graficznymi, audio czy innymi, linki też są lokalne a potem ten cały projekt wraz ze strukturą katalogu eksportuję na serwer podczas publikacji mam zaś możliwość automatycznej zmiany adresów z lokalnych na relatywne względem danej strony (podstrony) lub względem adresu strony, który podaję podczas publikacji.
Titanic

Postautor: Adrianer » 04 marca 2005, 20:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8a6) Gecko/20050111 MultiZilla/1.8.0.1d

Titanic: jedyny problem jaki z publikacją jest to to, że nie zachowuje struktury katalogów - ładuje wszystko do katalogu głównego :evil:
Dlatego używam tą funkcję tylko gdy robie update samego htmla - wysylam tylko sam plik, jeżeli mam coś więcej używam klienta ftp...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Titanic » 04 marca 2005, 23:13

Przeglądarka: Privoxy/3.0 (Anonymous)

Ja normalnie tez tak robię choć zwykle w przypadku bardziej skomplikowanych stron używam Bluefisha lub Quanty a potem ftp, jednak to moja znajoma a nie ja próbuje się w to bawić, nadomiar złego mam z nią kontakt przez GG/Kadu i maila więc pozostają nam w kontaktach długie opisy oraz zrzuty ekranu, więc nawet takie błahostki jak to, że po wysłaniu strony na serwer link do podstrony to jest nadal
Kod: Zaznacz cały
<a href="file:///...">Strona1</a>
przestają być trywialnym problemem bo tak naprawdę Kompozytor Stron przestaje być wtedy WYSIWYG a przecież taki ma on chyba być - dla ludzi ceniących sobie jego prostą obsługę i niezłą "klikalność" ale zarządzanie projektem mogłoby się przydać.

Wyobrażam to sobie tak, że edytuję projekt, w którym jest kilka plików html, jakieś tam pliki graficzne itp. no i MUSZĘ mieć to wszystko w jednym katalogu (założenie projektu byłoby równoznaczne z utworzeniem lub zapytaniem o utworzenie nowego folderu) i teraz sięgając odnośnikiem po plik spoza tego katalogu byłbym pytany czy dołączyć dany plik do projektu a jeśli tak, to w jakie miejsce dany plik skopiować (wraz z jego zależnościami) - wtedy adresy mogłyby być relatywne do indeksu głównego lub miejsca, w którym aktualnie się byśmy znajdowali - przeniesienie projektu na serwer byłoby zwykłym przekopiowaniem struktury katalogu projektu.

Podkreślam: ja tak robię w Bluefishu i jej bym też tak polecił, tylko, że ona nie ma zbyt wielkiej chęci zagłębiania się w składnię html i woli to "wyklikać", gdyby tak nie było to nie byłoby problemu z poprawieniem tych "błędów - niebłędów" Kompozytora - ona się jeszcze w tym gubi i pewnie część użytkowników też.

TO NIE JEST zarzut do twórców Kompozytora, tylko sobie głośno myślę, co by można było usprawnić.
Titanic

Wróć do Edytor stron Nvu